– De la lume adunate și-napoi la lume date –
Cum luptăm cu răcelile și cu gripa

Bate gripa la ușă? Intră frigul pe sub ferestre, pensia-i terminată, vaccinurile scumpe și spitalele asaltate de bolnavi vă refuză? Nu vă panicați! Scăparea celor săraci este la îndemână: cămara!
* Pentru prevenirea bolii: foarte eficientă este purtarea la gât, într-o mică punguță de pânză, a unui cățel de usturoi, schimbat zilnic cu unul proaspăt.
* La primele semne de iritare în gât ori tendință de schimbare a timbrului vocal, se face gargară profundă cu apă caldă, în care s-au adăugat trei linguri de oțet de mere. Operația se repetă la 30 de minute, în acest fel curățind focarul de înmulțire al agenților patogeni.
* Picură nasul enervant? Se fac fumigații cu făină de porumb, care opresc scurgerile nazale. Dacă fumigațiile sunt făcute cu busuioc uscat, mucoasa nazală va deveni foarte uscată, ca hârtia!
* Aveți deja temperatură? Acesta este semnul sigur că organismul luptă cu virusurile. Pentru a nu permite să fie depășit plafonul de 38°C, când sunt deja posibile frisoanele, se pot bea ceaiuri de soc, de salvie, de tei, de măceșe ori cătină albă, care, pe lângă scăderea temperaturii, vor vitaminiza organismul. De folos este și sugerea a două comprimate de vitamina C, plasate sub limbă. Un bun dezinfectant al gâtului este și amestecul millecham (mușețel cu coada-șoricelului), foarte bogat în azulene.
* Se scurtează mult durata bolii, dacă se administrează o fiertură din ghimbir, scorțișoară, cuișoare și nucșoară, câte un vârf de cuțit din fiecare. Conform medicinii ayurvedice, acestea aprind agnii (focul lăuntric) care distrug agenții patogeni.
* Virusurile gripei nu rezistă la aromoterapie. De mare utilitate sunt inhalațiile cu ulei volatil de mentă, pin, eucalipt ori cimbru – care are un spectru foarte larg microfag, fiind din acest punct de vedere de opt ori mai puternic decât formolul, folosit încă la dezinfecția saloanelor de spital. Pentru copiii foarte mici, este suficientă evaporarea câtorva picături de ulei de cimbru, seara la culcare, în camera de dormit, introduse în apa clocotită dintr-un ibric!
* La copii sunt de mare efect frecțiile cu oțet de mere ori oțet aromat, pe spate, brațe, piept și tălpile picioarelor. De asemenea, foarte puțină lume folosește unguentul Revulsin pentru răceli. Citiți cu atenție prospectul și veți fi uimiți de efectele benefice în bronșite (fie ele și mai vechi) la copii și la adulți!
Vă doresc tuturor sănătate și să auzim de bine!
AVRAM F. – Blaj
Leacuri băbești cu efecte maxime

* Pentru durerile de urechi se folosește un cățel de usturoi, introdus cu atenție în conductul auditiv. (Să nu fie prea mic, ca să fie scăpat înăuntrul urechii.)
* Pentru bătături, după baie, după tăierea a ceea ce se poate, se pune pe bătătură o felie de usturoi, se leagă și se lasă până a doua seară, când se repetă operațiunea. În câteva zile bătătura va ieși cu ușurință.
* Pentru durerile de dinți, se mestecă seara, după ce vă spălați, o bucățică de busuioc uscat, până se face ca o pastă. Se dirijează cu limba sau degetul la locul cu pricina și se lasă acolo toată noaptea. Saliva rezultată nu se scuipă, ci se înghite. Dimineața vom avea plăcuta surpriză a dispariției durerii. Dacă mai persistă, se poate relua operația și în cursul zilei, după masă, și după spălatul dinților.
* Extract macerat de aloe, pentru cicatrizarea rănilor ulcerale ale stomacului și a hemoroizilor, tonic stomacal, poftă de mâncare, stări de oboseală, stări neurotiforme. Frunzele proaspete de aloe, în vârstă de 3-5 ani, se trec prin mașina de carne. La 750 g frunze se adaugă 125 g miere de albine (de mai), 1750 ml vin roșu (din struguri de vie, producătoare, nu nobilă, că aceștia sunt stropiți) și zeama de la 10 lămâi. Amestecul se pune într-un vas și se ține 5 zile la loc răcoros și întunecos, apoi se strecoară. Tratament: se iau 1-2 lingurițe cu o oră înainte de mese, timp de 1-2 luni. În bolile vechi, tratamentul durează de la 6 luni la 1 an și ține o viață, dacă nu se fac excese alimentare și bahice.
RODICA D. – Iași
Rețetă cu piersici pentru tratarea negilor
Pentru a înlătura negii albi de pe corp, chiar și cei care au excrescențe, fără dureri sau riscuri: se alege o piersică coaptă, se decojește și se aplică pe zona cu negi, lăsând-o timp de 24 de ore (se menține cu ajutorul unui pansament din tifon). Repetați procedeul trei zile consecutiv, timp în care nu aveți voie să udați locul cu apă. După cele trei zile, zona tratată se spală cu apă și săpun, după care se freacă cu piatra ponce. Locul negului devine curat și neted. Rezultatele sunt spectaculoase, iar tratamentul este de durată. Vă doresc multă sănătate!
GABRIELA C. – București
Remediu cu soc împotriva aterosclerozei
Într-un borcan de 5 l se pune un strat de boabe coapte de soc, un strat de zahăr, se repetă aceasta până aproape de gura borcanului, încheind cu un strat de zahăr gros de 3 degete, pentru ca siropul să nu se acrească. Borcanul se va ține la soare, până când boabele încep să se desfacă. În acest moment, siropul rezultat se filtrează și se pune în sticle curate și foarte bine închise. Se păstrează în locuri răcoroase. Este foarte apreciat în tratamentul afecțiunilor legate de circulație, în general, și al aterosclerozei cerebrale în special.
Tratarea anginei pectorale
Angina pectorală este o afecțiune cardiacă, având drept caracteristică crize extrem de violente, ce-și au originea în regiunea inimii, cu iradiere în brațul stâng. Până la sosirea medicului este bine ca bolnavul să stea culcat și să ia la interval de un sfert de oră câte o ceșcuță din preparatul următor:
* Ceai de coada-racului. Într-un litru de lapte se fierb 20 g de coada-racului, 10 g valeriană, 20 g roiniță și 3 g virnanț. Se strecoară și se bea cald.
* Ceai de păducel. Se bea de două sau de trei ori în cursul zilei, precum și seara înainte de culcare, o cană cu infuzie de flori de păducel.
Tratarea constipației
Într-o cană de 250 ml se pun o linguriță de tărâțe de făină de grâu, o lingură de mălai grișat și o linguriță de semințe de in, peste care se completează cu zeamă de varză acră. Se servește cu lingurița, dar înainte de a se înghiți se mestecă de 10-15 ori. Toată cantitatea se ia pe stomacul gol, dimineața. Cura durează 15-16 zile, iar după aceea, de câte ori este necesar.
Leacuri pentru abcese și furuncule
La 1 l de lapte fiert se adaugă tărâțe de grâu sau miez de pâine și 1 gălbenuș de ou. Se omogenizează bine aceste ingrediente până se obține o pastă, care se aplică în strat de circa 1 cm grosime pe zona afectată. Se utilizează în aplicații locale, sub formă de oblojeli, pentru furuncule, abcese, flegmoane, facilitând colectarea și drenarea secrețiilor purulente, artroze (gonartroză).
ELISABETA – jud. Galați
Remedii pentru calmarea durerilor produse de sinuzită

A sosit anotimpul rece și nu întârzie să apară nici afecțiunile specifice acestui anotimp… Sinuzita este o inflamație a mucoasei care căptușește cavitățile oaselor feței și de la baza craniului. Remediile pe care vi le propun au dat rezultate spectaculoase și în timp scurt.
* Fitoterapie
Uz extern: frecții locale, ușoare cu ceapă tăiată mărunt (calmarea durerilor); inhalații de 3 ori pe zi cu decoct de cimbrișor (50 g la 1 l apă); apă fiartă și sărată (30-50 g sare la 1 l apă).
Uz intern: infuzie de coada-mielului (1 lingură la o cană de apă, 2 căni pe zi); flori de mușețel (o linguriță la o cană de apă, 2-3 căni pe zi).
* Reflexoterapie
Ciupirea pulpelor degetelor de la mâini și picioare, timp de 10 minute.
* Comprese cu bitter suedez
Mai întâi se aplică pe frunte alifie de filimică, pe urmă comprese îmbibate în bitter, peste ea se aplică un flanel uscat și o pungă de nylon. Se leagă capul cu un batic să fixeze compresa și se stă așa până dimineața. Se inspiră o picătură de bitter suedez pe nară. Dă o senzație de usturime, dar a doua zi, dimineața, se declanșează secrețiile mucopurulente – capul devine mai limpede și revine mirosul.
Important este ca în timpul folosirii acestor remedii, să nu se mai circule în aer rece, pe afară, ci să se stea în cameră încălzită. M-aș bucura ca leacurile propuse să fie de folos și să nu se mai ajungă la puncție, la spital (Doamne ferește!). Multă sănătate!
ADRIANA E.S.