Pagina cititorilor

S-a întâmplat repede. Prea repede. Poate de aceea nu am vrut la început să admit că se întâmplă. Presimțeam că e vorba despre ceva rău. Pentru a înțelege sensul unor lucruri, trebuie mai întâi să le percepi la nivel emoțional, să le pipăi cu sufletul, să cuprinzi elementul necunoscut: abia atunci poți ajunge să înțelegi. Iar atunci când e vorba de propria ta mamă, lucrul acesta se întâmplă extrem de greu. O deplasare tectonică a sentimentelor, care produce un cutremur devastator.
Mama mea a fost mereu aprigă, curioasă, iscoditoare, avidă să știe tot. Mă obosea uneori, dar mă și răsplătea cu recunoștință, când răspundeam preocupărilor ei. Se pensionase și nu prea știa cum să-și rânduiască viața. Se agăța de mine, ca o plantă de un arac, încercând să fie de folos cu tot dinadinsul. Fie că era vorba de coacerea unei prăjituri sau de îngrijirea unor flori (feriga era planta ei preferată), ea trebuia să iasă în evidență. Își găsea echilibru în măsura în care avea un rost în viața mea. Voia să fiu mulțumită. Se și îngrijea pentru asta. Murea de fericire când îi spuneam că arată cu mult mai tânără decât e. Lola! Îi spuneam pe nume și asta ne apropia. Mă privea cu recunoștință.
Eterna relație competitivă între mamă și fiică, a figurat și în repertoriul nostru. Am făcut multă vreme prostia să bat cu pumnul în masă ca să mă afirm. Am avut cam cinci decenii bune la dispoziție. Mă făceam că nu o văd când lăcrima. Uneori, o găseam îmbrăcată cu pardesiul ei vechi, cu pălăria pe cap și cu geamantanul alături. „Plec la căsuța mea”, spunea, fără să mă privească. Și chiar pleca, în garsoniera de la etajul șapte al unui bloc din Brașov. După care se întorcea iar la mine, ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic. La un moment dat, obosită, am ajuns să facem pace. Am început să ne spunem că ne iubim. Ne făcea plăcere să ne petrecem timpul împreună. Găteam, făceam prăjituri, îi plăcea să bem vișinată. Discutam despre filmele pe care le-am văzut și cărțile pe care le-am citit. Uneori, tot mă călca pe coadă, pentru că putea fi atât de insistentă, atât de incorigibil de convinsă că are dreptate. Atunci recădeam în vechile tipare ale disputelor noastre. Însă asta nu dura niciodată mult timp.
Dar brusc, mama n-a mai fost cea pe care o cunoșteam. A alunecat pe podea și-a căzut. O dată. De două ori. După prima căzătură, s-a mai pus pe picioare, recâștigându-și stabilitatea cu ajutorul cârjelor. „Nu mă las doborâtă”, spunea. Și pentru că lucrurile se petrecuseră întotdeauna așa, am crezut-o. Credința mea a început însă treptat să se atenueze, când mama și-a pierdut din greutate și din curaj. Asta se întâmpla în primăvara anului trecut. Am dat vina pe pandemie. La urma urmei, eram cu toții prinși în obligația măștii și a distanțării, pe care mama le respecta cu sfințenie. Mă proteja, deși cea care ieșea din casă eram eu. Vara, când ieșeam în curticica din fața casei la o cafea și o prăjitură, mama stătea tot cu masca pe față. Și-o scotea, și-o punea, marea mea ocrotitoare de Covid. Dar avea și speranță. Speranța că lucrurile o vor lua în direcția cea bună, așa cum s-a petrecut întotdeauna de-a lungul vieții ei. Era genul care se ridică, se scutură de praf și merge mai departe. A făcut-o după divorț, când m-a crescut singură. Nu îi era frică de amenințări: „Totul va fi bine, ai să vezi!”, spunea.

Dar nimic n-a fost bine. Următoarea cădere pe parchetul pe care îl lustruia obsesiv s-a lăsat cu complicații mai mari. A fost internată și operată la șold. Căderilor le-a urmat fragilitatea. „Sunt doar oase”, mă consolam. „Nimic de speriat, la o femeie trecută bine de 80 de ani și ușoară ca un abur.” Și medicii cu care am vorbit vedeau lucrurile la fel”. „O să se rezolve”, cu acest gând încurajator încercam să-mi umflu colacul de salvare, însă acesta s-a dezumflat mai repede decât voiam să cred.
Mergeam zilnic în camera ei, după ce veneam acasă de la birou. Pentru că se temea de următorul val Covid, era tot timpul cu masca pe obraz. Se ferea și de îmbrățișări. Din prudență. Peste tot, la televizor, se spunea că vârstnicii trebuie protejați. Mi-ar fi plăcut s-o mângâi, s-o strâng în brațe, dar mă oprea cu palma întinsă. „Trece, o să vezi, avem timp”. Doar că timpul n-a mai avut răbdare cu ea. Deși arbora permanent mina încrezătoare cu care eram atât de obișnuită, credința mea în bine a început să se năruiască. Fisurile din oasele ei s-au mărit, iar cele din sufletul ei au devenit cratere.
Când a început să fie tot mai confuză, a devenit clar că lucrurile se agravau. Uita nume. Încurca evenimentele. Rătăcea lucrurile. Voia să pornească televizorul cu telefonul mobil și să telefoneze cu telecomanda. Se înfuria când nu-și amintea ceva. Dintr-o dată, n-am mai putut să vorbim despre filme și cărți. Încerca să mascheze problema, schimbând brusc subiectul. Căra în buzunarul capotului niște bilețele scrise de mână. Proptele pentru memorie. Asta, în condițiile în care înainte reținea totul. Nimic nu-i scăpa. Își amintea fiecare mărunțiș și după ani de zile. Acum își pierduse detaliile, care dispăreau, pur și simplu, precum nălucile. Căutarea lor o obosea. Ea, care obișnuia să stea trează cât mai târziu, să stingă în casă lumina, mergea tot mai des la culcare. Chiar și în timpul zilei. Privirea ei, odinioară atât de vie și de atentă la lucrurile din jur, s-a încețoșat. Ochii ei păreau să se fi retras într-un spațiu gol. A coborât peste ei tristețea…

Când vorbesc azi cu mama, vorbele ei șerpuiesc prin adâncimile propriei ei lumi, care devine tot mai îndepărtată. Povestirile ei urmează o logică proprie; face legături între lucruri aparent disparate. Am renunțat să mai pun întrebări, pentru că observ că o fac să se simtă depășită. Efortul de a da un răspuns o obosește și-o tulbură, scormonește după el în alte vieți. Iar eu nu vreau să-i fie greu. Aș vrea s-o iau în brațe și s-o leagăn ca pe-un copil. Să-i sprijin capul de pieptul meu. Sunt mama mamei mele. O iubesc și o cruț, așa că vorbim despre mierla care cântă în grădină sau dacă trandafirii rezistă frigului care deja a venit.
Auzim atât de des că părinții vârstnici ar redeveni copii. Nu e adevărat. Copiii cresc și învață. Ei pricep, înțeleg, află în fiecare zi un pic mai mult. Mama, în schimb, se îndepărtează de lume. Ea înțelege în fiecare zi un pic mai puțin. Descrește sub ochii mei. Seamănă tot mai mult cu un abur. Uneori, mă simt depășită de situație. Mi se face frică. Dacă o să dispară de tot? Noaptea, mă trezesc și merg în camera ei. Vreau să văd dacă mai respiră.

În urmă cu mai puțin de un an, încă mai puteam să vorbesc cu mama despre problemele mele. Despre nervii pe care mi i-am făcut la birou, despre grijile legate de sănătate și despre toate celelalte mici supărări ale vieții. Mă asculta, mă consola și mă sfătuia. O interesa. Acum, interesul ei se pierde în nicăieri. Îi vine greu să mă urmărească. Dă din cap, dar gândul îi e plecat. Îi simt, în schimb, bucuria când o ating. Întinde mâinile și mă cheamă în brațe. Mama miroase a ferigă. Plantele ei mult iubite au venit să stea lângă ea. „O să plec acăsucă”, spune. Cu mintea a și plecat.
Acestea sunt momentele noastre luminoase. În cele mai întunecate, mă simt de parcă mama ar fi urcat într-o barcă ce se îndepărtează tot mai mult de țărmul pe care mă aflu, lăsându-mă singură. Încă ne vedem și ne auzim, ne facem cu mâna, dar barca înaintează în largul mării.
Niciuna dintre noi n-a fost vreodată pricepută la despărțiri. Când plecam în călătorii, mă urmărea îngrijorată cu gândul, și-mi cerea să-i telefonez zi de zi. Voia să ajungă la 100 de ani, ca să aibă grijă de mine cât mai mult timp. Acum, grija este a mea. Mama mea, cea frumoasă și tânără, a îmbătrânit. S-a petrecut repede. Și nu mai pot s-o ajut.
CLAUDIA