– Nelipsit de pe raftul cămării, oțetul pare un aliment banal. Dar pe lângă rolul pe care îl joacă în mâncăruri și murături, el este și un ajutor neprețuit pentru sănătate: ne apără de microbi și viruși, ajută digestia și sistemul imunitar, curăță și protejează pielea, calmează durerile și alungă febra –
Comprese cu oțet

* Febră, dureri reumatice, fibromialgie, leziuni articulare, tasări, întinderi de ligament *
Ingrediente: 3 l apă rece, 6 linguri de oțet.
Mod de preparare: Se amestecă oțetul în apă.
Utilizare: Luați două bucăți de pânză curată (de in sau bumbac), înmuiați-le în apa cu oțet și înfășurați-le în jurul gambelor, acoperindu-le pe fiecare cu câte un prosop. Îndată ce s-au încălzit, compresele se schimbă. Puneți-vă din când în când termometrul, pentru a verifica scăderea temperaturii.
Efecte: Compresele sunt benefice contra febrei, grăbesc vindecarea leziunilor închise (de exemplu cele articulare) sau la inflamația venelor din membrele inferioare. Oțetul răcorește, însă poate produce și căldură. În doze consistente, el favorizează irigația sangvină și, prin aceasta, grăbește vindecarea.
Variantă îmbunătățită: Puteți obține un remediu mai eficient pentru venele inflamate, precum și pentru picioarele umflate și grele, dacă tăiați câteva castane sălbatice, le puneți în oțetul pregătit pentru comprese și le lăsați la macerat timp de 3 săptămâni.
Oțet pentru arsuri solare

* Calmează zonele cu piele arsă de soare, înțepăturile de insecte și iritațiile provocate de meduze *
Ingrediente: Oțet pus într-o sticluță și un tampon de vată în ambalaj steril.
Utilizare: Turnați puțin oțet pe vată și tamponați locurile dureroase.
Efecte: Oțetul poate ameliora arsurile și durerile produse de contactul cu meduzele, de înțepăturile aricilor de mare și ale insectelor (țânțari, viespi și albine). De aceea, este indicat să luați întotdeauna cu dvs. la plajă o sticluță cu oțet. Din bagajul vilegiaturiștilor de odinioară nu lipsea niciodată o asemenea „sticluță de călătorie”, ca măsură de prevedere și contra grețurilor sau a unor mâncăruri cu care cei plecați în voiaj nu erau familiarizați și deci le tolerau mai greu.
Oximel cu salvie
* Întărește sistemul imunitar *
Ingrediente: 1 parte oțet de fructe, pe cât posibil limpede, 3 părți miere, 1 parte frunze de salvie proaspete sau uscate.
Mod de preparare: Tăiați frunzele de salvie, apoi amestecați într-un borcan oțetul cu mierea și adăugați salvia. Închideți borcanul și lăsați-l deoparte patru săptămâni.
Utilizare: Luați câte 1 linguriță, o dată sau de două ori pe zi. Dacă preferați să-l beți diluat, dizolvați-l în apă rece sau călduță.
Efecte: Întărește sistemul imunitar, are acțiune antiseptică, ajută contra simptomelor neplăcute ale premenopauzei, tusei și răgușelii.
Apă tonică pentru față și piele
Ingrediente: 2-3 linguri de oțet de mere, 1 l apă distilată. Pentru o piele grasă, oțetul se va combina cu apa în proporție de 1:1.
Mod de preparare: Turnați ambele ingrediente într-o sticlă și agitați-o. Puteți adăuga și 2-3 picături de ulei esențial de trandafir.
Utilizare: Întinsă pe piele cu o dischetă demachiantă sau un tampon de vată steril, apa cu oțet reduce inflamațiile, închide porii și vitalizează epiderma.
Efecte: Calmează iritațiile pielii, tonifică tenul și îi conferă luminozitate. Activează irigația sangvină și are acțiune astringentă.
Clătirea părului cu oțet
* Dă luciu părului și îi stimulează creșterea, protejează sănătatea scalpului *
Ingrediente: 7 linguri de oțet de mere, 250 ml apă, 2 linguri frunze de salvie, 2 linguri rozmarin, 2 linguri frunze de urzică, proaspete sau uscate.
Mod de preparare: Plantele se fierb 10 minute la foc mic, după care decoctul se strecoară. I se adaugă oțetul.
Utilizare: Fiertura de plante cu oțet se aplică pe păr, se lasă să acționeze câteva minute, iar apoi se îndepărtează prin clătire cu apă. Dacă aveți părul mai uscat și doriți ca șuvițele lui să capete un luciu deosebit, nu-l clătiți după aplicarea decoctului, ci lăsați-l să se usuce de la sine (cu condiția să nu fie prea răcoare în cameră).
Efecte: Pe lângă înfrumusețarea părului, procedura ajută la reglarea pH-ului și a producției de sebum la nivelul scalpului, atunci când pielea capului este prea grasă și se formează mătreață.
Vă deconspirăm un mic secret: oțetul preparat din vin roșu dă mai multă strălucire părului închis la culoare.
Băi generale și băi la picioare cu oțet

* Întrețin sănătatea pielii, reglează transpirația și exercită o influență pozitivă asupra întregului organism *
Ingrediente: Oțet, apă.
Dozaj: Pentru baia la picioare se pun 6 linguri de oțet la 1 l apă; pentru baia generală se pun 10 linguri de oțet în cadă.
Utilizare: Cufundați-vă tot corpul sau țineți picioarele timp de 10 minute în apă cu oțet încălzită la 33-36
Aperitiv cu oțet
* Ajută la slăbit și întărește imunitatea *
Ingrediente: 1 pahar de apă, 2 linguri oțet de mere.
Mod de preparare: Ingredientele se pun într-un recipient închis și se agită bine.
Utilizare: Se bea înainte de fiecare masă.
Efecte: Aperitivul ajută la reducerea colesterolului, ca și a greutății corporale, întărește sistemul imunitar și protejează flora intestinală. Oțetul stimulează producția de salivă și de sucuri gastrice, contribuind astfel la bunul mers al digestiei.