Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rețete cu fructe de toamnă

Mărul

Foto: Shutterstock – 2

Cu toate că pe Eva a alungat-o din Rai, se spune că mărul prelungește viața. Miezul lui parfumat și zemos e atât de bogat în vitamine și minerale, încât reprezintă în sine o mică uzină de sănătate. Pentru dezintoxicarea or­ganis­mu­lui, beți în fiecare dimineață un pahar de suc proaspăt de mere. Pentru frumusețe, așe­zați-l cu toată nădejdea pe față, pe gât și pe decol­teu. Tonifică țesuturile și reglează funcția glandelor sebacee.

* Mască crudă de mere – puneți pur și simplu pe față, pe de­colteu și pe gât feliuțe sub­țiri de mere sau me­re rase, întinse uni­form. Lăsați-le până își schimbă culoarea (devin maro), apoi clătiți-vă cu apă rece.

* Mască de mere fierte – se rade un măr și se fierbe cu lapte până se obține un piure. Cât e călduț, se adaugă o lin­gu­riță de miere și se în­tinde pe față, gât și decolteu.

* Cataplasme cu măr copt contra cear­cănelor – se spală me­rele, se coc în cup­tor, apoi se zdro­besc, și miezul căl­duț se întinde pe cearcăne. Se lasă să acționeze o ju­mă­tate de oră, apoi se spa­lă.

Cătina albă

Este considerată polivitamina fruc­te­lor, la fel ca și coacăza neagră.

Foto: 123RF

* Ulei cosmetic de cătină – se zdro­besc fructele de cătină albă și se pun într-o sticlă, um­plând trei sferturi din capaci­ta­tea ei. Se stropesc cu două lin­guri de alcool alb. Se completează cu ulei de germeni de grâu, de soia sau de măsline, până se umple sticla. Se lasă la macerat, la soa­re, vreme de 10 zile, agitând bine sticla în fiecare zi. Se fierbe în baie de aburi vreme de 3 ore, după care se strecoară. Uleiul se poate folosi la pre­pararea cremelor, a măștilor sau se poate aplica direct pe obraz. Reziduul de fructe se poate mânca: câte o lin­gu­riță în fiecare dimineață. Organis­mul capătă vigoare și rezistență.

Strugurii

Dacă faceți o cură de struguri (o zi de struguri pe săptămână e ideală) pen­tru dietă, faceți și o cură de fru­musețe pentru obraz.

* Loțiune as­trin­gentă din frunze de viță – se fierb 5 mi­nute, în 200 ml apă, fie două frunze proas­pete de viță-de-vie, fie o lingură de frunze uscate de struguri negri. Se lasă să se infuzeze, apoi se stre­coară. Are acțiune astringentă și tonică, este un decolorant ușor pen­tru pete și pis­trui.

* Miez de struguri contra căderii feței și-a ridurilor – stri­viți câteva boabe bine coapte de stru­guri într-o ceașcă sau transformați-le la centrifugă în suc. Întindeți pro­du­sul pe obraz, decolteu și gât și lă­sați-l să acționeze vreo 10-15 minute, apoi spălați-vă. Întărește mușchii obra­zului și împiedică apariția ridu­rilor. Dacă folosiți suc de stru­guri, puteți aplica peste el o cremă nu­tritivă de fa­ță, practicând un ma­saj ușor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian