Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Delicii cu dovleac

Un mic dejun sănătos

Terci de dovleac și ovăz cu semințe de rodie

Foto: Shutterstock

Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g do­vleac, 140 g hrișcă, 400 ml fiertură de ovăz, 80 ml suc de portocale, 4 linguri sirop de ar­țar, 1/2 rodie, 50 g nuci, 1 pumn de stafide.

Mod de preparare:

1. Spălați dovleacul, tă­iați-l în două și scoateți se­mințele, apoi tăiați-i mie­zul în cubulețe. Spălați hrișca în­tr-o sită și lăsați-o la scurs.

2. Puneți fiertura de ovăz într-o oală și dați-o în­tr-un clo­cot. Adăugați hriș­ca și cu­bulețele de do­vleac, ames­tecați-le bine, aco­pe­riți-le cu un capac și fier­be­ți-le încă 15 minute, la foc potrivit.

3. Striviți boabele de hrișcă, întrebuințând un zdrobitor pentru cartofi. Turnați deasupra sucul de portocale și siropul de arțar și ames­tecați totul. Dacă se simte nevoia, com­pletați compoziția cu puțină fiertură de ovăz. Terciul de dimineață e gata și poate fi așezat în patru boluri.

4. Desfaceți rodia și scoateți cu atenție sâm­burii. Tăiați în bucățele nucile. Presărați terciul cu sâmburi de rodie, bucățele de nucă și stafide.

La prânz

Dovleci cu umplutură de hrișcă și varză

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 dovleci mici (cam de 600 g), 7 linguri ulei de măsline, 1 lin­gură cimbru, 200 g hrișcă, 80 g varză, 150 g roșii cherry, 2 linguri semințe de floarea-soarelui, 40 g parmezan ras, sare, piper.

Mod de preparare:

1. Preîncălziți cuptorul la 200°C. Spălați do­vlecii și tăiați-i în două, în lung, îndepărtați se­mințele și așezați bucățile într-o tavă de copt.

2. Ungeți miezul jumătăților de dovleac cu 3 linguri de ulei, presărați-le cu cimbru și condi­men­tați-le cu sare și piper. Coaceți-le în cuptor circa 30 minute, până se înmoaie.

3. Fierbeți hrișca potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj și lăsați-o la scurs într-o sită. Curățați var­za, spălați-o și tocați-o. Fierbeți-o înăbușit, cam 10 mi­nute, în apă cu sare, clătiți-o cu apă rece și lă­sați-o să se scurgă. Spălați roșiile cherry și tă­iați-le în sfer­turi.

4. Încingeți într-o tigaie cele 4 linguri de ulei ră­mase și căliți varza a­pro­­ximativ 5 minute, ames­tecând mereu. Con­di­men­tați-o cu sare și pi­per, adău­gați hrișca și roșiile și țineți totul pe foc mic încă 5 mi­nute.

5. Așezați umplutura cu varză în jumătățile de do­vleac și serviți-le presărate cu parmezan și semințe de floarea-soarelui.

La cină

Salată de cușcuș cu dovleac și sfeclă roșie

Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g dovleac, 300 g sfeclă roșie, 7 linguri ulei de măs­line, 1/2 linguriță chimion măcinat, 1/2 linguriță coriandru măcinat, 180 g cușcuș perlat, 200 g năut, 100 g spanac, 300 g brânză telemea, 2 linguri zeamă de lămâie, sare, 1 linguriță muștar, 1 vârf de cuțit zahăr, piper.

Mod de preparare:

1. Preîncălziți cuptorul la 180°C. Curățați de coajă dovleacul și sfe­cla, tăiați-le în cuburi de circa 2 cm și așe­zați-le într-o tavă ta­pe­tată cu hârtie de copt.

2. Frecați 3 linguri de ulei cu chimionul și coriandrul, 1/4 lingu­riță de sare și 2 vârfuri de cuțit de piper, stropiți cu acest amestec do­vleacul și sfecla și coaceți-le în cuptor, aproxi­mativ 20 minute.

3. Fierbeți cușcușul, respectând instrucțiunile de pe ambalaj, clătiți-l cu apă rece și lăsați-l la scurs. Țineți năutul sub jetul de apă rece, apoi pu­neți-l să se scurgă. Spălați spanacul și scuturați-l de apă.

4. Preparați un sos vinegretă, amestecând res­tul de ulei (4 linguri), zeama de lămâie, muștarul și zahărul. Condimentați-l cu sare și piper.

5. Combinați dovleacul și sfecla cu năutul, cușcușul și spanacul. Adăugați la salată bucățele de brânză telemea și sosul vinegretă.

Vezi și: https://www.formula-as.ro/2021/11/01/dovleacul/

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian