
Puțini vor fi aceia care vor crede că o rândunică poate trăi în captivitate. Și totuși, s-a întâmplat. Și s-a întâmplat cu mulți ani în urmă, când, tânără căsătorită fiind, locuiam într-o localitate situată la poalele masivului Hășmașul Mare. Căsuțele localnicilor se înșiruiau de-o parte și de alta a Oltului, care aproape de izvoarele lui fremăta vesel pe prundișul argintiu.
Pe cerul albastru se profilau zimțuit piscurile Hășmașului. Priveliștea era fără seamăn de frumoasă. Primisem într-un bloc vechi o singură cameră, eram sărăcuți, dar fiind proaspăt căsătoriți, eram fericiți. În timpul liber, cutreieram munții în lung și în lat, culegând ciuperci de tot felul, adunând flori (puține în zona aceea) și ascultând cântecul păsărelelor. Se apropia toamna, și rândunelele săgetau văzduhul, ciripind vesele, hrănindu-și puii și învățându-i să zboare. Le auzeam prin fereastră și de multe ori le urmăream cu plăcere. Într-o zi, am văzut cum deodată un pui de rândunică se lovește violent de o sârmă întinsă între bloc și un stâlp de curent electric. Sârma a vibrat îndelung, iar puiul s-a prăbușit la pământ, cu aripioara frântă, în niște tufe de boz.
Mi-am dat seama că s-a rănit rău, și am coborât repede. L-am găsit încurcat în firele de iarbă, înspăimântat, respirând agitat, cu cioculețul deschis și cu ochișorii măriți de groază. L-am prins, dar el s-a zbătut, scoțând țipete stridente, alarmându-și părinții care au început să zboare spre mine, trecând ca săgețile pe deasupra mea. L-am cercetat și, într-adevăr, o aripioară îi atârna fără vlagă. Nu știam ce să fac. Îmi puneam o mulțime de întrebări: cum se repară o aripioară ruptă, cu ce se poate hrăni o rândunică, știind că ele se hrănesc cu insecte? Va reuși să mai zboare? Totuși, n-am avut inimă să-l las acolo, în iarbă, pradă pisicilor, l-am luat în casă, i-am încropit cu chiu cu vai niște atele minuscule, între care i-am fixat aripioara. Dar rândunica se zbătea, încercând să bată din aripi, să scape. Atunci, mi-a venit ideea să-i fixez aripa de corp, cu leucoplast. Așa s-a mai liniștit și am pus puișorul într-o cutie, lângă sobă. Ei, problema aripioarei o rezolvasem cât de cât. Întrebarea era ce să-i dau să mănânce? Doar nu era să alerg să-i prind insecte. Atunci m-am gândit să încerrc să-l hrănesc cu carne fiartă. Și a mers. Înfigeam bucățelele într-o scobitoare și i le apropiam de cioculeț. La început a fost greu, dar pe măsură ce se obișnuia cu mine și îl răzbea foamea, a început să primească hrana oferită. Ba, câteodată, când mă apropiam de el, începea să tremure din aripioara sănătoasă, piuind și cerând mâncare. Toamna a trecut și primii fulgi de nea au acoperit culmile Hășmașului. Apoi zăpada a coborât tot mai la vale, acoperind întreaga fire…
Rândunelele plecaseră de mult în țările calde. Cât durase larma și zborul lor prin dreptul ferestrei, Rândunel (așa îl botezasem pe pui) se agita, încerca să se salte cu aripioara cea sănătoasă și ciripea întruna. Ar fi plecat și el, sărmanul, cu toți ai lui.
În iarna aceea m-am ocupat mult de el. Televiziunea încă nu apăruse pe meleagurile acelea, și în afară de radio și de citit, nu aveai altă recreere. La poalele unui asemenea masiv, primăvara îndrăznea cu greu să-și facă apariția. Dar iarna a trecut și Rândunel simțea că primăvara nu e departe. Devenea tot mai agitat, ciripea mult și mai tot timpul se uita spre fereastră. Nu-i desfăcusem deloc bandajul de la aripă și trăiam cu teama că aripa nu i se vindecase.
Până la urmă, primăvara a sosit cu întreg alaiul ei de fluturi și flori. Văzduhul era înalt și albastru, ghiocei gingași își scoteau capul din frunzișurile toamnei trecute. Un întreg noian de păsărele slăveau astrul zilei, dătător de căldură.
Venise și ziua cea mare. Se vindecase Rândunel sau nu? Va putea zbura din nou cu semenii lui? Aceștia deja sosiseră și-și căutau vechile cuiburi. Cu emoție, i-am desfăcut bandajul și i-am scos micile atele. Ce bucurie! Aripioara nu mai atârna moale, ceea ce însemna că osul se prinsese. Câteva zile l-am lăsat liber prin cameră și, încet, încet, a început să zboare. Și apoi, a venit ziua cea mare când, așezat pe pervazul ferestrei, a început să se zbată ca să iasă afară. Venise vremea să-i redau libertatea. Am deschis fereastra și Rândunel, ca o săgeată, s-a înălțat în văzduhul albastru, ciripind fericit. L-am urmărit cu privirea, până ce s-a pierdut.
VERONICA I.