– Comerțul olfactiv, o manipulare subtilă –

Ați observat? În ultimii ani, în interiorul supermarket-urilor apărute în țară ca ciupercile după ploaie, a început să miroasă din ce în ce mai tentant. Nu suntem conștienți totdeauna de acest lucru, dar aceste mirosuri, care sunt de multe ori artificiale și elaborate în mod savant, au o putere enormă asupra noastră. Pentru că mirosul, cel mai puțin educat dintre simțuri, este, prin compensație, cel care ne procură emoțiile cele mai vii. Când veți intra cu proxima ocazie într-un magazin, nu vă mulțumiți doar să vă uitați la calitatea produselor, ci aveți grijă și ce miros simțiți. Aerul pe care îl respirați nu este chiar așa de inocent.
Capcane sigure
Magazinele de haine din Occident difuzează un parfum elegant, conceput special pentru ele, bazat pe esență de grepfruit și de tei. În celebrele magazine franțuzești „Nature et Decouverte” miroase a tămâie și lemn de cedru, pentru a exprima valorile ecologice promovate de produsele firmei. Câteva „coduri” simple determină alegerea unui anume parfum: luxul va fi de obicei evocat prin mirosul de piele sau de floare de portocal; miresmele de fructe și caramel stârnesc apetitul de-a cumpăra; adierile de vanilie, de miere și lapte sunt considerate drept securizante; iodul, nisipul sau mirosul de băutură răcoritoare acidulată te fac să simți dorința de a pleca în călătorie, și astfel sunt privilegiate de către agențiile de voiaj. Dar dacă anumite magazine optează în permanență pentru același parfum, care devine un fel de „semnătură”, altele se străduiesc să creeze ambianțe olfactive diferite, în funcție de evenimentele pe care le promovează… Astfel, multe magazine de sport, prezente și-n țara noastră, răspândesc efluvii de miresme marine, la raionul de costume de baie, și miros de iarbă proaspătă, la raionul cu echipament montan.
Chiar și produsele menajere folosesc mirosuri sofisticate pentru a deveni mai seducătoare: pastilele lipite pe ambalaje cu praf de curățat pentru vase le permit clienților să descopere mirosul produsului fără să îl deschidă, la fel și detergenții lichizi, care miros a lavandă sau a flori de munte, ce te îndeamnă să visezi la natură. În ultima vreme, chiar și pungile pentru gunoi au început să adie a mentă sau a vanilie.
Mirosuri care schimbă starea de spirit

Pe anumite zboruri de distanță mare, companiile aeriene parfumează tetierele scaunelor cu un miros discret de vanilie, care are scopul de a relaxa pasagerii.
Unele păpuși miros și ele a vanilie, pentru că această mireasmă le amintește copiilor de sânul matern.
În anumite parcări din Anglia este vaporizat parfum de ceai verde. Acest miros a fost ales de către utilizatori ca fiind cel mai potrivit pentru a potoli anxietatea.
Agenții imobiliari știu foarte bine că orice miros neplăcut va domina impresia de ansamblu a unui posibil cumpărător și îl va împiedica să își dea seama de calitățile reale ale unui apartament. În schimb, mirosul de cafea, de pâine proaspătă sau de prăjituri va crea o atmosferă intimă ce va favoriza vânzarea.
În prezent, marile magazine de produse alimentare testează elaborarea unor esențe care, difuzate în aer, să potolească nervii cumpărătorilor care așteaptă la cozi.
Mirosurile care stârnesc pofte
* Pofta de a mânca: în anumite cinematografe americane, pentru a le crea spectatorilor senzația de foame, determinându-i să cumpere preparatele oferite de vânzătorii ambulanți, se vaporizează miros de pop-corn. Speculând același efect în multe brutării, mirosul de pâine proaspătă este artificial, în vreme ce în unele rotiserii și pizzerii, mirosurile produselor sunt întărite cu ajutorul parfumurilor.
* Pofta de a cheltui: conform unui studiu recent, parfumul floral difuzat de mai multe cazinouri din Las Vegas, în zona aparatelor cu fise, a sporit cu 40% sumele cheltuite de jucători. Unele bănci din America parfumează bancomatele cu miros de alge marine, în acord cu culoarea albastră în care erau vopsite. Rezultatul: o utilizare sporită cu 15%.
Parfumuri destinate comportamentului

* Stoparea furturilor
De curând, un mare lanț de magazine american a început să testeze un miros menit să îi descurajeze pe hoții pregătiți să treacă la acțiune.
* Intimidare
Se pare că există unele arome care pot intimida. Cercetătorii britanici au descoperit existența unei „comunicări feromonale” la oameni. Imediat, o societate londoneză de recuperare a creanțelor s-a folosit de acest lucru, impregnând facturile pe care le emitea cu un miros pe bază de androsteron (o substanță extrasă din sudoarea masculină). Punct ochit, punct lovit: de atunci, numărul rău platnicilor a scăzut cu 17%.
Votați cu noi
La Riccione, în Italia, pe străzi au fost plasate vaporizatoare de esențe aromate, iar câteva tramvaie parfumate abundent s-au plimbat prin oraș răspândind miresme de primăvară. Un proiect olfactiv, oferit populației de către un partid politic local. În urma acestei campanii, acesta a câștigat alegerile cu un avans confortabil, deși nu pornise de pe prima poziție.
Un viitor parfumat

* O zi poate să înceapă sub auspicii perfecte, dacă te trezești dimineața în adieri de parfum. Astfel, în Japonia a fost fabricat un ceas deșteptător care difuzează un miros de iasomie cu zece minute înainte de a suna.
* Și îmbrăcămintea are un destin… parfumat. Un procedeu recent de „micro-capsulare” are în vedere introducerea unor capsule de colagen, de talia unui micron, în țesătura hainelor. Astfel, acestea vor emana un parfum discret, ce va dura până la a zecea spălare. Firmele austriece comercializează deja lenjerie intimă care miroase a măr verde sau mandarină, și papuci de casă cu aromă de vanilie.
* Parfumuri pentru mai mult spor la muncă: practica odorizării birourilor din întreprinderi este foarte răspândită în Japonia. Se pare că anumite arome tonifiante stimulează considerabil productivitatea salariaților. Astfel, o mare antrepriză niponă folosește două parfumuri: unul cu miros puternic, care să-i stimuleze pe muncitorii ce lucrează la bandă rulantă, iar celălalt, care să le permită angajaților să se relaxeze mai repede în timpul pauzelor.
* Compania „France Telecom” a depus un brevet pentru difuzarea de esențe aromate la distanță. Astfel, s-ar putea ca în curând să captăm miresme când vom vizita un site de internet parfumat cu ajutorul unor senzori așezați lângă calculator.
* Tot în viitorul apropiat, jocurile video vor câștiga în realism, difuzând miros de cauciuc încins în timpul curselor de mașini, sau miros de praf de pușcă după un foc tras cu arma virtuală. În sfârșit, chiar și e-mail-urile trimise prin Internet vor putea mirosi a parfum…
* În anii ce vor urma sunt așteptate și difuzoarele de uleiuri esențiale micronizate, ce vor permite curățarea aerului din apartamente de impurități, ba vor duce chiar la vindecarea răcelilor sau alungarea oboselii și a stresului.
* Persoanele în vârstă vor beneficia, și ele, de o sănătate mai bună. O aplicație medicală prin transmiterea de arome tocmai se află în faza de studiu în Anglia. Pacienții imobilizați vreme îndelungată la domiciliu sau în camera de spital au tendința să piardă noțiunea timpului și alternanța dintre zi și noapte. Dar difuzarea unui miros de pâine prăjită, dimineața, și a unui parfum de flori de portocal, seara, va ajuta aceste persoane să păstreze un ritm de viață normal și să aibă un somn regulat.
* Pe de altă parte, aceste vaporizări artificiale ar putea să le redea apetitul persoanelor în vârstă, al căror miros a slăbit. Trebuie știut că detectarea savorii variate a mâncărurilor depinde, în primul rând, de miros, pentru că la om, simțul olfactiv este de zece mii de ori mai sensibil decât gustul (dacă mâncăm astupându-ne nasul, nu simțim decât cele patru gusturi de bază – dulce, sărat, amar și acru). Această stimulare a mirosului nu este numai un simplu moft: pierderea treptată a apetitului duce la o stare de slăbiciune și la complicațiile sale: depresie, confuzie mintală, căderi și fracturi.
Nasul, drumul cel mai scurt spre emoție
– A mirosi înseamnă a-ți aminti –

Cercetătorii sunt departe de a cunoaște în intimitate mecanismul olfactiv. În mare, se știe că moleculele chimice care constituie un miros intră în profunzime prin nas până în zona unde sunt captate de către mii de receptori, care trimit informația la bulbul olfactiv (o zonă de talia unui bob de mazăre), apoi acesta o retransmite spre diferite centre ale creierului pentru identificare. Există legături neuronale directe între bulbii olfactivi și „sistemul limbic”, sediul afectivității și al memoriei. Așa se explică faptul că o mireasmă ne ajută să retrăim adesea, în mod remarcabil, amintirea unor emoții trecute. De altfel, mirosul este foarte greu de descris prin cuvinte: ni-l reprezentăm prin imagini mentale, asociindu-l cu amintiri vizuale și auditive.
Putem fi manipulați prin mirosuri?

Se pare că da. Starea de bunăstare instaurată printr-o ambianță olfactivă atrăgătoare pare să favorizeze impulsul de a cumpăra.
Conform unui studiu recent, consumatorii petrec cu 16% mai mult timp în locurile de vânzare care difuzează arome, ceea ce sporește cu 10-20% cifra de afaceri a magazinelor în cauză. Dar decizia de cumpărare rămâne, totuși, un act rațional: dacă produsul propus nu este de calitate, oare ce parfum îl poate face să fie vândut? Cu toate acestea, ne putem întreba, pe bună dreptate, dacă anumite mărci de produse nu se vor gândi, de exemplu, să parfumeze cu o aromă artificială tentantă pachete de cafea de o calitate mediocră. Sau să difuzeze un miros de fructe coapte, la un raion unde se vând caise verzi… Brutăriile industriale abundă deja de mirosuri de cornuri calde, artizanale… Vânzătorii de mașini de ocazie parfumează scaunele cu miros de piele nouă. În cazul acesta, clienții trebuie să se transforme în detectivi, iar legea trebuie să aplice sancțiuni drastice contra a ceea ce se poate dovedi a fi o publicitate mincinoasă.
Fiecare cu gustul și cu mirosul său

Femeile beneficiază de un miros mai dezvoltat ca bărbații. Oamenii născuți înainte de anii ‘30 erau capabili să memoreze mult mai multe mirosuri naturale ca noi. În schimb, tinerii de azi disting mai ușor mirosurile de materiale sintetice. Mirosul mării nu reprezintă același lucru în imaginația unui marinar și a unui om care trăiește la munte. Lavanda este sinonimul curățeniei în Spania, Italia și Franța. În schimb, cei ce trăiesc în Europa de nord preferă mirosul de pin. Unui norvegian i se va părea mult mai familiară aroma de hering afumat decât unui om de altă naționalitate, care o poate considera chiar dezgustătoare. Tot la fel, un parfum poate fi apreciat drept „proaspăt”, de unele femei, în vreme ce altele vor spune că este „violent”. Preferința pentru un miros nu depinde de simpla percepție senzorială, ci el trece prin filtrul experienței personale. Mirosul floral, de exemplu, este considerat drept plăcut. Dar el va fi de-a dreptul respingător pentru o persoană care îl simte pentru prima dată în timpul unei înmormântări sau pentru un astmatic, căruia mireasma de flori îi va declanșa o criză de sufocare.
Liviu Șuteu