Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru AURA – Cluj, F. AS nr. 1442: „Caut un remediu pentru stază venoasă limfatică”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Stimată doamnă, staza venoasă este un alt nume pentru insuficiență venoasă cronică. Este cauzată de presiunea crescută a sângelui, asociată cu reflux, la nivelul venelor membrelor inferioare.

Factorii de risc pentru insufi­cien­ța venoasă includ:

* Antecedente familiale – șansa de a dezvolta insuficiență venoasă crește dacă aveți un membru al familiei cu asemenea problemă.

* Vârsta – riscul crește o dată cu vârsta, din cauza uzurii valvelor și a degenerării venelor.

* Obezitate – reduce fluxul sangvin din membrele inferioare.

* Staționare – stă așezat sau în picioare pe perioade lungi, crește riscul stagnării sângelui.

* Sex – femeile sunt mai pre­dispuse, fiindcă hormonii fe­mi­nini relaxează pereții venelor.

* Sarcina – implică o creștere a fluxului sangvin, precum și a volumului sângelui din corp, iar greutatea uterului împie­dică reve­nirea sângelui înspre inimă.

Cauzele insuficienței venoase:

* Presiunea crescută în vene – poate fi provocată de vene sla­be din naștere, tromboze (chea­guri de sânge) care blochează re­tu­rul spre inimă, creșterea volu­mului sangvin în sarcină.

* Slăbiciunea venelor – unii oameni moștenesc vene cu structuri care nu rezistă nici măcar la pre­siunile normale ale sângelui. Se dilată „din oficiu”.

Insuficiența venoasă cronică poate debuta deja la vârste de 10-12 ani, devenind evidentă clinic abia după trecerea anilor. Numărul persoanelor care suferă de această boală crește odată cu vârsta. În jur de 23% dintre adulții americani suferă de insu­ficiență venoasă, probabil ca rezultat al unui stil de viață sedentar.

Simptomele bolii: – Senzație de picioare grele. – Mâncărimi. – Piele uscată. – Senzație de arsuri și usturimi. – Durere surdă. – Picioare neliniștite. – Ede­mul (umflarea) membrelor (poate semnala o tromboză venoasă, afecțiune cu risc vital semni­ficativ!). – Apariție de vene subțiri sau groase pe membre. – Colorații închise ale pielii în jurul ve­nelor dilatate. – Sângerări la nivelul gambelor (re­prezintă un pericol vital!).

Toate aceste simptome tind să fie agravate prin statul așezat sau în picioare timp îndelungat și se ameliorează la mers.

Insuficiența venoasă are următoarele compli­cații:

* Ulcere varicoase – se pot infecta, ducând la amputarea membrului.

* Tromboză venoasă – cu riscul ca plachetele de sânge să fie trimise spre creier sau inimă, ceea ce poate duce la deces.

* Sângerare – provocată de ruptura unei vene, poate avea risc vital.

* Probleme estetice – care rezultă din modi­ficările de culoare și de mărime a gambelor.

* Dificultăți la mers – din cauza edemului ori a ulcerelor.

Posibile abordări naturiste:

* Mișcarea (mersul pe jos, înotul) – este foarte importantă, fiindcă reglează circulația sân­gelui, pe care îl împinge înapoi la inimă.

* Evitați statul prelungit așezat sau în picioare, alternându-l cu mișcare regulată.

* Poziția membrelor – pe cât posibil, țineți picioarele puțin ridicate și drepte (nu cu genunchii îndoiți), ca să facilitați drenarea sângelui spre inimă.

* Fumatul trebuie oprit. Lezează vasele de sânge.

* Alcoolul să fie consumat moderat sau deloc.

* Scăderea în greutate – ajută returul sangvin în vene și ușurează munca inimii.

* Îmbrăcămintea – să nu fie strâmtă, căci duce la împiedicarea fluxului sangvin.

* Încălțămintea – evitați tocurile înalte.

* Ciorapii compresivi sunt esențiali pentru tratamentul acestei boli. Nemaipermițând reflux sangvin, protejează și venele superficiale.

* Dieta – este important să se consume ali­mente antiinflamatoare (vegetale, fructe, uleiuri vegetale) și să se evite cele pro-inflamatoare (zaha­rurile, alimentele ultraprocesate).

* Sarea – să fie redusă în dietă, pentru a dimi­nua tensiunea sangvină și retenția de apă.

* Plante medicinale – Castan sălbatic, ghimpe de pădure, sâmburi de struguri – sub formă de extracte, tincturi, unguente.

* Lipitori – pot fi puse pe zonele cu congestie sangvină mare sau pe locurile unde au fost sânge­rări.

* Acupunctura – ajută prin re­glarea energiilor. Se poate re­curge și la sângerare prin ace speciale. Reduc congestia.

* Homeopatia – este foarte bună în tratamentul insuficienței venoase. Medicamente precum: Aesculus hypocastanum, Hama­melis virginiana, Lachesis, Pul­satila, Sepia pot fi de folos. Și mai eficiente sunt medica­men­tele homeopate constituționale, reco­mandate de un medic spe­cialist.

Fiindcă insuficiența venoasă cronică (varice) poartă riscuri vitale și poate fi indicată pentru tulburări grave, este recoman­dabil să vă consultați medicul da­că vă bănuiți de această pro­ble­mă!

Vă urez succes!

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Caut leac pentru erizipel” (Răspuns pentru SABINA – Călărași, F. AS nr. 1488)

Carmen Ponoran

Vă propun o cură cu extracte gemoterapice cu acțiune antiinflamatoare și decon­gestionantă, care pot să amelioreze simptomele și, în cazul în care cura este repetată de 2 ori pe an, poate chiar vin­deca, așa cum s-a raportat în cazuistica de gemo­terapie de la noi din țară. Principalul extract gemo­terapic recomandat este Ex­tractul din muguri de Viță de vie, un puternic antiinflamator, care se va asocia cu Ex­tractul din muguri de Castan comes­­tibil, decon­gestionant venos și limfatic, și Extractul din muguri de Coa­căz negru, antiinflamator și drenor general. Se vor admi­nistra timp de 3-4 luni (având în vedere vechimea bolii), Extract din muguri de Coa­căz negru și Extract din muguri de Viță de vie, câte 2 ml din fiecare, dimineața, Extract din muguri de Cas­tan comestibil, de 2 ori pe zi, câte 2 ml, și Extract din muguri de Viță de vie, 2 ml seara. După finalizarea curei, continuați cu pre­pa­ratul Polygemma 13 – Piele detoxifiere, o cură de 2 luni, două administrări pe zi. Extractele se diluea­ză în puțină apă – 30-50 ml – care se bea în în­ghi­țituri mici. Multă sănătate!

Chimist CONSTANTIN PASCU – creatorul aparatelor „Salin” și „SaltMed” Tehno Bionic S.R.L. – Buzău

„Fiul meu suferă de laringită cronică hiperfuncțională” (Răspuns pentru MARINA – Slobozia, F. AS nr. 1485)

Laringita este, de regulă, urmarea unor infecții respiratorii care nu au fost eliminate la timp și au dus la cronicizare. Indiferent de schema terapeutică alopată utilizată, pentru oricine aflat într-o astfel de situație este foarte important să-și reducă riscurile de infecții respiratorii, îndeosebi în această pe­rioadă și, în același timp, să fie crescută rezistența naturală a organismului. O astfel de abordare va duce fără îndoială la rezolvarea problemelor de sănătate existente.

Pentru aceasta, vă recomand în mod special o terapie respiratorie cu aerosoli salini uscați, ca și o cură cu cremă de cătină crudă, în miere.

Deosebit de utilă în oricare schemă de trata­ment, în special pentru curățarea secrețiilor blocate pe mucoasa respiratorie, este utilizarea dispo­zitivelor care produc aerosoli salini uscați. Astfel de aerosoli sunt produși cu inhalatorul medical SaltMed, iar ambiental prin aparatele Salin, aparate medicale certificate CE, reprezentând o metodă foarte eficientă și în același timp, ușor de folosit.

Aparatele ambientale Salin realizează o bună purificare a aerului de praf, mirosuri neplăcute, alergeni diverși și eliberează în aer microaerosoli salini, pe principiul natural al salinelor.

Inhalatorul SaltMed este un dispozitiv medical clasa a II-a, care generează̆ microparticule de sare uscată cu dimensiuni, densitate și sarcină electrică controlate. O expunere zilnică, minimă, de 2 ore, la început, și scăderea treptată la o oră, pe care s-o faceți permanent, va produce în timp o mare barieră la infecțiile respiratorii. În același timp, creșterea generală a rezistenței naturale a organismului este esențială în reducerea problemelor produse de infecțiile respiratorii.

Extrem de utile mai ales în acest moment al anului, în special în prevenirea laringitelor, sunt sucurile naturale de cătină, portocale, lămâi, kiwi și morcov. Bogăția în vitamine, îndeosebi in vita­mina C, le face foarte eficiente în întărirea siste­mului imunitar și facilitarea recuperării. De aseme­nea, mierea de albine, mâncată ca atare sau ames­tecată în lapte cu cereale, ceaiuri și sucuri naturale din fructe și legume, este un aliment-minune, deoarece are proprietăți antiseptice, antibacteriene și antiinflamatoare. Aflate în amestec, mierea cu cătina reprezintă un leac complet cu numeroase proprietăți terapeutice pentru organism, în mod deosebit datorită capacității foarte mari de revi­gorare fizică și psihică a organismului. O variantă este să cumpărați cătină și miere, din care să prepa­rați periodic suc pe care să-l păstrați la frigider, pentru consum. Găsiți ușor rețete de preparare și păstrare.

Foarte eficientă pentru efectele avute asupra sănătății, neașteptat de plăcută la consum, simplu de păstrat fără refrigerare este crema de miere cu cătină crudă produsă de „Atelierele Melinis”. Dacă nu aveți restricții față de consumul de miere, atunci trei-patru lingurițe de astfel de cremă de cătină cu miere, luate pe parcursul zilei, vor aduce în orga­nism vitaminele A și C, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9), vitaminele E, K, P și F, beta­caroten, ca și alte microelemente, cum ar fi calciu, magneziu, fosfor, fier, po­tasiu și uleiuri volatile.

Pentru mai multe informații, vă rog să consultați și site-urile de mai jos:

www. melinis.ro tel. 0722/96.56.20,

www. salin.ro tel. 0238/72.53.21,

www. saltmed.ro tel. 021/334.93.57

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian