Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Tratamente cu muguri de plante – Durerile articulare

– Gemoterapia este o soluție viabilă pentru reducerea durerilor articulare și recâștigarea libertății de mișcare. Această promisiune este probată în cei peste 27 de ani de când gemoterapia a început să fie cunoscută și practicată în România – fiind introdusă și popu­larizată de firma „PlantExtrakt” Cluj – și în cei peste 60 de ani de când s-a făcut cunoscută în Europa și în întreaga lume –

Artroza – cea mai frecventă afectare articulară

Foto: 123RF – 2

Uzura cartilajului articular, reducerea lichidului sinovial și procesul inflamator declanșat duc la durere persistentă, cu limitarea mișcărilor. Dintre toate articulațiile, genunchii sunt afectați cel mai frecvent. Medicamentele antiinflamatorii recoman­date prezintă reacții adverse, de aceea adminis­tra­rea lor este limi­tată pentru puseele dureroase. În schimb, gemoterapia poate fi o re­comandare lipsită de reacții ad­ver­se și con­traindicații, pentru ți­ne­rea sub control a procesului inflamator și degenerativ.

Medicii specializați în gemo­te­rapie au constatat că sub tratament gemoterapic scad durerile, iar ra­diologic, se poate evidenţia regre­sia distrucţiei osteoarticulare și, în unele cazuri, chiar refacerea lichi­dului sinovial. Asociat cu kineto­terapia și balneologia, se poate ob­ţine o ameliorare de 80-95%. Tra­tamentul gemoterapic va fi ad­mi­nistrat timp de 3-6 luni, în func­ție de vechimea afecțiunii, de vâr­sta persoanei și eventuale alte afecțiuni asociate.

În cazul persoanelor mai tinere, până la vârsta de 60 de ani se recomandă cura cu Extract din muguri de Coacăz negru, dimineața, considerat a fi un cortizon natural (fără efectele secundare ale cortizonului), Extract din muguri de Jneapăn, la prânz, ca regenerator al ţesutului osos, antiinfla­mator cartilaginos, decontracturant muscular, și Extract din muguri de Viță-de-vie, seara, pentru efectul imunomodulator și antiinflamator.

În pauza de 1-2 luni dintre două cure, se poate administra Extract din sevă de Mesteacăn, cu efect depurativ și antiinflamator, și Extract din muguri de Frasin, detoxifiant la nivel hepato-biliar, renal și articular.

Pentru persoanele de peste 60 de ani, schema gemoterapică inițială va fi urmată de administrarea unor extracte gemoterapice cu acțiune de reducere a fibrozării țesuturilor, completată de efectul anti­inflamator. Sunt recomandate Extractul din mlădițe de Mur și Extractul din mlădițe de Se­quoia. În pauza dintre cure, se poate administra pen­tru între­ținere complexul gemoterapic Poly­gemma 14 – Articulații detoxifiere.

Guta și metabolismul acidului uric

Foto: Shutterstock

Durerile articulare din gută pot fi extrem de pu­ternice, de aceea tratamentul ar trebui instituit de la primele semne de disconfort sau, mai bine, de la semnalarea unor valori crescute ale acidului uric, chiar dacă nu s-au instalat încă fenomenele dure­roase.

Hiperuricemia poate fi redusă prin tratament gemoterapic cu Extract din muguri de Frasin și Extract din sevă de Mesteacăn. Se vor urma cure periodice de 2 luni, cu controlul valorilor acidului uric.

În criza de gută, pe lângă cele două gemote­ra­pice, se vor adăuga la schema de tratament extracte gemoterapice cu acțiune antiinflamatoare, cum sunt Extractul din mlădițe de Cimișir și Extractul din muguri de Jneapăn.

Deosebit de importantă este dieta alimentară, destul de drastică în cazul bolnavilor de gută. Sunt interzise sarea, consumul de organe (rinichi, ficat, creier), peștele gras sau cu conținut mare de purine (sardine, hering, scrumbie, anșoa, somon, calcan), icrele, carnea de miel, de vițel, me­zelurile, untura, gălbenușul de ou, produsele lactate obținute din lapte gras.

Osteoporoza duce la dureri de oase și articulații

În osteoporoză, pentru reducerea durerii de oase și articulații, dar și pentru creșterea rezistenței oaselor și articulațiilor, extractele gemote­rapice din Mlă­dițe de Mur, mu­guri de Jneapăn și mu­guri de Viță-de-vie sunt de mare ajutor. A­cestea vor crește mobi­li­tatea, cu redu­cerea du­rerilor ar­ticulare, prin acțiunea anti­al­gică, antiin­fla­matoare și antifi­bro­zan­tă.

Se vor administra în cure de 2-3 luni, câte o dată pe zi fiecare: Jnea­pănul – dimineața, Murul – la prânz și Vița-de-vie – seara. Acestea sunt reco­man­date și în cazul fracturilor cauzate de os­teo­­po­roză sau ca rezultat al unui traumatism al oa­selor de altă cauză, în cure alternative cu gemo­terapice cu acțiune remi­neralizantă din Muguri de Brad, Mlădițe de Merișor și Mlădițe de Se­quoia.

Durerile articulare la tineri

Deși sunt considerate boli ale bătrâneții, afec­țiunile reu­matice afectează tot mai mult și tinerii. Astfel, spondilita este una dintre bolile reuma­tice inflamatorii care de obi­cei afectează tinerii. Poate să apară chiar și la vârsta de 20 de ani. Simptomul care ar trebui să dea de gândit pentru a apela la un consult de specialitate este durerea puternică în zona lombară, care nu cedează timp îndelungat.

De asemenea, copiii care fac frecvente infecții faringiene streptococice, tratate de multe ori neco­respunzător astfel încât recidivează, pot dezvolta în timp reumatism articular acut, care va putea duce ulterior și la alte posibile complicații (infla­ma­ții la nivel cardiac sau al creierului). Reco­man­darea este administrarea curei complete de anti­biotic prescrisă de medic, care poate fi completată și de tratament gemoterapic, cu Extract din muguri de Viță-de-vie, Extract din muguri de Coacăz-negru, la care se adaugă, în faringitele purulente, și Extract din muguri de Nuc. Medicii specializați în gemoterapie au obținut rezultate foarte bune în tratarea prin gemoterapie a faringitelor streptoco­cice, precum și a copiilor care continuă să prezinte un ASLO crescut și după curele de antibiotic.

Durerile articulare din și după infecția cu Covid-19

Infecțiile virale, în general, pot declanșa dureri musculare și articulare. Acestea dispar, de obicei, după maximum 2-3 săptămâni. Extractele gemote­rapice cu acțiune antiinflamatoare din Muguri de Jneapăn și Scoarță de Salcie vă pot ajuta să treceți mai ușor de aceste episoade dureroase.

La unele persoane, virusurile pot induce boli reu­­matice, care ar putea duce ulterior și la alte com­­­plicații, la nivel cardiovascular, pulmonar, renal, digestiv. De aceea, nu ezitați să apelați la me­dicul specialist, dacă durerile articulare se acu­ti­zeză după o infecție virală.

Atenție la exercițiile fizice intense!

Mai ales după vârsta de 50 de ani, dar și la vâr­ste mai fragede, exer­cițiile fizice trebuie făcute cu măsură. Mișcarea și exercițiile fizice sunt foar­te importante pentru sănă­ta­te, dar regula este de a as­culta mesajele pe care cor­pul le transmite: du­re­rile musculare și arti­cu­lare intense, instalarea unei senzații permanente de oboseală, dificultăți în a adormi sau un somn ne­odihnitor sunt sem­nale cărora trebuie să le dăm atenție. Acestea se pot în­soți ulterior de dezechi­libre pro­funde la multiple niveluri în organism.

Sunteți sensibili la schimbările de temperatură și la presiunea atmosferică?

Dacă sunteți meteo­sen­sibili, cu manifestări de tipul dureri­lor articulare, puteți contracara aceste neplăceri prin adminis­trarea de extracte gemo­terapice cu acțiune antialgică și antiin­flamatoare. Vă recomand com­ple­xul gemoterapic Poly­gemma 14-Articulații detoxifiere, la care pot apela toți cei care se confruntă cu dureri articulare de cauze di­verse.

Există peste 200 de boli reumatice, astfel încât disconfortul de la nivel articular nu trebuie negljat, fie că suntem tineri sau mai puțin tineri. Să avem grijă în a păstra sănătatea articulațiilor, pentru că de aceasta depinde mobilitatea corpului, o sursă importantă pentru a ne bucura de viață!

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian