– Se mai întâmplă minuni și în zilele noastre. Pe locul nașterii părintelui ARSENIE BOCA s-a înălțat o mânăstire de maici –

Plouă apăsat, cu încăpățânare, cu stropi mari și deși. A plouat toată noaptea. Umezeala rece a miezului de Octombrie se lipește de trup și de suflet, ca o haină de care n-ai cum a te lepăda. Și totuși, nu simt nimic. Nici frig, nici întunericul nefiresc pentru începutul de zi. Știu doar că drumul meu are drept destinație dealul Bujoara din Munții Hălmagiului, locul în care s-a născut Părintele Arsenie Boca. Îl rog în gând să m-ajute. Să-mi ușureze calea spre dunga cerului.
Copacii ce străjuiesc drumul își unesc coroanele arămii, încă bogate, în tuneluri ce foșnesc ușor, sub stropii ploii. Cândva, anevoie de străbătut pe o astfel de vreme, drumul e acum accesibil, însă doar pentru mașini de teren. Câteva pante abrupte și curbe în „ac de păr” taie desișul pădurii. N-ai a te teme! Dacă privești cu-ncredere înainte, știi c-ai s-ajungi în locul nașterii unui sfânt. La o răspântie, o troiță de lemn te ajută să nu rătăcești drumul. Apoi îți taie calea un șoim. Zboară drept și neșovăitor înainte, călăuză prin cețurile ce curg din cer.
Ograda cu stele

La început a fost gândul. Un gând de preoți: părintele Ioan Mircea Toie din Timișoara și părintele Ștefan Negreanu din Arad – s-au gândit să cumpere locul în care s-a născut și a copilărit Părintele Arsenie Boca. Să îl păstreze așa cum a fost și să dureze acolo o biserică, înainte să fie înghițit de păduri. Norocul i-a ajutat. Părintele Toie a reușit să cumpere pământul din culmea dealului ce aparținuse bunicilor părintelui Arsenie. Din gospodăria acestora, mândră odinioară, n-a mai găsit nimic. Paragina înghițise și casa. Casa copilăriei, din care micul Zian a coborât în sat, doar când a trebuit să meargă la școală. Abia atunci s-a despărțit de poveștile cu îngeri ale bunicului și de ograda plină de cer și de stele. Dar dorul de Dumnezeu încolțise, deja, în sufletul lui de copil.
Gândul unei biserici l-a lovit pe părintele Toie ca fulgerul. Numai astfel locul putea fi salvat. Un lăcaș cât de mic, în ograda copilăriei părintelui Arsenie Boca. Nimic nu i-a putut sta în cale. Toate aprobările, toate binecuvântările ierarhice au venit abia după ce bisericuța a fost gata. Așa modestă și mică, domină înălțimile dimprejur. Doar vara, urcând spre ea prin ierburile înalte, se vede doar crucea. Acum însă e toamnă târzie, plouă, și-un vânt rece suflă, cu furie, peste lume. Dar înăuntru e cald. Lemnele trosnesc în sobă, iar prin vitraliile încrustate cu chipul Părintelui Arsenie Boca, ceața rece de-afară rămâne un simplu decor.
Maica Benedicta și Maica Irina

Pe cele două maici de la Schitul Bujoara pare să le fi ales, în chip tainic, însuși părintele Arsenie. Maica Benedicta Szekely, stareța schitului, și Maica Irina vin, amândouă, din obștea Mânăstirii Morisena, din Timiș. Au viețuit acolo opt ani, dar simțeau, cumva, o neîmplinire, simțeau că locul le este în altă parte. Și nu oriunde, ci într-o mânăstire pe care s-o așeze în pământ cu mâinile lor. Orășence amândouă, învățaseră la Morisena să crape lemne, să lucreze grădina, să facă lucruri ce le fuseseră până atunci cu totul străine. „Dacă am fi venit la Bujoara direct din Arad, fără să fi trecut prin ucenicia de la Morisena, cu siguranță n-am fi rezistat aici”, spun, aproape într-un glas, cele două măicuțe. Dar nici acolo nu mai puteau să rămână. În jurul lor se înstăpânea, tot mai mult, pustiul, oamenii locului aveau sufletele încuiate, nu le-au întins niciodată vreo mână de ajutor. „Dacă venea cineva să ne ajute, aceia erau «viniturile», moldoveni, maramureșeni, nicidecum localnicii. Aici, în Zarand, oamenii sunt mai buni și mai săritori, nu prea suntem obișnuite cu așa ceva”, spune maica stareță.
Părintele Ștefan Negreanu, duhovnicul măicuțelor de la Moriseni, le-a tot dus, ani la rând, la Prislop, la mormântul Părintelui Arsenie. Cumva, drumul era deschis. „Atât ne-a tot vorbit de Părintele Arsenie, atât îl tot cita în fiecare predică, încât, când am ajuns să citesc «Cărarea Împărăției», am simțit că nu e nimic nou acolo, parcă le știam deja pe toate. Dar pentru decizia de a veni aici, ne-am asumat, totuși, o responsabilitate uriașă. Nu-i loc de târguială: n-am venit să plecăm, ci să rămânem. Știam asta încă înainte să fi venit”, spune Maica Benedicta.
Jungla de buruieni

Era o noapte cu lună plină și nămeți de zăpadă, când maica stareță a ajuns la Bujoara pentru prima dată în viața ei. Două zile a stat singură, a plouat, de părea că cerul se scurge, dar apoi a venit și Maica Irina, și lucrurile s-au luminat. Au intrat pe-un făgaș normal, chiar dacă e foarte greu câteodată. „Locul acesta a fost părăsit mai bine de 20 de ani, era ca o junglă, peste tot era plin de tufe, de rugi și de buruieni. Acum s-a schimbat. Locul simte când nu are stăpân, dar dacă începi să te ocupi de el, se bucură și răspunde pe măsură”.
În gospodăria înjghebată pe vârful dealului, măicuțele au câteva capre, niște găini și vreo doi câini credincioși. Animalele pădurii nu se prea apropie; au văzut urme de mistreți, se mai aud și lupii uneori, sunt vulpi, căprioare, vin veverițe mereu, fără să facă vreo stricăciune. Ceva nevăzut le îmblânzește, și maicile nu se tem. „Cu ce te-ajută să fii între oameni? Mie mi-a fost mai frică atunci când umblam prin oraș, prin Arad sau Timișoara, decât îmi e aici. La oraș, nici nu mai contează să ai vecini. În caz de nevoie, nimeni nu iese să-ți dea ajutor”, spune Maica Irina.

E grea sălbăticia de la Bujoara. Suișul spre schit te lasă fără suflare, nu e curent electric, pământul e plin de pietre, pelerinii se-ncumetă rar s-ajungă până la schit, iar peste iarnă, s-a întâmplat ca maicile să rămână complet izolate și câte două luni de zile. „Sunt condiții de pustnicie, de singurătate totală. Cu toate astea, nu ne lipsește nimic. Părintele Arsenie se îngrijește s-avem de toate!”, spun maicile. Până și vrednicul de pomenire Gurie, Prea Sfințitul Episcop al Devei și Hunedoarei, plecat de curând la cer, cel cu a cărui binecuvântare maicile s-au instalat la Bujoara, a fost uimit să afle, după un an de zile, că încă erau acolo, că nu coborâseră în lume și că nici prin cap nu le-ar fi trecut s-o facă. Maicile sunt sigure că la mijloc e chiar dorința părintelui Arsenie Boca. Îl simt pretutindeni. Bisericuța e înălțată chiar în ograda copilăriei lui. Ce vedea pruncul cu ochi albaștri văd, azi, și ele: cerul, soarele, stelele, orizontul plin de păduri. Iar dincolo de gardul ogrăzii, pe Dumnezeu. Micul Zian apucase să Îl cunoască. A învățat Facerea înainte de alfabet.
Rădăcina pomului

Maica Benedicta e de naționalitate maghiară și a copilărit într-o familie de reformați. După divorțul părinților, a crescut în familia bunicilor, catolici nepracticanți, care nu mergeau la biserică nici la Paști, nici la Crăciun. Adică, deloc. Când s-a-mplinit vremea, la 14 ani, bunicul i-a spus că ar fi momentul să-și facă confirmarea, așa cum cere religia lor catolică. „N-am ce să confirm, i-am spus. De botezat, fusesem botezată acasă, nu credeam în Dumnezeu, n-aveam nicio legătură cu biserica. Mă smintise în copilărie o cărticică în care erau desenați Adam și Eva în Rai și un bătrânel, stând pe un nor, care se uita la ei. Am zis că nu pot să cred într-un asemenea Dumnezeu. Au mai fost și filmele despre Inchiziție, cu arderile pe rug și toate alea. Cum să mai crezi?”.
Începuse să se clatine serios în propria necredință, dar, ca asistentă medicală, a fost nevoită să studieze cărți de anatomie. Așa a văzut ce miracol e organismul uman, ceva ce nu putea veni din nimic. Într-un fel, așa a început să creadă, dar n-a știut cum să meargă mai departe. Până într-o zi, când i-a ieșit în drum un băiat. „L-am cunoscut când aveam deja vreo 30 de ani. Îmi tot vorbea despre credința ortodoxă. N-aș putea spune despre ce-mi vorbea, nu înțelegeam, nu avea claritate, dar simțeam că în vorbele lui e «ceva», acel ceva pe care-l căutam de-o viață”, spune Maica Benedicta.
Întoarsă acasă, la Arad, a început să-și cumpere cărțile care-i fuseseră recomandate, mai cu seamă cele ale părintelui Cleopa. Când a-nceput să le înțeleagă mai temeinic, întrebările au copleșit-o. Avea nevoie de un preot. S-a gândit la unul catolic, pentru că e unguroaică, dar băiatul din București îi spusese să meargă la o biserică ortodoxă, în Postul Paștilor, pentru că harul e mai mare atunci. Și-a făcut curaj abia în Duminica Tomii. „Am pățit ca Maria Egipteanca, n-am putut nicicum intra în biserică. Cam așa, trei duminici la rând. Aș fi vrut să vorbesc cu un preot, dar mereu era lume multă. Cineva mi-a spus că sunt slujbe și peste săptămână și așa am ajuns față-n față cu un preot. I-am spus doar că sunt reformată și am izbucnit în plâns. N-am putut să spun nimic în plus. A zis că toți suntem ai lui Dumnezeu, iar când i-am spus că vreau să fiu ortodoxă, mi-a zis să țin post negru și să vin apoi să mă spovedesc. M-am întors cu opt pagini scrise cu toate păcatele pe care gândisem că le-am făcut, de s-a speriat părintele. Nu știam ce se întâmplă, dar el mi-a făcut rugăciuni și mi-a spus că de acum înainte sunt ortodoxă”.
În cărțile citite, Maica Benedicta a găsit imaginea ce avea să-i întărească decizia. „Cineva imaginase religiile pământului ca pe un copac, ale cărui ramuri erau, fiecare, altă religie, altă confesiune, altă credință. Eu, însă, am decis că vreau la rădăcină, nu pe ramură, de-aia am ales ortodoxia”.
Lumânarea din fereastră

Maica Irina are doar 41 de ani, dar, pentru că e complet căruntă, pare mai în vârstă decât Maica Benedicta, care tocmai a împlinit anul acesta 50. „Vârsta n-are nicio importanță, căci aici altfel se măsoară timpul”, spune Maica Irina. Provine dintr-o familie de ortodocși, dar asta nu înseamnă că știa foarte multe despre ce înseamnă biserica sau credința. Abia după divorțul părinților, împreună cu mama, a început să se apropie de biserică, să descopere spovedania, împărtășania. După o relație nepotrivită cu un băiat, și-a dat seama că, de fapt, lumea nu o atrăgea deloc. A lucrat o vreme ca economistă, apoi a ales, fără ezitare, calea călugăriei. Cât a fost la Mânăstirea Morisena, mult s-a rugat Părintelui Arsenie s-o ajute să plece de-acolo, dar nu s-a gândit o clipă că o va aduce chiar în casa lui. O vreme, chiar asta s-a întâmplat! Pe dealul Bujoara, măicuțele au fost nevoite să locuiască la început în căsuța refăcută de părintele Toie, pe două bârne vechi, provenite din gospodăria de odinioară a bunicilor părintelui Arsenie. „N-aveam nici un ban, n-aveam mașină, veneam pe jos încărcate cu bagaje, ori de câte ori eram nevoite să mergem până-n sat, până la Brad sau la Deva. Ne venea să le-aruncăm înainte de-a ajunge la jumătatea drumului, așa grele ni se păreau”. Au avut și câteva ispite, că nu se putea altfel. „N-aveam nici șopru pentru lemne, toate lemnele crăpate s-au udat, de ne-am chinuit vreo două ore s-aprindem focul. N-aveam nici apă, dar a venit cineva, a curățat izvorul, ne-a construit un șopru pentru lemne și, ușor, ne-am liniștit. Știm sigur că Părintele Arsenie nu ne-a lăsat să plecăm. S-a bucurat să vadă o lumânare aprinsă în fereastra casei bunicilor. Când dai de greu și pare că ți se închid toate căile, aici, pe deal, nu poți să strigi decât în sus, către cer. Susul e mai aproape ca josul, din toate punctele de vedere, asta ar trebui să înțelegem cu toții, mai ales în vremurile de azi.”

Când ieșim din bisericuță, ploaia s-a oprit. Peste păduri, fuioarele de ceață par heruvimi întrupați. Așa i-o fi văzut și micul Zian. Copilăria i-a fost plină de îngeri adevărați. Lângă troița de la capăt de drum, șoimul ne așteaptă. Se ridică în zbor și ne-nsoțește de-a lungul văii. E aproape seară. Înainte s-apună, soarele ia în stăpânire cerul, îmbrățișând totul într-o nepământeană aură de lumină. În ograda copilăriei părintelui Arsenie Boca vor răsări, în curând, stelele.