– Bufeuri, transpirație excesivă, indispoziție – haosul hormonal specific menopauzei poate fi ameliorat pe cale naturală –
Ulei de Limba-mielului

– Ajută la menținerea echilibrului hormonal –
Mod de administrare: uleiul se cumpără gata preparat de la magazinele naturiste. Poate fi administrat fie intern (conform indicațiilor de pe prospect), fie extern, aplicat cu o dischetă demachiantă direct pe porțiunile pielii care ne creează probleme. După aplicare, masați ușor.
Crețișoară
– Tinctura de crețișoară ameliorează bufeurile –
Rețetă: Mărunțiți cinci pumni de crețișoară și băgați plantele într-un borcan. Umpleți-l cu alcool de 40%, astfel încât plantele să fie acoperite de lichid. Lăsați la macerat vreme de patru săptămâni, scuturând borcanul o dată sau de două ori pe zi. Strecurați apoi tinctura și turnați-o în sticluțe închise la culoare.
Mod de administrare: se bea o linguriță de tinctură diluată în apă caldă. Bufeurile se vor atenua imediat.
Semințele de in
– Reglează nivelul de estrogen, reducând efectele dereglărilor hormonale –
Mod de administrare: dimineața, în bolul de cereale amestecate cu fructe și iaurt, se adaugă 2-3 lingurițe cu semințe de in.
E important să nu folosiți sub nicio formă semințe gata curățate, ci doar proaspăt râșnite, pentru că altfel substanțele valoroase se pierd. Cine dorește poate adăuga lapte sau iaurt de soia, care potențează efectul semințelor de in. Consumați în paralel multe lichide.
Traista-ciobanului

– Stimulează starea generală de bine și poate fi folosită pe toată durata menopauzei –
Pentru o cură de ceai, beți zilnic, în decurs de patru săptămâni, câte două cești de infuzie de traista-ciobanului. Se prepară clasic, prin opărirea unei lingurițe de plantă cu apă clocotită. Faceți apoi o pauză de trei săptămâni. Planta tânără poate fi consumată și crudă, în salată sau împreună cu alte legume.
Rachiu de Izmă
– Împotriva nervozității și a stării de agitație –
Rețetă: aveți nevoie de 2 pumni de frunze de izmă, 1 lămâie, 1 bucată de ghimbir (cât o nucă), 1 linguriță rădăcină de angelică, 2 lingurițe semințe de coriandru (proaspăt măcinate), 1/2 baton de scorțișoară, 10 cuișoare, 10 boabe de piper, 1/2 linguriță pudră de cardamom, 1/2 linguriță nucșoară măcinată, 750 ml vodcă sau rachiu tare. Se curăță (nu se spală!) frunzele de izmă și se decojește lămâia. Se spală ghimbirul și se taie felii subțiri. Se pun toate ingredientele într-un borcan și se acoperă cu alcool, se închide borcanul și se ține 8 săptămâni într-un loc cald. Se strecoară rachiul și se toarnă într-o sticlă.
Mod de administrare: se ia câte o linguriță, de 1-3 ori pe zi, de rachiu pur sau amestecat cu o cantitate dublă de apă.
Ceai de Salvie
– Reduce transpirația și vindecă insomnia –
Rețetă: se opărește o linguriță de salvie cu o cană de apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat 5 până la 10 minute.
Mod de administrare: se bea ceaiul porționat, de-a lungul întregii zile.
Tinctură de Crețușcă
– Calmează durerile de cap –
Rețetă: Se mărunțesc 150 g flori proaspete de crețușcă și se zdrobesc într-un mojar, împreună cu 75 ml vodcă sau rachiu de cereale (dublu rafinat). Se toarnă terciul lichid într-un borcan, se închide cu capac și se ține 2 săptămâni într-un loc cald. Se scutură sau se amestecă zilnic. Se filtrează tinctura și se toarnă într-o sticlă cu picurător.
Mod de administrare: se iau câte 20 de picături, de 3-5 ori pe zi.
Coada-șoricelului

– Stimulează producția de estrogen (un hormon deficitar în această perioadă de climacteriu) –
Mod de preparare și administrare: se fac infuzii dintr-o linguriță de plantă opărită cu 250 ml apă. Se lasă în vas acoperit 3 minute, apoi se strecoară. Se bea de-a lungul unei zile.
Soia
– Spulberă bufeurile –
Soia conține o cantitate importantă de isoflavone, care sunt la fel de eficiente precum hormonii sintetici, în caz de bufeuri și transpirație abundentă.
Rețetă: Se mixează 300 g fructe de pădure congelate, 250 ml lapte (sau iaurt) de soia și 3 plicuri zahăr vanilat, până ce se obține o masă cremoasă. Se toarnă într-un recipient și se pune în congelator. Ca să nu se formeze cristale, se amestecă bine înghețata din jumătate în jumătate de oră.
Mod de administrare: când apar bufeurile se servește o cupă de înghețată. În plus, se recomandă să se consume zilnic 250 ml de lapte de soia sau 100 g de tofu (brânză de soia).
Ulei de Luminiță
– Atenuează uscăciunea pielii și a mucoaselor –
Uleiul de Luminiță poate fi de un ajutor inestimabil, pentru că este foarte gras și sănătos. Conține în proporție mare acid linoleic și acid gama-linoleic. În semințele de Luminiță se găsesc de asemenea fitohormoni bogați în estrogen și progesteron. Acești hormoni vegetali pot regla parțial dezechilibrele hormonale. La achiziționare, fiți atente la calitatea uleiului.
Exerciții de relaxare
Mișcările de gimnastică ușoare, dar și plimbările sau mersul cu bicicleta, ajută femeile să treacă mai relaxate prin anii menopauzei. Cine face mișcare stimulează circulația sângelui și echilibrează temperatura corporală. În aceste condiții, starea de bine se instaurează ca de la sine.