Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Medicamente anti-Covid aprobate sau pe cale de a primi undă verde

Putem spera?

Foto: Shutterstock – 2

Pe 22 octombrie, a apărut pe pagina oficială de internet a Comisiei Euro­pene un articol care clarifică unele dintre întrebările oamenilor, cu privire la „mij­loacele terapeutice, potențial eficace, împotriva COVID-19”. Iată ce ni se spune despre cele mai promițătare medicamente anti-Covid, și care dintre ele există deja pe piață:

Antivirale orale: Molnupiravir, Paxlovid și AT-527

Pe lista CE figurează unele antivirale orale care trebuie administrate după infectare, dar îna­inte ca virusul să cauzeze leziuni. Ele pre­zintă avantajul că sunt mai rezistente la diver­sele variante Covid-19 și acționează și la paci­en­ții vaccinați.

Molnupiravir

Este primul medicament creat special pentru tratarea Covid-19. Potrivit studiului clinic rea­lizat de compania producătoare „Merck”, Mol­nu­piravir reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii diag­nosticaţi cu Covid-19.

La începutul lunii noiembrie, Molnupiravir a fost autorizat în Marea Britanie. Decizia autorităților din această țară fost luată în urma unui studiu clinic, în care medicamentul le-a fost administrat de două ori pe zi unor pacienți confirmați cu forme ușoare sau moderate de Covid-19. Comercializarea Molnupiravir în UE nu a fost deocamdată aprobată, dar Agenția Eu­ropeană pentru Medicamente (EMA) încearcă să accelereze evaluarea medicamentului.

Paxlovid (PF-07321332)

Un al doilea medicament către care lumea privește cu mare speranță este produs de „Pfi­zer”. Potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu, el ar putea determina scăderea cu până la 89% a riscului de spitalizare sau deces din cauza Covid-19, cu condiția ca pacienții să pri­mească medicamentul la scurt timp după infectare. Reprezentanții „Pfizer” au explicat că PF-07321332 este un inhibitor conceput pentru a opri mul­tiplicarea virusului, iar admi­nistrarea lui împreună cu medicamentul antivi­ral mai vechi, Ritonavir, în­ce­tinește împrăș­tierea virusului în organism. Combinația celor două a fost denumită Paxlo­vid, tratamentul con­stând în trei pilule admi­nistrate de două ori pe zi. Paxlovidul nu a primit încă undă verde, dar președintele american Joe Biden a anunțat că SUA au secu­rizat deja milioane de doze.

AT-527

Al treilea medicament promițător care figu­rează pe lista întocmită de CE este AT-527, de la „Atea Pharmaceuticals” și „Roche”, însă în cazul său, există în prezent date ceva mai pu­ține.

Anticorpi monoclonali și imunomodelatori

Pe lângă cele trei medicamentele antivirale menționate mai sus, CE a recomandat spre folo­sire sigură și anticorpii antivirali monoclonali. Aceștia au eficiență maximă în stadiile timpurii ale infecției și sunt administrați prin injecție. Printre produsele considerate cele mai pro­mițătoare se numără Xevudy (sotrovimab), (deja avizat de EMA), Ronapreve (aprobat în Marea Britanie) și Evusheld.

O altă armă în lupta Covid-19 sunt imuno­modelatorii, care oferă un tratament simpto­matic pentru cei care au ajuns deja în stadii grave, în pofida vaccinării și a admi­nistrării antiviralelor. Aceste me­di­camente, care pot re­gla reac­ția excesivă a siste­mului imu­nitar, sunt adminis­trate la spital. Dintre ele, spe­cia­liștii își pun speranțe în Kineret (anakinra), Olu­miant (baricitinib) și Ro­Acterma (tocilizu­mab), care există deja pe piață, dar pentru o indicație me­­di­cală diferită.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian