Putem spera?
Pe 22 octombrie, a apărut pe pagina oficială de internet a Comisiei Europene un articol care clarifică unele dintre întrebările oamenilor, cu privire la „mijloacele terapeutice, potențial eficace, împotriva COVID-19”. Iată ce ni se spune despre cele mai promițătare medicamente anti-Covid, și care dintre ele există deja pe piață:
Antivirale orale: Molnupiravir, Paxlovid și AT-527
Pe lista CE figurează unele antivirale orale care trebuie administrate după infectare, dar înainte ca virusul să cauzeze leziuni. Ele prezintă avantajul că sunt mai rezistente la diversele variante Covid-19 și acționează și la pacienții vaccinați.
Molnupiravir
Este primul medicament creat special pentru tratarea Covid-19. Potrivit studiului clinic realizat de compania producătoare „Merck”, Molnupiravir reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19.
La începutul lunii noiembrie, Molnupiravir a fost autorizat în Marea Britanie. Decizia autorităților din această țară fost luată în urma unui studiu clinic, în care medicamentul le-a fost administrat de două ori pe zi unor pacienți confirmați cu forme ușoare sau moderate de Covid-19. Comercializarea Molnupiravir în UE nu a fost deocamdată aprobată, dar Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) încearcă să accelereze evaluarea medicamentului.
Paxlovid (PF-07321332)
Un al doilea medicament către care lumea privește cu mare speranță este produs de „Pfizer”. Potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu, el ar putea determina scăderea cu până la 89% a riscului de spitalizare sau deces din cauza Covid-19, cu condiția ca pacienții să primească medicamentul la scurt timp după infectare. Reprezentanții „Pfizer” au explicat că PF-07321332 este un inhibitor conceput pentru a opri multiplicarea virusului, iar administrarea lui împreună cu medicamentul antiviral mai vechi, Ritonavir, încetinește împrăștierea virusului în organism. Combinația celor două a fost denumită Paxlovid, tratamentul constând în trei pilule administrate de două ori pe zi. Paxlovidul nu a primit încă undă verde, dar președintele american Joe Biden a anunțat că SUA au securizat deja milioane de doze.
AT-527
Al treilea medicament promițător care figurează pe lista întocmită de CE este AT-527, de la „Atea Pharmaceuticals” și „Roche”, însă în cazul său, există în prezent date ceva mai puține.
Anticorpi monoclonali și imunomodelatori
Pe lângă cele trei medicamentele antivirale menționate mai sus, CE a recomandat spre folosire sigură și anticorpii antivirali monoclonali. Aceștia au eficiență maximă în stadiile timpurii ale infecției și sunt administrați prin injecție. Printre produsele considerate cele mai promițătoare se numără Xevudy (sotrovimab), (deja avizat de EMA), Ronapreve (aprobat în Marea Britanie) și Evusheld.
O altă armă în lupta Covid-19 sunt imunomodelatorii, care oferă un tratament simptomatic pentru cei care au ajuns deja în stadii grave, în pofida vaccinării și a administrării antiviralelor. Aceste medicamente, care pot regla reacția excesivă a sistemului imunitar, sunt administrate la spital. Dintre ele, specialiștii își pun speranțe în Kineret (anakinra), Olumiant (baricitinib) și RoActerma (tocilizumab), care există deja pe piață, dar pentru o indicație medicală diferită.