– Interpretă de folclor, finalistă la ultima ediţie a concursului „Vedeta Populară”, de la TVR –
Hoinărind prin Pădurea Craiului
– Ai impresionat în concursul de muzică populară organizat de Televiziunea Română nu doar prin vocea ta puternică și frumoasă, ci și prin neaoșenia ta ardelenească. Un fel aparte de a fi mândru de obârșia ta. De unde te tragi?

– Din Oradea. Acolo m-am născut şi crescut, dar mama e din Roşia şi de aceea îmi place să spun că şi eu sunt de acolo. Mă leagă atât de multe de satul acesta, încât îl consider cu adevărat casa mea. Roşia se află la 50 km de Oradea şi, mică fiind, mergeam la fiecare sfârşit de săptămână acolo, la bunica. Draga de ea, nu mai este, dar odată cu dispariţia ei, dragostea mea pentru acest loc a crescut parcă şi mai mult. În timpul vacanţelor, munţii din jur erau universul meu. E un loc special, în care oamenii sunt încă ataşaţi de tradiţii într-un fel extrem de curat. Nu o fac din fală, ci pentru că aşa „au apucat”, așa sunt ei construiţi. Au o onestitate care m-a marcat încă de copil. Un fel frumos de a trăi. Vă spun sincer că oamenii din Roşia mi-au educat firea, m-au făcut omul care sunt: calm, liniştit, creativ şi extrem de legat de natură.
– Cum arată locul acesta de care vorbeşti cu atâta drag?
– Roşia e o așezare din Munţii Pădurea Craiului, un loc pur şi simplu magic. Un spațiu geografic cu unghere sălbatice, cu natură curată şi cu oameni pe măsură. Au un fel de a se păstra oneşti şi curaţi, precum stâncile pe care mă căţăram de copil, sau cărările pe care mă pierdeam hoinărind doar eu şi câinele meu. E un fel de a spune „mă pierdeam”, pentru că, de fapt, nu mă rătăceam niciodată, am un simţ de orientare bine dezvoltat, oamenii de la munte se nasc cu el. Eram un copil retras, nu găseam mai deloc subiecte de discuţie sau preocupări comune cu copiii de vârsta mea. Eu cântam, desenam, citeam sau scriam. Exact ceea ce fac şi azi. Nu mă regăseam printre ceilalți copii, aşa că o luam mereu la picior pe poteci pustii. Câteodată, paşii mă duceau până în sate vecine. Drumuri printre povești. Doar să vedeţi Munţii Pădurea Craiului toamna, culorile lui pot inspira cele mai frumoase simfonii.
– Aşa ai descoperit şi tu muzica, încă din anii copilăriei, pe cărările munţilor şi printre oamenii din Roşia?
– Mai mult ca sigur! Nici să mă străduiesc din răsputeri și n-aș putea găsi un singur moment în cei nouăsprezece ani ai mei, în care muzica să nu fi fost prezentă în viaţa mea. Ori în gând, ori fizic. Trebuie că locurile acelea mi-au cântat în inimă, altfel nu se explică ceea ce sunt. Cântam hoinărind prin Pădurea Craiului, îi cântam bunicii, mamei sau oamenilor, la serbările săteşti. Nimeni din familia mea nu are vreo legătură cu muzica. Absolut deloc. De unde, atunci? Am un răspuns, nu ştiu dacă e adevărat, dar e adevărul meu. Cred că Dumnezeu m-a înzestrat cu cântatul, ca să-mi mângâie inima. L-am pierdut pe tata, când aveam cinci luni. Alinarea dată de cântec, de vocea mea, mi-a suplinit lipsa lui. În plus, mereu i-am cântat mamei, şi cred că aşa am trecut amândouă, dârze şi curajoase, prin nişte momente grele. La cinci ani, am început şi eu să cânt „oficial”, în mici spectacole. Prin clasa a treia, am luat contact cu folclorul, şi o bucată lungă de timp i-am fost fidelă. În clasa a şasea, am cântat nişte colinde la un vernisaj școlar, unde aveam şi eu câteva picturi expuse. M-a remarcat un inspector, care a sunat atunci, pe loc, la Liceul de Artă din Oradea, să ceară să fiu transferată acolo. Așa am ajuns eu să fac muzică serios, canto popular, în cadru organizat. Vocea a fost marele meu noroc. În cele din urmă, ea m-a dus și în mediul academic. Am început şi lecţiile de pian, am devenit și un clarinetist bun. Azi, pe lângă aceste două instrumente, cânt la acordeon, nai, fluier, caval, ukulele, iar acum mă împrietenesc puţin cu saxofonul şi flautul. Dacă nu aveam voce, nu ajungeam la acel liceu, nu studiam şi nu aş fi ajuns azi să compun chiar eu muzică. A compune este aspiraţia mea cea mai înaltă.
„Sângele nostru are în el ADN-ul obârșiei”
– Oare locul nașterii își pune amprenta pe felul în care cânți? Moștenești ceva din iuțeala sau blândețea lui?

– Sigur, este un adevăr absolut că sângele nostru are în el ADN-ul obârșiei. Însă, în ziua de azi, graniţele sunt diluate, umblăm, vedem, ascultăm, învăţăm de peste tot, în ţară şi în lume. Pe vremuri, oamenii abia dacă ieşeau o dată în viaţă din satul lor natal. Azi e cu totul altceva, iar dinamica aceasta influenţează şi muzica. Bătrânii noştri s-au cam dus la stele, folclor se mai culege în măsură foarte mică, aşadar, oricine prinde drag de o zonă, cu muncă şi ambiţie, o poate înţelege şi interpreta, chiar dacă nu e obârşia lui. Chiar şi de la oraş poţi cânta folclor de calitate, atât timp cât îl deosebeşti de „celălalt”, detracat. Cu toate astea, sunt de acord că zona în care te-ai născut îţi dă identitate, un fel de a fi în lume, şi-o mândrie care te cuprinde când nici nu te aştepţi. Uitaţi, noi avem doar şase locuri la compoziţie clasică, în cadrul Universităţii de Muzică, aşadar, e extrem de dificil şi o mare onoare să fii acceptat. În an cu mine mai sunt cinci colegi, toţi din Bucureşti. Şi eu. Îmi creşte inima să fiu singura din altă parte, să reprezint Oradea şi Roşia în compania aceasta selectă. Aşadar, răspunsul la întrebarea dvs. este că muzica, inclusiv folclorul, este universală, te poartă prin lumea întreagă cu limbajul ei comun. Dar, indiferent pe ce solfegii depărtate te duce viaţa artistică, obârşia ta va fi mereu prezentă, undeva, în celulele tale.
„Concursurile ajută, dar nu te pregătesc ca artist”
– Pe la bătrânii satului ai ajuns? Ai cules cântece vechi de la ei?

– Da, am mai fost. Nu foarte des, dar am fost. Am mers mereu unde mi-a fost recomandat: cineva care ştie un bătrân care cântă ceva nemaiauzit. Aşa am găsit o colindă unică, extrem de frumoasă, una pe care o avem numai noi, în Roşia, „Colo-i sus, colo-i mai jos” se numeşte. Mă mândresc şi cu faptul că se mai păstrează în Roşia şi obiceiuri străvechi. Unul foarte frumos se ține de Crăciun. Aşa cum se merge cu „capra” şi „ursul” în mai multe zone al ţării, acolo se merge cu „turcile”. Adică băieţii se îmbracă în haine zdrenţuite, îşi pun o mască, şi în jurul brâului, multe clopote („pergaue”, clopotele ce se pun și la gâtul vitelor). Astfel echipaţi, aleargă după copii. Dar însemnătatea acestui „joc” este una biblică, tinerii astfel echipaţi reprezeintă soldaţii romani care au fost trimişi de Irod să omoare copiii sub doi ani, în momentul în care s-a aflat că s-a născut Iisus. Doar la mine, în Roşia, şi într-un alt sat vecin se mai ţine şi azi acest obicei. Tinerii aleg din proprie iniţiativă să păstreze tradiţia, nu-i obligă nimeni s-o facă. Pur și simplu, țin o tradiție, din moși-strămoși.
– E important pentru tine succesul dobândit la concursul prestigios „Vedeta Populară”? Te interesează să fii cunoscută?

– Am participat la foarte multe concursuri şi înainte. Am adunat multe premii. Mă bucuram enorm de ele în anii copilăriei. Le preţuiesc mult şi azi, doar că acum înţeleg puţin diferit lucrurile. Concursurile ajută, dar nu te pregătesc ca artist. La concursuri mergi cu mentalitatea că vei fi judecat, analizat pe tehnică şi virtuozitate. Publicul, însă, te apreciază cu inima, iar lucrul acesta nu se învaţă în competiţii muzicale. Ba chiar cred că realizarea punţii acesteia de iubire între artist şi public este o capacitate cu care trebuie să te naşti. Să ţii publicul în palmă, să-i cucereşti inima este ceva extrem de rar. Pentru asta trebuie să fii modest, să-ţi aduci mereu aminte că folclorul, cântul popular a venit de la oameni simpli. Cred, de asemenea, că o mare importanţă o au rigoarea şi decenţa ta în ceea ce cânţi. Adică, degeaba mergi la concursuri şi alegi melodii tradiţionale foarte frumoase, iar seara cânţi la televizor manele. Poate că nu-ţi dai seama în goana ta după faimă şi câştig, dar compromisurile acestea te vor altera ca artist. Trebuie să ai integritate, dacă vrei să faci ceva serios în muzică, să nu te laşi bătut de vânt în toate părţile. La fel şi în viaţă.
„Nu aleg folclor după ureche, ci după studiu”
– Formarea muzicală clasică îţi dă un plus de rigoare şi în folclor?

– Eu sunt convinsă că da. Studiile muzicale mă ajută enorm să triez, să am discernământ în ceea ce e autentic. Nu aleg folclor după ureche, ci după studiu. Dincolo de asta, studiul muzicii clasice duce la o disciplină mai mare în orice aspect al vieţii. Am observat asta la mine, dar şi la alţii. Însă, cel mai important este să ai muzica în inimă. Muzica a fost toată viaţa mea un balsam pentru suflet. Am trecut şi prin momente nu tocmai fericite, iar dacă nu era muzica, nu ştiu ce s-ar fi întâmplat cu inima mea. Pentru mine, muzica depăşeşte pura bucurie de a asculta sau a crea o melodie frumoasă, ea este modul meu de a înțelege lumea. Ea mă ajută să mă bucur de viaţă, mă ajută să văd oamenii şi natura în culori speciale, m-a ajutat să transform copilul introvertit şi neadaptat care eram, în fata prietenoasă care am devenit. Azi sunt un om abordabil, deschis şi onest, trăsături care cred că se moştenesc şi de la ţară, de la traiul printre oameni care mai cred în valori. Mă înţeleg bine cu toată lumea, dar nu mă lipesc emoţional foarte uşor. Poate şi pentru că, aşa cum vă spuneam, am fost un copil retras. Nu am avut niciodată preocupări specifice vârstei, nu m-am jucat pe calculator, nu mă uit la televizor şi nu-i găseam rostul nici în copilărie. Mă simţeam departe de oameni, dar aproape de mine şi de laturile mele sensibile, şi nu-mi pare rău. Eu mă pierdeam în muzică, desen, poezie, lectură. Un timp, chiar nu am ştiut dacă să merg mai departe cu studiile pe desen sau pe muzică, pentru eram apreciată la amândouă şi îmi plăceau în egală măsură. Mama a ştiut cum să pună problema, ea m-a sfătuit să aprofundez muzica, cu argumentul că pictura se poate face mai uşor în paralel. Am ascultat-o. Azi studiez la Conservator, dar portbagajul maşinii îmi este plin de pânze, culori, şevalet…
„Dragostea vieții mele: mama”
– Vorbeşte-mi puţin despre mama ta. Pare îngerul tău păzitor. Vorbești cu lacrimi în glas despre ea.

– E dragostea vieţii mele! Minunea mea! Poate că legătura aceasta dintre noi e mai mare decât în alte familii şi pentru că, până am împlinit eu cinci ani, am fost numai noi două. Apoi s-a recăsătorit, familia s-a mărit. Noi, însă, am rămas aşa, ca o sferă. O sun de câteva ori pe zi. Mama mă întregește, împărtăşim aceleaşi credințe spirituale, avem emoţii identice. Nu ştiu să o descriu prea bine, dar există o legătură între mine şi mama, care depăşeşte explicabilul. Aş face orice pentru ea. Acum două săptămâni, am venit la Bucureşti cu trenul. Am ajuns luni dimineaţă, am mers direct la şcoală, iar după-amiază, m-a sunat mama că i se stricase maşina. M-am urcat imediat la volan, am condus înapoi la Oradea, până la două noaptea, i-am lăsat maşina mea şi m-am întors în Capitală cu primul tren. Acesta este doar un exemplu minor, aşa, de viaţă. Ideea este că aş face orice pentru ea şi-i sunt recunoscătoare pentru tot ce mi-a oferit şi-mi oferă.
– Bianca, trăim vremuri extrem de grele, pandemia ne-a dat vieţile peste cap. Eşti atât de tânără, cum îţi găseşti bucuriile vârstei în astfel de timpuri?
– Mi le găsesc mai bine decât anul trecut, când nici măcar nu s-a putut sta la cămin, și nici n-am putut studia în clădirea Conservatorului. Orele se fac online şi azi, dar cu certificatul verde, putem merge la facultate, putem repeta sau să ne vedem cu câte un profesor. Pentru mine, aceasta este bucuria cea mai mare. Nu mă afectează că nu se poate merge în cluburi, pentru că, oricum, eu nu făceam asta. Sunt un om cu alte preocupări. Activităţile mele sunt exclusiv artistice. Compun, iar dacă nu compun, ascult muzică. Dacă nu ascult muzică, cânt la un instrument sau pictez. Dacă nu pictez, scriu poezii. Iar dacă nu scriu, citesc. Vă spun sincer, de când a început şcoala, am ieşit o singură dată în oraş, în Centrul Vechi. Mai ales în vremurile acestea, cred că este un noroc să fii o fire artistică. Bucuriile vin mai uşor către tine, ai mai mult echilibru decât alţi tineri.
– Care-ţi sunt visurile, Bianca?
– Sunt exclusiv legate de carieră. Ca studii, intenţionez să mă înscriu la Master undeva în străinătate. De ce? Pentru că mi-aş dori să ajung un compozitor cunoscut pe plan internaţional. Dacă pe lângă asta s-ar contura şi o carieră vocală în jazz sau clasic, evident că m-aş bucura enorm.
– O să mai cânţi folclor?

– Dacă se ivesc ocazii să cânt folclor autentic, aşa cum a fost „Vedeta Populară”, atunci, absolut, DA! Oricum, indiferent unde mă vor duce paşii, studiile, cariera, folclorul va face mereu parte din mine. Ştiu cu certitudine că este în sângele meu, iar dacă nu voi avea ocazia să-l folosesc prea des ca interpret, cu siguranţă îl voi folosi în compoziții: o aromă muzicală a locului în care te-ai născut, în care ai hoinărit, copil fiind, a cântecului pe care-l auzeai ca un murmur, în vatra satului. Folclorul e acolo. Pentru totdeauna.