Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MIRELA – București, F. AS nr. 1488: „Sora mea are un polip pe uter”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Polipul uterin reprezintă o excrescență a endo­metrului – mucoasa care acoperă suprafața internă a uterului, de aceea se mai numește și polip en­dometrial. Nu se cunosc cauzele exacte care duc la apariția acestor formațiuni. Se presupune că este vorba despre un dezechilibru hormonal, legat de raportul estro­gen/progesteron. De obicei, apar în perioada de premenopauză, dar pot apărea și la femeile tinere. Se apreciază că până la 10% dintre femei se confruntă cu această problemă. Polipul uterin sau endometrial se poate descoperi întâm­plător, la un examen de ru­tină, clinic sau ecografic, sau cu ocazia investigațiilor pen­tru sângerări vaginale anor­male sau tulburări de ferti­litate. Există două tipuri de polipi endometriali: pedicu­lați și sesili. Cei pediculați pot să ajungă prin canalul cervical până la nivel vagi­nal. Ca dimensiuni, pot varia de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. De obicei, evoluția este benignă, dar există și situații în care pot degenera malign, mai ales la femeile care sunt la meno­pauză. Acesta este și motivul pentru care, atunci când nu se intervine chirurgical pen­tru îndepărtarea lor, trebuie monitorizată evoluția, prin controale periodice. Factorii de risc implicați în apariția polipilor endometriali sunt reprezentați de obezitate, vârstă (perioada de pre­menopauză), hipertensiune arterială sau anumite trata­mente medicamentoase (ex. Tamoxifen). Polipii pot să fie asimptomatici sau se pot manifesta prin sânge­rări anormale, ciclu menstrual neregulat, sau pot împiedica apariția unei sarcini. În evoluție, există riscul ca polipul endometrial să degenereze malign sau să împiedice sarcina. Ca tratament medica­mentos, atunci când din diferite motive nu se intervine chirurgical, au indicație polipii care pro­duc sângerare abundentă sau cei asimptomatici, pentru a preveni agravarea evoluției. Se utilizează, în general, preparate hormonale, mai ales pe bază de progesteron. Chiar dacă sunt îndepărtați chirur­gical sau dispar cu tratament, există riscul să rea­pară după o perioadă de timp, mai scurtă sau mai lungă. De aceea, este necesară supravegherea pe termen lung.

În cazul surorii dvs., dacă nu sunt semne de risc de degenerare malignă, este util un tratament complementar, timp de trei luni, urmat de reeva­luare cu consult ginecologic și ecografie.

Vă recomand două remedii homeopate, cal­carea fluorica d3 și aurum muriaticum natro­natum d3, câte o doză, de două ori pe zi. În paralel, următoarele extracte de plante: cimicifuga, agnus castus, muguri de zmeur și luminița de seară. Acestea se asociază cu următoarele oligoelemente: selenium (100 micrograme pe zi) și zinc (20 mg pe zi). În plus, pentru că de multe ori stresul in­duce un dezechilibru hormonal, inclusiv la nive­lul hormonilor sexuali feminini, este recomandat, pentru efectul său adaptogen, extractul de ash­waganda, pe o perioadă de trei luni.

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Mama mea are insuficiență de salivă” (Răspuns pentru ION F. – București, F. AS nr. 1489)

Carmen Ponoran

Acest sindrom de gură uscată (xerostomia) apa­re la peste 25% dintre persoa­nele de peste 65 de ani. Cauzele pot fi diferite, de la medicamente care induc uscăciunea gurii (me­dicație psihotropă, me­di­ca­mente folosite în astm, utilizarea în exces a picăturilor de nas – Bixtonim, Olynth), în cazul unor tulburări hormonale la menopauză, în boala parodontală, în faringita cronică a fumătorilor, precum și în alte boli și situații. De aceea, ar fi util de identificat cauza, care în anumite situații poate fi rezolvată. Altfel, se recomandă un consum cres­cut de lichide, clătirea frecventă a gurii. Se pot folosi comprimate care formează un film protector pe mucoasa gurii și gâtului, cum ar fi, de exemplu, comprimatele gumate Fiorda (Plant­extrakt), care s-a dovedit că ajută mult persoanele care suferă de xerostomie. Există mai multe va­riante ale acestor comprimate și vi le recomand în special pe cele cu Propolis, care vor aduce în plus și efectul antiseptic al propolisului, pentru protecția gurii și gâtului, în această perioadă de pandemie.

„Cum mă pot vindeca de bulimie?” (Răspuns pentru F. – București, F. AS 1489)

Așa cum spuneți chiar dum­nea­voastră, este o situație care nu su­portă amânare și, la 20 de ani, sun­teți foarte tânără. Este important faptul că ați con­știentizat nevoia unui ajutor de specialitate, și ar fi bine să găsiți un psihoterapeut care să practice și homeopatia. Pentru aceasta, ne puteți scrie pe e-mail: [email protected]. În plus, gemo­terapia poate veni în ajutor cu câteva remedii cu acțiune la nivelul sistemului nervos: Extractul din muguri de Smochin, Extractul din muguri de Măr pădureț și Extractul din muguri de Tei argintiu. Vă recomand să luați Smochinul și Mărul pădureț, de 3 ori pe zi, câte 2 ml (în același pahar, diluate în 20-30 ml de apă, care se vor bea în înghițituri mici), iar extractul de Tei, dimineața și seara, câte 1 ml. Numai bine!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Doresc un tratament pentru cefalee migrenoasă” (Răspuns pentru ALEXANDRA, F. AS  nr. 1382)

Un tratament eficient pentru suferința dvs. este decoctul din scoarță de salcie și mesteacăn. Vă preparați dimineața aprox.  600 – 800 ml de ceai din acest amestec, din care beți cca 200 ml (o cană) dimineața, iar restul îl beți profilactic (pentru a preveni crizele migrenoase) periodic, în cursul zilei. Dacă sunteți angajată, îl luați cu dvs. la ser­viciu și beți din el și acolo. V-ar fi utilă și masarea ușoară a tâmplelor, frunții și cefei (depinde de unde se declanșează migrena)  cu alifie chine­zeas­că, când apar primele semne de durere. Dacă cum­va nu găsiți asemenea produse prin magazinele de specialitate, mă contactați și vi le trimit eu.

„Cum să mă recuperez după un atac cerebral?” (Răspuns pentru MARIUS F., F. AS nr. 1424)

Prin schimbarea radicală a stilului de viaţă şi, în special, a stilului de alimentaţie! Treceţi la o alimentaţie preponderent vegetariană, din care se scot definitiv: carnea de porc şi derivatele, smân­tâna şi untul. Apoi, în stilul de viaţă trebuie im­plicată mişcarea fizică sub orice formă şi cât mai multă cu putinţă. Ca tratament naturist v-ar fi de folos o combinaţie de: Vitis vinifera (pul­bere); Aronia (fructe deshidratate şi măcinate sub formă de pulbere); Shi­lajit (pubere). Din aceste pulberi se face un amestec în părţi egale, se pune într-un recipient cu capac. Se administrează 1 linguriţă de 3 ori pe zi, între mese (orele 10 – 17 – 22) cu 1/2 cană de ceai de muşeţel. La acest ames­tec se pot adăuga şi fructe de cătină uscate şi mă­cinate. Tratamentul este de lungă durată.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian