Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

LEACURI DIN FARFURIE – CEAPA, USTUROIUL și LEURDA

• Ustură la gust, nu miros tocmai bine, dar însoțesc de minune mân­cărurile românești. Și ce-i place stomacului e bun și pentru să­nătate. Puține alte legume autohtone pot concura cu ceapa și neamul ei. Dacă vreți să vă prindă primăvara în forță, faceți o cu­ră de legume din familia „Allium”. Conțin vitamine și antioxi­danți care protejează chiar și de temutul cancer •

Tinctură de leurdă

Astenie de primăvară, revigorant

Foto: Shutterstock – 2

Ingrediente: 1 legătură de leurdă, alcool cu o concentrație de 40%.

Mod de preparare: l Spălați leurda, uscați-o bine și mărunțiți-o. l    Cu leurda tocată umpleți pe ju­mătate un borcan cu capac etanș. Umpleți apoi bor­canul cu alcool și agitați bine. l Lăsați tinctura la ma­cerat într-un loc întunecat timp de 1-2 săptămâni, agi­tând zilnic. Apoi strecu­rați lichidul și turnați-l într-o sticlă închisă la cu­loare cu picurător sau pi­petă. Păstrați la frigi­der.

Mod de utilizare: Pentru o cură de primă­vară, folosiți tinctura timp de patru săptămâni, luând câte 10-15 pi­cături, de 3 ori pe zi. Pen­tru aro­ma­ti­zarea mân­­cărurilor, se di­luea­ză cu puțină apă sau se ames­tecă cu suc de lă­mâie și miere.

Suc de ceapă

Efect antialergic și antiinflamator, în­țepături de insecte, degerături, ar­suri mi­nore, fortifiant al sistemului imu­nitar și al inimii

Ingrediente: 2-3 cepe bio proaspete.

Mod de preparare: l Curățați ceapa, tăiați-o grosier și puneți-o în storcător. O altă variantă este să radeți foarte fin ceapa tăiată în jumătate și să obțineți sucul strecurând piureul de ceapă printr-o pânză. l Turnați sucul de ceapă într-o sticlă mică, sterilă, sau într-un borcan cu capac și păstrați-l la frigider.

Mod de utilizare: l Pentru uz extern, tamponați ușor zona afectată. Atenție: nu aplicați pe răni deschise!

l Pentru uz intern: Ca tratament, se iau 1 până la maximum 3 linguri pe zi, du­pă mese, vreme de 3 săptămâni. Sucul proaspăt de ceapă durează 10 zile, apoi tre­buie pre­parat din nou.

Comprese calde cu ceapă

Dureri de gât și de urechi, probleme respiratorii

Sirop de ceapă

Ingrediente: 1 ceapă mare și un prosop subțire de bumbac.

Mod de preparare: l Tăiați ceapa în felii sau cubulețe, apoi încălziți-o într-un pic de apă sau căliți-o puțin. l Puneți amestecul cald de ceapă în centrul prosopului, îndoiți-i marginile, astfel încât să nu se scurgă nimic. l Aplicați compresa cu ceapă pe locul dorit și fixați-o. Atenție: aceasta trebuie să fie caldă, dar nu prea fierbinte!

Mod de utilizare: Puneți compresa pe gât, pe piept sau pe urechea care vă doare. Se lasă să acționeze timp de câteva ore sau peste noapte.

Cură de lămâie cu usturoi

Tensiune arterială crescută, circulație a sânge­lui deficitară, efect antibacterian și antifungic

Ingrediente: 2 lămâi bio, 15 că­ței de usturoi, 1⁄2 l apă. Op­­țio­­nal: 1 bucată de ghimbir proas­păt, 1 bucată de turmeric proaspăt.

Mod de preparare: l Spălați lămâile și tăiați-le în patru. Curățați cățeii de usturoi. l Băgați lămâile și usturoiul în robotul de bucătărie, adăugând un pic de apă, sau transformați-le într-o pastă cremoasă, cu aju­torul unui blender. l Amestecați într-un vas pasta și apa rămasă și încălziți-le pentru scurt timp la circa 70 de grade.    l Strecurați amestecul printr-o sită, turnați-l într-un borcan cu capac etanș și păstrați preparatul la frigider.

Mod de utilizare: Beți câte un țoi (circa 25 de ml) o dată pe zi, după masă, de preferință dimineața sau la prânz. Cura trebuie întreruptă după maximum trei săp­tămâni. Faceți apoi o pauză de cel puțin o săptămână.

Sirop de usturoi

Răceală de primăvară, slăbiciune la inimă, curățarea sângelui

Ingrediente: 5 căței de usturoi, 2-3 lin­guri zahăr, 125 ml apă.

Mod de preparare: l Curățați ustu­roiul și tocați-l fin. l Puneți zahărul, ustu­roiul și apa într-o cratiță. Încălziți, ames­te­când până când se dizolvă zahărul. l Lă­sați siropul câteva ore la infuzat, apoi strecu­rați-l. Depozitați-l în frigider, într-un borcan steril, cu capac etanș.

Mod de utili­za­re: Atunci când aveți nevoie, luați o linguriță de sirop de 1 până la 3 ori pe zi.

O soluție al­ter­nativă: Siropul de ceapă are un gust mai puțin intens. Pu­­teți, așadar, fo­losi 1-2 cepe, în loc de usturoi.

Ulei de leurdă

Probleme digestive, detoxifiant la nivel intestinal

Ingredient: 1 legătură de leurdă, 300 ml ulei de măsline virgin.

Mod de preparare: l Spălați leurda, uscați-o și mărunțiți-o bine. l Puneți uleiul și leurda în blender, până când se transformă într-o pastă lichidă. Turnați într-un borcan steril cu capac etanș și acoperiți cu o peliculă de ulei. Lăsați la infuzat timp de 10 zile, în frigider. l Strecurați uleiul de leurdă printr-o pânză sau o sită foarte fină și turnați-le într-o sticlă sterilă. Se păstrează la frigider și se utilizează rapid.

Mod de utilizare:

În funcție de necesități, se înghit 2 până la 3 linguri de ulei pe zi. Ideal e ca ule­iul să fie combinat cu diferite mân­căruri, de exemplu cu salate sau cu le­gume.

SFAT: Folosiți resturile rămase după strecurarea uleiului de leurdă la sosul pen­tru paste sau risotto. Uleiul picant este, de ase­menea, un deliciu culinar pen­tru iubi­torii de leurdă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian