– A primit mai multe trofee pentru „Cel mai bun actor” și a jucat în atâtea filme, că nu le mai știe numărul. Dacă-l întrebi, va spune însă că marea lui iubire e teatrul. Sau viața însăși, căreia nu se satură să-i cerceteze curiozitățile. Are doi copii, un câine și-o casă lângă pădure. Diminețile lui nu se grăbesc nicăieri –

– Bună găsit, Andi! Cât de dimineață e la tine?
– Bună dimineața, Dia! E cam târziu, să știi. (râde) Eu mă trezesc la 6.30, fiindcă am de livrat doi copii: unul la școală, unul la grădiniță.
– Un antrenament moștenit din zilele de filmare, nu?
– Da, chiar n-am probleme cu trezitul. Mă culc devreme și mă trezesc devreme. Dimineața e totul mai proaspăt, mai curat și mai luminos în capul meu.
– Și cu diminețile mohorâte de noiembrie cum te împaci?
– Eu stau în afara Bucureștiului, la casă. Sunt înconjurat de natură și natura e frumoasă oricând. Și-n ploaie!
– Dorința de a pleca din București a venit la pachet cu dorința de a avea o familie?
– Nu, s-a întâmplat, pur și simplu. Fiindcă lucrez de multă vreme cu două teatre, unul în București, celălalt în Ploiești, am hotărât să mă așez între ele. M-a atras ideea de a sta la casă, fiindcă eu am copilărit la țară, la curte. Mai greu a fost până m-am dezobișnuit de ieșirile zilnice în oraș. Am câștigat în schimb multă liniște. Nu mă mai grăbesc nicăieri. Sunt deja zece ani de când stau aici și am cu totul alte preocupări, care m-au reîntors la mine: îngrijesc curtea, cultiv legume, tund pomii. Abia după niște ani petrecuți aici mi-am dat seama cât de mult te denaturează statul la bloc. Când ești aproape de natură, mergi în ritmul ei, înveți să ai răbdare, știi că există un timp când se coc roșiile, un timp când se coc merele.
– Ai și livadă?

– Am un măr, un gutui, un nectarin. Și anul ăsta e primul an când părul a făcut pere. Sunt toți copaci plantați acum zece ani, când am făcut și casa.
– Ți-au crescut pomii, ți-au crescut și copiii…
– Să știi că e un sentiment… incredibil. Văd că am albit aproape de tot, parcă mi s-a rărit și părul. Dar când ai copii, nu te mai gândești la vârstă. Cât timp trăiești în iubire, timpul e relativ.
– E benefică liniștea asta și pentru meseria de actor? Nu simți nevoia de un pic de tensiune, de un pic de adrenalină?
– Ca să poți explora un personaj, îți trebuie distanță. Îți trebuie liniște, să te uiți mai bine la tine și la ceilalți. Uite, am revăzut într-o zi serialul „Star Trek”. Și, uitându-mă la societatea închipuită acolo, am observat că toți își iau timp, că nimeni nu se enervează. Că personajele se ascultă cu adevărat. E o societate atât de avansată, încât ascultarea are sens. Eu cred că toți avem nevoie de liniștea asta, nu doar noi, actorii. Sper și cred că lumea spre asta se va îndrepta.
– Nu cumva ești prea optimist?
– Nu cred. E suficient să te gândești la cum trăia omenirea acum o sută de ani, ca să înțelegi cât de mult am evoluat, cât de multe drepturi s-au câștigat, cât de mult s-au ameliorat viețile oamenilor. Uneori, e nevoie de scandal, de revoluții, ca lucrurile să se așeze altfel, dar lucrurile se așază, se rotunjesc până la urmă.
– Unele momente sunt totuși destabilizante. Tu cum treci peste ele?
– Sunt destabilizante, pentru că nu mergem odată cu ele. Apa când curge la vale nu se atașează de maluri. Doar mângâie malurile și trece mai departe.
– Pare o filosofie de viață bună…

– Eu, unul, n-aș putea trăi altfel. Dacă mă împotrivesc, mă încarc și cu iluzia îngrozitoare că aș putea schimba ceva. Și fiindcă nu pot schimba, mă apasă vinovăția și disperarea. Uite, de aia nu mă bag niciodată în discuții politice. Mă consumă inutil. Doar dacă te detașezi, poți trece la nivelul superior. Exact ca în jocurile pe computer.
– Dar pandemia nu ajunge și la tine, la țară? Criza politică nu lovește și acolo?
– Ba da, dar noi aici suntem exact ca-n „Moromeții”. Scoatem copiii la joacă, ne întâlnim între noi și comentăm ziarul, ca în poiana lui Iocan. Mai mult glumim și persiflăm. Omul fără umor e pe jumătate mort.
– Andi, unde ești în clipa asta?
– Sunt pe terasă, am ieșit la o țigară. Mă uit la un câine și la două pisici care stau la soare. Și la un gard acoperit cu Mâna Maicii Domnului și cu Wisteria, care acum se scutură de frunze.
– Cum de ești încă acasă? De obicei, ești greu de prins.
– Tocmai am avut premiera la Ploiești, cu „O noapte furtunoasă”, așa că am scăpat de repetițiile zilnice de acolo. E un spectacol pus în scenă de Sânziana Stoican. Îmi place foarte mult, fiindcă aruncă la gunoi toate clișeele despre Caragiale pe care le aveam și, mai ales, tonul teatral cu care a fost jucat în ultimele decenii. Dacă îmbrățișezi cinstit textul lui, îți dai seama cât de mare e Caragiale. Și cât de dramatic, de fapt, în toate comediile lui.
– Se fac două decenii de când faci naveta asta la Ploiești. De ce un teatru de provincie, Andi?
– Pentru că atunci când am terminat facultatea a fost primul teatru care mi-a acordat încredere. E meritul directorului de atunci, Lucian Sabados, care a făcut o trupă de actori unul și unul. Eram toți foarte tineri și am crescut împreună. Am avut noroc și de regizori foarte buni, care au venit și au lucrat cu noi: Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija, Radu Afrim, Cristi Juncu, Vlad Massaci. Acum joc și în București, la Odeon, dar cu teatrul din Ploiești am pur și simplu o legătură de suflet. Sunt actori excelenți în provincie, care ar merita mai multă vizibilitate, care ar merita să facă și film.
– Tu ai fost ceva mai norocos, film s-a făcut chiar și pe timp de pandemie.
– Așa e, s-a tot făcut film, a fost o industrie mai ușor de gestionat în timpul crizei sanitare, dar în continuare se fac puține filme, pentru că banii sunt puțini, iar producătorii trebuie să alerge foarte mult ca să-i obțină. M-am bucurat să fiu în distribuția filmului lui Radu Jude, „Babardeală cu bucluc” (care a luat Ursul de Aur la Berlin, iar acum e propunerea României pentru o nominalizare la Oscar – n. red.). Am făcut și televiziune, am filmat pentru serialul „Videochat”. A ieșit recent și filmul lui Horațiu Mălăele, „Luca”, iar acum sunt în discuții pentru un film nou, dar despre asta, cum știi, încă nu vorbesc… De lipsit, mi-a lipsit însă foarte tare teatrul, pe care îl iubesc enorm. Deși toată lumea mă cunoaște din film, mie îmi place foarte mult să fiu pe scenă.
– Ce se întâmplă așa de special pe scenă?

– O luptă continuă, ca să mă descotorosesc de nevoia de a-mi arăta mușchii. Mi-ar plăcea să joc în așa fel, încât să nu se vadă nicio secundă actorul din mine. Să zică lumea: „Băi, nu știu cine a jucat, dar m-a rupt”. De multe ori, când joc, sunt între lumi. E suficient să-mi scape o secundă atenția spre public… Când sunt cu totul în personaj, descopăr despre mine și despre ceilalți lucruri pe care nici nu le-am bănuit. Dar asta nici măcar nu mai e despre teatru. E ceva ce mă străduiesc oricum să fac în fiecare zi. Uneori îmi și iese. Străfulgerările astea sunt extraordinare.
– Azi-dimineață ai avut parte de vreuna?
– În prezența copiilor mei, am cele mai mari străfulgerări. Am fluturi în stomac de fiecare dată când sunt în preajma lor. Copiii m-au făcut mai vulnerabil. E mare lucru să te lași dezvelit de platoșă. Ei m-au făcut să nu mai fiu așa de sigur pe multe lucruri, să-mi pun întrebări, să fiu mai atent la ceilalți, să-mi gestionez mai bine emoțiile. E ceva foarte vindecător. Cresc alături de ei și iertarea devine un mod de viață. E frumos, dar și cumplit de greu. O dai de gard de foarte multe ori. Sunt și momente în care nu știi ce să faci. Dar și cu faptul că nu ești părintele perfect trebuie să faci pace într-o bună zi.
– Cum ești? Ai terminat de fumat țigara?
– Am terminat. Și cred că o să mai stau puțin afară, în liniște. Am în fața mea o pădure. Mă uit la ea, nu pleacă nicăieri. Copacii ăștia mă învață să stau.