Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Înlocuitorii de zahăr

– Vin sărbătorile și ar fi bine să știm cu ce putem înlocui zahărul, măcar temporar. Vă oferim lista completă a celor mai buni înlo­cuitori ai săi. Îi găsiți în magazine naturiste, farmacii și super­marketuri –

Xilitol

Foto: Shutterstock – 8

Xilitolul sau zahărul de mesteacăn este o sub­stanţă care se găseşte în proporţie mică în multe fructe, legume, precum şi în anumite specii de ar­bori. Este extras din scoarță și lemn de mesteacăn, porumb sau fibre de trestie de zahăr. Se găseşte sub formă de pulbere şi poate fi folosit ca înlocuitor pentru zahăr, pentru îndulcirea băuturilor reci sau calde sau pentru a pregăti deserturi. Are aromă ușor fructată și aceeași putere de îndulcire ca zahărul. Nu se recomandă un consum mai mare de 40 g pe zi, pentru că are efect laxativ și poate produce și alte tulburări digestive. Este foarte toxic pentru câini și alte animale.

(Xilitolul are 240 kcal / 100 grame, iar ca dozare, 100 g xilitol =100 g zahăr)

Sirop de curmale

Este obținut prin presarea și tratarea termică a curmalelor. Are un ușor gust de caramel și este bun pentru digestie, în special pentru tranzitul intes­tinal. Găsiți sirop de curmale în magazinele naturiste sau îl puteți prepara cu ușurință acasă. Este bine să alegeți curmale bio, ne­tra­tate cu chimicale. Pentru a-l pregăti, pu­neți curmalele într-o cantitate egală de apă și lăsați-le la macerat peste noapte. Apoi curmalele și apa se amestecă până se obține un piure, cu o con­sis­tență cremoasă. O alternativă este pulberea de curmale, care este făcută din curmale uscate și măcinate fin.

Siropul de curmale sau pulberea se pot folosi pentru îndulcirea deserturilor, ceaiului, cafelei, laptelui și a altor băuturi. Se asociază bine cu scor­țișoară, vanilie sau lămâie.

(Siropul de curmale are 276 kcal / 100 ml, iar ca dozare, 80 ml sirop de curmale =100 g zahăr)

Eritritol

În forma sa naturală, eritritolul se găsește în unele fructe şi alimente fermentate. În industria alimentară, este produs printr-un proces de fermen­tație. Are doar 20 de kcal la 100 de grame și o in­fluență redusă asupra nivelului de zahăr din sânge, prin urmare, este potrivit și ca înlo­cuitor de zahăr pentru diabetici. Eritritolul are un gust asemănător cu al zahărului. Este potrivit pen­­tru prepararea deserturilor, dar nu și pentru aluatul cu drojdie. La fel ca și xili­tolul, consumul excesiv poate avea un efect laxativ.

(Eritritolul are 20 kcal / 100 grame, iar ca dozare, 130 g eritritol =100 g zahăr.)

Ștevia dulce

Este un preparat extras din frunzele plan­tei Stevia rebaudiana, originară din America de Sud. Frunzele ei sunt folosite în mod tradițional în Bra­zilia, Paraguay și în Japonia, pentru a îndulci ceaiurile și alte băuturi. Ștevia are zero calorii, în forma sa pură este mult mai dulce decât zahărul, dar lasă un gust ușor amar. Este potrivită pentru a găti sau îndulci bău­turi, dar nu și pentru aluaturi și prăjituri care nece­sită coacere.

Ştevia dulce se găseşte sub formă de pulbere, tablete, extract lichid, şi este foarte utilă ca înlo­cuitor de zahăr, în băuturi pentru persoanele care suferă de obezitate și diabet.

(Ştevia dulce are 0 kcal / 100 grame, iar ca do­zare, 1 g ștevie dulce =100 g zahăr)

Zahăr brut din trestie de zahăr

Este primul zahăr care se extrage din sucul de trestie după recoltare. Este granulat, de culoare maro și ușor umed. Zahărul integral din trestie este nerafinat și, prin urmare, conține încă vitamine și minerale. La gătit, zahărul din trestie poate fi folosit în același mod ca zahărul obișnuit. Adau­gă o notă ușoară de caramel la prăjituri și aluaturi.

(Zahărul brut din trestie are 396 kcal/100 grame, iar ca dozare, 100 g zahăr brut=100 g zahăr)

Sirop de agave

Este un îndulcitor natural, obţinut din sevă de agave, o plantă su­culentă care crește în Mexic, în apropierea cactuşilor. Aztecii fo­loseau sucul de agave ca ali­ment și medicament. Se gă­seşte sub formă de sirop și poate prezenta o culoare mai închisă sau mai deschisă, precum şi arome uşor diferite. Se folosește la prepararea dulciurilor şi a altor mân­căruri şi se poate adăuga la băuturi. Pentru că are un conţinut ridicat de fructoză, se recomandă să fie consumat în cantităţi moderate.

(Siropul de agave are 310 kcal/100 ml, iar ca dozare, 75 ml sirop de agave =100 g zahăr)

Sirop de arţar

Este extras din seva unor specii de arțar de zahăr, ce cresc pe continentul nord-american. Are o aromă deosebită. Poate avea o culoare mai închisă sau mai deschisă, în funcţie de metoda de extragere şi prelucrare folosită. Cu cât este mai întunecat, cu atât gustul caramelizat este mai intens. Acest si­rop este mai dulce decât zahărul și se poate folosi în prepararea tuturor dulciurilor și băuturilor. Siropul „light” este potrivit atât pentru preparate calde, cât și reci, iar cel închis, în special pen­tru deserturi și pentru gătit.

(Siropul de arţar are 266 kcal/ 100 ml, iar ca dozare, 75 ml sirop de arțar =100 g zahăr)

Pulbere de lucuma

Datorită gustului dulce și a be­neficiilor pentru sănătate, pul­berea de lucuma este folosită ca o alternativă mai sănătoasă la zahăr. Denumită „aurul incaşilor”, este preparată din fructul arborelui sub­tropical cu acelaşi nume, din Peru, Chile şi Ecuador. Are puține calorii, un conţinut mare de fibre, betacaroten, vitamine din complexul B şi minerale.

Este un ingredient simplu, cu o savoare deo­sebită, bun de folosit ca îndulcitor în cafea, ceai și ca înlocuitor pentru zahăr în plăcinte, prăjituri și alte deserturi.

(Pulberea de lucuma are 300 kcal/100 mg, iar ca dozare, 100 g pulbere de lucuma =200 g zahăr)

Zahăr din floare de cocos

Este obținut din nectarul florilor palmierului de cocos. Are o aromă fină, de caramel, și se asea­mănă cu zahărul atât ca textură, cât și ca putere de îndulcire. S-a observat că acest tip de zahăr ajută la digestie și este mai bine tolerat de persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil. Poate fi folosit pentru a îndulci cafeaua, ceaiul, și la prepararea deserturilor și dulciurilor, cărora le adaugă o notă ușoară de caramel. Este disponibil și ca va­ri­antă lichidă, sub formă de sirop. Acesta are o aromă mai puter­nică decât zahărul din floare de cocos.

(Zahărul din floare de cocos are 385 kcal/100 grame, iar ca dozare, 100 g zahăr din floare de cocos = 100 g zahăr)

Sirop de orez

Este potrivit pentru persoanele cu intoleranță la fructoză, o alternativă sănătoasă la zahăr. Poate fi folosit pentru îndulcirea băuturilor și deserturilor.

(Siropul de orez are 325 kcal/100 grame, iar ca dozare, 150 ml sirop de orez =100 g zahăr)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian