
Decembrie e legat pe vecie de bradul împodobit de Crăciun, iar Anul Nou, de Vâscul purtător de noroc. Două plante simbolice, dar care sunt și tămăduitoare puternice.
În gemoterapie, aceste remedii sunt propuse de multe ori drept recomandări pentru vârste diferite: Extractul din muguri de Brad e legat de începutul vieții și de tinerețe, iar Extractul din mlădițe de Vâsc este cel care se îngrijește de noi la vârste înaintate și în situații complicate, ce pot surveni pe parcursul vieții.
Gemoterapie cu muguri de Brad
Gemoterapicul copilăriei
Extractul din muguri de Brad este gemoterapicul ce susține, în principal, procesul de fixare a calciului în oase și dinți, influențând pozitiv metabolismul calciului și fosforului. Este, de aceea, nelipsit din recomandările pentru copii, încă de la vârste fragede, ca prevenție a rahitismului, și în întârzieri ale erupției dentare. Ulterior, la copilul mai mare, poate reduce durerile osoase de creștere, și aduce un surplus de minerale în decalcifieri osoase sau dentare, prevenind deformările coloanei vertebrale și reducând incidența cariilor dentare.
Intră în asocieri gemoterapice diverse, recomandate pentru o creștere armonioasă a copilului, având în vedere și acțiunea balsamică de la nivelul căilor respiratorii, precum și cea antianemică, de stimulare a formării globulelor roșii.
Propuneri de asocieri utile pentru dezvoltarea armonioasă a copilului
* În decalcifieri osoase sau dentare (rahitism, tendință către carii dentare) – Extract din muguri de Brad și Extract din muguri de Mesteacăn argintiu – ca prevenție sau tratament, timp de 1-2 luni, cură repetată de două ori pe an.
* Stimulent al creşterii – Extract din muguri de Brad, Extract din muguri de Mesteacăn pufos şi Extract din mlădiţe de Măceş, cură de o lună, repetată de două ori pe an.
* Pentru copiii cu tulburări de creştere – cure repetate cu Extract din muguri de Brad, Extract din muguri de Porumbar, un fortifiant pentru stările astenice, care stimulează și pofta de mâncare, şi Extract din mlădiţe de Măceş.
* Pentru susținerea consolidării oaselor după fracturi – Extract din muguri de Brad și Extract din muguri de Jneapăn, timp de două luni.
* Anemie – Extract din muguri de Brad, Extract din mlădiţe de Cătină roşie şi Extract din muguri de Cătină, cură de două luni.
* Pentru ameliorarea simptomelor din infecţii ale căilor respiratorii – cură continuată și pe perioada de convalescență: Extract din muguri de Brad, Extract din muguri de Coacăz-negru și Extract din mlădiţe de Măceş;
* Rezistenţa organismului – cure periodice cu Extract din muguri de Brad, cu Extract din muguri de Cătină şi Extract din mlădiţe de Măceş.
Extractele gemoterapice se administrează în doze adaptate vârstei – după 1 an, câte 1 ml, iar de la vârsta de 7 ani, câte 2 ml, diluați în 20-30 ml de apă, preferabil înainte de masă sau între mese. Gemoterapicele din schemele propuse se vor administra o dată pe zi (unul dimineața, altul la prânz și altul seara). Bradul nu se va administra seara, putând întârzia instalarea somnului copilului.
Remediu al remineralizării, la orice vârstă

Extractul din muguri de Brad se recomandă în orice situații care presupun necesitatea remineralizării osoase sau dentare, precum și în crize de spasmofilie, când au loc pierderi de calciu, cu generarea unei stări de hiperexcitabilitate neuromusculară.
Propuneri de asocieri utile pentru adulți și vârstnici
* În osteoporoză – cure periodice de două luni, cu Extract din muguri de Brad, în asociere cu Extract din mlădițe de Sequoia, antiastenic, antisclerozant și remineralizant al vârstei a treia. Studii fitochimice realizate la „Plantextrakt Cluj” au evidențiat prezența în mlădițele de Sequoia a unor săruri de calciu, magneziu, zinc și potasiu. Se adaugă la aceste două gemoterapice și Extractul din mlădițe de Merișor, care va îmbunătăți absorbția calciului la nivel intestinal: Sequoia dimineața, Brad la prânz și Merișor seara. Această cură se va face alternativ cu administrarea de Extract din mlădițe de Mur, Extract din muguri de Jneapăn și Extract din muguri de Viță-de-vie, timp de două luni, pentru reducerea durerii și creșterea rezistenței oaselor și articulațiilor.
* Pentru susținerea consolidării oaselor după fracturi – Extract din muguri de Brad și Extract din muguri de Jneapăn, timp de două luni.
* Pentru susţinerea integrităţii gingivale (gingivite, parodontoze) – cure periodice cu Extract din muguri de Brad, Extract din muguri de Mesteacăn pufos şi Extract din muguri de Stejar (în cazul persoanelor de peste 60 de ani, cura se poate completa și cu Extract din mlădițe de Sequoia).
* În crize de spasmofilie, asocierea de Extract din muguri de Brad, Extract din muguri de Smochin şi Extract din muguri de Tei argintiu poate readuce starea de bine, prin reechilibrare și la nivel emoțional.
Gemoterapie cu mlădițe de Vâsc
Remediu salvator

Extractul din mlădițe de Vâsc este un puternic reactivator al reacțiilor metabolice, recomandat de medicii specializați în gemoterapie, în multe situații complexe și în asocieri individualizate fiecărui caz, alături de terapia medicamentoasă sau de alte terapii.
Iată câteva astfel de recomandări, în care gemoterapicul din mlădițe de Vâsc poate fi util: tulburări de echilibru, sindroame epileptice, sindromul picioarelor neliniştite, boli autoimune, hipertensiune arterială (are acțiune hipotensivă importantă), cardiopatie hipertensivă, vasculopatie cerebrală, afecțiuni degenerative, stări canceroase sau precanceroase.
Propuneri de asocieri la îndemână
* În stări de amețeală, vertij, la hipertensivi – Extract din mlădițe de Vâsc și Extract din muguri de Arin negru – cure de 1-2 luni.
* În cazul zgomotelor în urechi, acufene – Extract din mlădițe de Vâsc, Extract din muguri de Arin negru și Extract din muguri de Scoruș de munte, cure de 1-2 luni.
* În stări de neliniște cu agitație – Extract din mlădițe de Vâsc, Extract din muguri de Smochin şi Extract din muguri de Tei argintiu, cure de 2-3 săptămâni.
În alte situații, aceia dintre dvs. care aveți nevoie de acest gemoterapic, puteți scrie un e-mail, la Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie (gemoterapie@ gmail.com), pentru a vă direcționa către un medic specializat în gemoterapie.
Extractul din mlădițe de Vâsc se administrează, în general, câte 1-2 ml, în puţină apă, o dată pe zi, înainte de masă. Durata administrării poate varia între 1-3 luni de zile. Se poate repeta după una-două luni de pauză. De fiecare dată, trebuie avut în vedere că acesta scade tensiunea arterială. Nu se administrează copiilor, femeilor însărcinate și celor care alăptează.
Extractul din mlădițe de Vâsc este singurul gemoterapic preparat într-o concentrație mult redusă, datorită efectului foarte puternic (raportul de extracție este de 1:2000, față de 1:200 pentru celelalte extracte gemoterapice).
Bradul și Vâscul, ca extracte gemoterapice, pot fi considerate și simboluri ale forței cu care gemoterapia poate ajuta organismul să își recapete echilibrul, în situații diferite și în unele extrem de complexe.
Farm. sp. CARMEN PONORAN