Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Plantele sărbătorilor iernii – BRADUL și VÂSCUL

Foto: 123RF – 2

Decembrie e legat pe vecie de bradul împodobit de Crăciun, iar Anul Nou, de Vâscul purtător de noroc. Două plante simbolice, dar care sunt și tămăduitoare puternice.

În gemoterapie, aceste remedii sunt propuse de multe ori drept recomandări pentru vârste diferite: Extractul din muguri de Brad e legat de începutul vieții și de tinerețe, iar Extractul din mlădițe de Vâsc este cel care se îngrijește de noi la vârste înaintate și în situații complicate, ce pot surveni pe parcursul vieții.

Gemoterapie cu muguri de Brad

Gemoterapicul copilăriei

Extractul din muguri de Brad este gemote­ra­picul ce susține, în principal, procesul de fixare a calciului în oase și dinți, influențând pozitiv meta­bolismul calciului și fosforului. Este, de aceea, nelipsit din recomandările pentru copii, încă de la vârste fragede, ca prevenție a rahitismului, și în în­târzieri ale erupției dentare. Ulterior, la copilul mai mare, poate reduce durerile osoase de creștere, și adu­ce un surplus de minerale în decalcifieri osoase sau dentare, prevenind deformările coloanei verte­brale și reducând incidența cariilor dentare.

Intră în asocieri gemoterapice diverse, reco­man­date pentru o creștere armonioasă a copilului, având în vedere și acțiunea balsamică de la nivelul căilor respiratorii, precum și cea antianemică, de stimulare a formării globulelor roșii.

Propuneri de asocieri utile pentru dezvoltarea armonioasă a copilului

* În decalcifieri osoase sau dentare (rahitism, tendință către carii dentare) – Extract din muguri de Brad și Extract din muguri de Mesteacăn ar­gintiu – ca prevenție sau tratament, timp de 1-2 luni, cură repetată de două ori pe an.

* Stimulent al creşterii – Extract din muguri de Brad, Extract din muguri de Mesteacăn pufos şi Extract din mlădiţe de Măceş, cură de o lună, re­petată de două ori pe an.

* Pentru copiii cu tulburări de creştere – cure repetate cu Extract din muguri de Brad, Extract din muguri de Porumbar, un fortifiant pentru stările astenice, care stimulează și pofta de mâncare, şi Extract din mlădiţe de Măceş.

* Pentru susținerea consolidării oaselor după fracturi – Extract din muguri de Brad și Extract din muguri de Jneapăn, timp de două luni.

* Anemie – Extract din muguri de Brad, Extract din mlădiţe de Cătină roşie şi Extract din mu­guri de Cătină, cură de două luni.

* Pentru ameliorarea simptomelor din infecţii ale căilor respiratorii – cură continuată și pe peri­oada de convalescență: Extract din muguri de Brad, Extract din muguri de Coacăz-negru și Ex­tract din mlădiţe de Măceş;

* Rezistenţa organismului – cure periodice cu Extract din muguri de Brad, cu Extract din muguri de Cătină şi Extract din mlădiţe de Măceş.

Extractele gemoterapice se administrează în doze adaptate vârstei – după 1 an, câte 1 ml, iar de la vârsta de 7 ani, câte 2 ml, diluați în 20-30 ml de apă, preferabil înainte de masă sau între mese. Gemoterapicele din schemele propuse se vor admi­nistra o dată pe zi (unul dimineața, altul la prânz și altul seara). Bradul nu se va administra seara, pu­tând întârzia instalarea somnului copilului.

Remediu al remineralizării, la orice vârstă

Muguri de brad

Extractul din muguri de Brad se recomandă în orice situații care presupun necesitatea reminera­lizării osoase sau dentare, precum și în crize de spas­mofilie, când au loc pierderi de calciu, cu generarea unei stări de hiper­excitabilitate neu­romusculară.

Propuneri de asocieri utile pentru adulți și vârstnici

* În osteoporoză – cure perio­dice de două luni, cu Ex­tract din mu­guri de Brad, în asociere cu Ex­tract din mlădițe de Sequoia, antias­tenic, anti­sclerozant și reminera­li­zant al vârstei a treia. Studii fitochi­mice realizate la „Plantextrakt Cluj” au evidențiat prezența în mlădițele de Se­quoia a unor săruri de calciu, magneziu, zinc și potasiu. Se adau­gă la aceste două gemoterapice și Extractul din mlădițe de Merișor, care va îmbu­nătăți absorbția calciu­lui la nivel intestinal: Se­quoia dimi­neața, Brad la prânz și Merișor sea­ra. Această cură se va face alternativ cu administrarea de Extract din mlă­dițe de Mur, Extract din muguri de Jneapăn și Extract din muguri de Viță-de-vie, timp de două luni, pen­tru reducerea durerii și creșterea re­zis­tenței oaselor și articulațiilor.

* Pentru susținerea consoli­dă­rii oaselor după fracturi – Extract din muguri de Brad și Extract din mu­guri de Jneapăn, timp de două luni.

* Pentru susţinerea integrităţii gingivale (gingivite, parodontoze) – cure periodice cu Extract din muguri de Brad, Ex­tract din muguri de Mesteacăn pufos şi Extract din muguri de Stejar (în cazul persoanelor de peste 60 de ani, cura se poate completa și cu Extract din mlădițe de Sequoia).

* În crize de spasmofilie, asocierea de Extract din muguri de Brad, Extract din muguri de Smochin şi Extract din muguri de Tei argintiu poate readuce starea de bine, prin reechilibrare și la nivel emo­țio­nal.

Gemoterapie cu mlădițe de Vâsc

Remediu salvator

Vâsc (Foto: Shutterstock)

Extractul din mlădițe de Vâsc este un puternic reactivator al reacțiilor meta­bolice, recomandat de medicii specializați în gemo­terapie, în multe situații complexe și în asocieri individualizate fiecărui caz, alături de terapia medicamentoasă sau de alte terapii.

Iată câteva astfel de recomandări, în care gemo­terapicul din mlădițe de Vâsc poate fi util: tul­bu­rări de echilibru, sindroame epi­leptice, sindromul picioarelor ne­liniş­tite, boli autoimune, hiper­tensiune arterială (are acțiune hipotensivă importantă), cardio­patie hipertensivă, vasculopatie cerebrală, afecțiuni degenerative, stări canceroase sau precance­roase.

Propuneri de asocieri la îndemână

* În stări de amețeală, vertij, la hipertensivi – Extract din mlă­dițe de Vâsc și Extract din muguri de Arin negru – cure de 1-2 luni.

* În cazul zgomotelor în urechi, acufene – Extract din mlă­dițe de Vâsc, Extract din muguri de Arin negru și Extract din muguri de Scoruș de munte, cure de 1-2 luni.

* În stări de neliniște cu agi­tație – Extract din mlădițe de Vâsc, Extract din muguri de Smo­chin şi Extract din muguri de Tei argintiu, cure de 2-3 săptămâni.

În alte situații, aceia dintre dvs. care aveți ne­voie de acest ge­moterapic, puteți scrie un e-mail, la Asociația Română de Gemo­te­ra­pie și Homeo­patie (gemoterapie@ gmail.com), pentru a vă di­rec­țio­na către un medic specializat în gemo­terapie.

Extractul din mlădițe de Vâsc se administrează, în general, câte 1-2 ml, în puţină apă, o dată pe zi, înainte de masă. Durata administrării poate varia între 1-3 luni de zile. Se poate repeta după una-două luni de pauză. De fiecare dată, trebuie avut în vedere că acesta scade tensiunea arterială. Nu se administrează copiilor, femeilor însărcinate și celor care alăptează.

Extractul din mlădițe de Vâsc este singurul ge­moterapic preparat într-o concentrație mult redusă, datorită efectului foarte puternic (raportul de ex­tracție este de 1:2000, față de 1:200 pentru celelalte extracte gemoterapice).

Bradul și Vâscul, ca extracte gemoterapice, pot fi considerate și simboluri ale forței cu care ge­moterapia poate ajuta organismul să își recapete echilibrul, în situații diferite și în unele extrem de complexe.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian