Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Adevăratul CV al politicianului român

Marile companii internaționale au o re­gulă de aur, atunci când fac angajări: trec în contract o clauză care prevede încetarea ime­diată a raporturilor de muncă, dacă se dovedește, la un mo­ment dat, că angajatul mințise, une­ori chiar prin omisiune, în al­cătuirea CV-ului său (cartea de vizită profesională). Dacă regula aceasta, care e însăși baza încrederii dintre an­gajat și angajator, s-ar aplica și de către de­partamentele de Resurse Umane de la Par­lamentul și Guvernul României, jumătate din posturi s-ar elibera până de Crăciun! Avem două probleme aici: prima, și cea mai gravă, este minciuna în sine, incompatibilă nu doar cu valorile unei companii oarecare, cum e cazul multinaționalelor, cât mai ales cu statutul unei demnități publice; a doua problemă e lipsa competențelor pe care min­ciuna din CV încearcă să o mascheze. În bu­na tradiție post-decembristă, politicianul român – cu excepțiile de rigoare – nu e doar slab pregătit, adesea cu bacalaureatul dat pe la 30 de ani și cu facultatea terminată la 40, dar e și fudul, ține morțiș să ne impresioneze cu lucrări cu titluri savante, cu articole ști­in­țifice pe teme pompoase, la mare modă, cu cărți și cu doctorate scrise „dicteu automat”. S-a întâmplat, nu o dată, ca tocmai minciu­nile din CV să fie singurele argumente ale anu­mitor politicieni în revendicarea func­țiilor pe care le râvneau. Iar atunci când curio­zitatea opiniei publice căuta detalii des­pre respectivele articole, cărți sau docto­rate, s-a dovedit – fie că nu erau scrise de cei care se lăudau cu ele, fie că erau plagiate gro­so­lan, fie că erau inexistente!

Sunt pline CV-urile aleșilor și numiților noștri pe poziții sus-puse de gogomănii și inadvertențe flagrante. Dar lecția căderii lui Victor Ponta, care și-a compromis cariera politică în urma acuzațiilor de plagiat, nu pare să impresioneze clasa politică a anului 2021. În condițiile astea, mai e puțin, și CV-urile demnitarilor vor fi și ele „secretizate”, ca multe alte documente de interes public, inclusiv doctoratele pe teme de Securitate ale unor personaje cu greutate din instituțiile noastre de forță. La ce să mai completezi pagini întregi de competențe și de experiențe profesionale, când ele, de fapt, nu contează?! Faptul că astfel de personaje sunt promovate de partide până la nivelul cel mai înalt e o dovadă că, de fapt, CV-ul care contează în Ro­mânia e altul: al cui ești, cine te-a reco­mandat, ce „spate” ai, cât ai cotizat pentru campaniile partidului, din care tabără faci parte, interesele cărei găști le reprezinți? Dacă am ști cum arată „CV-urile” acestea, ne-am îngrozi mai rău decât de CV-urile min­cinoase disponibile publicului. Am înțe­lege și noi, în fine, ce caută un anume mi­nistru la Mediu, de ce e așa mare bătălie pe portofoliul Dezvoltării sau de ce unele per­sonaje schimbă nonșalant domeniile, ca să rămână în Guvern…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian