– Unul dintre marii duhovnici ortodocși care așteaptă canonizarea –
Născut printr-o minune

Nu ar fi trebuit să se nască. A fost al optulea copil al părintelui Gavril Iovan şi al preotesei Maria. Medicii i-au spus mamei că nu-l va putea aduce pe lume, că sarcina are probleme mari și că vor muri amândoi la naștere. Să aleagă, așadar, între două căi de neales – fie mor amândoi, fie îl omoară doar pe el, prin avort. Cu inima ruptă, preoteasa Maria a ales avortul. Avea acasă șapte copii, nu-i putea lăsa fără mamă. Nu știm ce va fi fost în inima sărmanei femei pe care căzuse cea mai grea năpastă de pe pământ, dar știm că pe drum spre spitalul din Oradea, în care urma să avorteze, în inima ei s-a petrecut o răscruce. O dragoste nebună a învins rațiunea și încrederea în doctori, așa că preoteasa Maria a făcut cale întoarsă, spunându-i soțului ei că nu poate să aleagă între viața copilului și viața ei. N-a mai făcut nimic. A așteptat și s-a rugat, așa cum numai mamele aflate în disperare o fac pentru pruncii lor. Iar rugăciunea ei a lucrat minunea cea mare: pe 26 iunie 1922, în satul Husasău de Criș, acolo unde părintele Gavril Iovan era paroh, preoteasa Maria a adus pe lume un prunc frumos și sănătos. I-au spus Silviu. Și poate pentru că nașterea lui a fost o minune, copilul a avut, încă din vremea prunciei, dragoste pentru biserică și altar. S-a văzut preot dintotdeauna. Preot și nimic altceva. Slujitor cu tot trupul și sufletul lui, fără să mai păstreze pentru sine nimic.
Paznic la cer

„Silviu avea un suflet cu o limpezime de copil. O puritate ce nu putea fi ruptă de niciun demon flămând de pervertirea sufletelor mari”. Doamna Aspazia Oțel Petrescu l-a întâlnit pe Silviu în anii în care studia teologia la Cluj. După ce făcuse școala primară acasă, la Husasău, plecase la liceu la Oradea și apoi la facultate la Cluj. Trecuse prin chinurile cedării Ardealului de Nord, învățând încă din adolescență că libertatea se află înainte de toate în noi. Avea să își dea licența în teologie la Cluj, în 1946. În anul următor, începea și doctoratul, cu părintele Dumitru Stăniloae. Nu îl va termina niciodată. Sufletul lui bătea mai departe decât copertele unei lucrări academice. La sfatul părintelui Arsenie Boca, ars de dorul slujirii lui Hristos, va pleca la Mânăstirea Vladimirești, unde se va călugări. Tot părintele Arsenie i-a ales și numele de monah – Ioan, ca să îl urmeze în toate pe apostolul iubirii. Va fi hirotonit preot în anul 1949, de episcopul martir Nicolae Popovici, un episcop care a înfruntat deschis regimul comunist, fiind destituit din funcție. Când l-a așezat pe Ioan preot la Vladimirești, vlădica i-a spus: „Iată, te pun duhovnic în acest sfânt şi sfinţitor locaş şi îţi poruncesc să deschizi oamenilor cerul, nu să-l închizi!”.
La Mânăstirea Vladimirești

Într-un început de toamnă, pe 22 octombrie 1937, într-un lan de porumb din apropierea satului Tudor Vladimirescu din Galați, Lica Gurău, o adolescentă de cincisprezece ani, orfană și necăjită, are o vedenie a lui Hristos în slavă. Vor urma și altele. Una dintre cele mai importante va fi în vara anului următor, pe 10 iunie. Mântuitorul i se arată și îi cere copilei ca pe locul vedeniei, „să fie altarul meu, aici să ridicați o mânăstire în cinstea Maicii mele. Să fie un schit cât de sărac de maici, dar numai de fecioare”. Lica va asculta de porunca Domnului și, cu un entuziasm nebun, va reuși să strângă, în doar câțiva ani, o obște cu peste 300 de fecioare, unde se va închinovia și ea, fiind așezată stareță. La călugărie a primit numele de Veronica. Întreaga obște părea aprinsă de un foc venit din cer. Pentru că nu aveau de nici unele, surorile, niște biete copile, vor locui la început chiar în câmp, într-un bordei săpat în pământ. Desculțe, pe arșiță sau ploaie, vor frământa cu mâinile și picioarele lor lutul, pentru a face cărămizi, pe care le vor arde apoi într-un cuptor zidit tot de ele, ca să-și ridice o biserică. O biserică aflată în picioare și azi, ridicată dintr-un amestec de jertfă și tinerețe, care va atrage spre ea mulțimi uriașe de pelerini. În acest loc, cu totul aparte, care va stârni în ortodoxie admirație și critici, laude și lupte, va veni să slujească părintele Ioan Iovan. Peste focul aprins de maica Veronica, el va sufla un duh nou, al împărtășaniei zilnice și al spovedaniei tuturor pelerinilor. Repeta mereu, obsesiv: „Maicilor, să fiți pregătite, acum să fie jertfa! Suntem cu Hristos, îl avem pe Hristos în noi și, dacă murim, mergem la Hristos”. Și făcea asta cu zâmbetul pe buze, purtat mereu de o fericire uriașă. Visul lui de copil se împlinise. Se răstignise cu totul pe crucea slujirii, iar asta îi va da bucurie, dar și încercări greu de închipuit.
Primele miracole

E dimineață, devreme. Umbre jilave se târâie pe pământul muiat de ploaia de peste noapte. În curtea Mânăstirii Vladimirești sunt strânși, deja, ca în fiece duminică, mii de oameni. Au dormit pe unde au putut. Maicile își părăseau chiliile pentru a-i lăsa în ele pe pelerini, dar gestul lor nu era îndeajuns pentru tot puhoiul de oameni revărsați în ogrăzile mânăstirii. Trenurile nu mai pridideau să îi aducă. În gara satului Tudor Vladimirescu, garniturile adăstau jumătate de ceas, pentru ca oamenii să apuce să coboare din vagoane. Într-o singură zi, se vindeau aici mai multe bilete decât în Gara de Nord din București. Oamenii apucau apoi spre mânăstire. Pe jos, și desculți, pentru că erau sărmani. Toți voiau să se spovedească la părintele Ioan. Se ducea vorba de la unul la altul: „Haideți la mânăstire, că e acolo un preot cum nu mai găsim pe pământul ăsta”. Părintele Ioan era tânăr și slab ca un țâr. Maicile se întrebau cu ce trăiește, pentru că mânca pe apucate și dormea doar două-trei ceasuri pe noapte. În restul timpului, le astâmpăra pelerinilor setea inimii, le tămăduia bolile, le alina durerile rănilor făcute în război, îi învăța cum să înfrunte vifornița roșie, care răscolea peste țară. „Să îngenunchem!”, le spunea. „Nu vă uitați că-i noroi. Ăsta nu-i noroi care murdărește, e noroi care sfințește”. Și când mulțimea îngenunchea în zloată, părintele Ioan începea să spună rugăciunea de dezlegare de păcate din Molitfelnic. Când vreun credincios auzea un păcat pe care-l făcuse și el, trebuia să recunoască cu glas tare. Tare, încât să-l audă toți. Aveai nevoie de o tărie dumnezeiască, ca să te despoi sufletește în fața prietenilor, a rudelor și sătenilor cu care veniseși la mânăstire. Iar tăria aceasta nu venea decât din pocăință. O pocăință care creștea în suflet, prin harismele tânărului duhovnic.

Părintele Ioan Larion, starețul de astăzi al Mânăstirii Sihăstria Rarău, era pe atunci un tânăr soldat, venit la Vladimirești ca pelerin. Iată ce-și amintește: „După ce părintele Ioan a terminat de citit păcatele, că a durat ceva timp, ne-a făcut la sfârșit rugăciunea de dezlegare: «Eu, nevrednicul preot și duhovnic, vă iert și vă dezleg de toate păcatele voastre!». Și a făcut pe urmă o cruce mare către oameni. Mă credeți sau nu, dintr-odată, m-am trezit în picioare, ușor ca o pană. Nu știam ce s-a întâmplat, am pus mâna pe mine, am crezut că mi-a ieșit sufletul din trup. M-am uitat sus, am văzut niște păsări care zburau și mi-am zis: «Dacă aș avea aripi, aș putea să zbor și eu». Ăsta a fost gândul meu. Și pe urmă am mai văzut pe acolo oameni care au început să țipe: «Uite, mă pot mișca! Uite, văd! Aud!». Oamenii se vindecau de bolile pe care le aveau. Și mărturiseau acolo cu voce tare că au scăpat de boală. Vă zic că vreo 10-15 bolnavi s-au vindecat atunci pe loc. S-a întâmplat că am stat lângă niște slăbănogi care se vindecaseră. Și m-am mirat. Am văzut că ei sunt sănătoși. Am văzut cu ochii mei și niște orbi care s-au vindecat. Erau doi copii orbi din Pașcani, parcă, mai micuți, și amândoi s-au vindecat, unul seara și unul dimineața, la Sfânta Liturghie. Astea sunt lucruri pe care le-am văzut cu ochii mei. S-au întâmplat multe minuni acolo, nu aș avea timp să le povestesc acum. Eu aveam morbul lui Pott (TBC osos, n. red.) la șira spinării. Și aveam dureri foarte mari, nici nu mă puteam apleca. Și, deodată, nu mă mai durea spatele! Nu îmi venea să cred că sunt și eu vindecat! Înainte, nici nu puteam să dorm noaptea de durere. Și acum, nu mai aveam nimic! M-am vindecat acolo, la Vladimirești, prin dezlegarea părintelui Ioan și împărtășindu-mă”. Astăzi, părintele Ioan Larion este unul dintre cei mai mare duhovnici ai Moldovei. Și ceea ce este acum i se datorează părintelui Ioan Iovan, pentru că întâlnirea cu duhovnicul Mânăstirii Vladimirești i-a inspirat drumul spre monahism. „Doar ce m-am gândit să mă duc la mânăstire să mă fac călugăr, și părintele a știut. Părintele Ioan a fost un sfânt și este un sfânt în fața lui Dumnezeu”.
Mânăstirea din coasta lui Antihrist

Sfințenia părintelui Ioan, slujbele și predicile sale vor răspândi vâlvătaia Vladimireștilor în toată țara. Pentru comuniști, așa ceva era de neiertat. „Scârțâie osiile trenurilor de mulțimea pelerinilor care vin la Vladimirești”, avea să spună un împuternicit al Cultelor din acele vremuri. Și, odată cu osiile trenurilor, scârțâia și legătura dintre statul ateu și biserică. La presiunea Partidului Muncitoresc Român, Patriarhul Iustinian va încerca să îl mute pe părintele Ioan de la Vladimirești. Pentru acesta, așa ceva era însă de neconceput, așa că va răspunde Patriarhiei printr-un memoriu aspru care se încheia așa: „Vrem să fim până la moarte reacţionari împotriva diavolului şi a ucenicilor lui! Mânăstirea Vladimirești constituie un centru duhovnicesc, aşezat de Dumnezeu în coasta lui Antihrist”. Drept replică, pe 21 februarie 1955, i se va înmâna decizia caterisirii, adică a excluderii lui din cler și, totodată, din monahism. Două luni mai târziu, pe 30 martie 1955, câteva sute de soldați ai Securității intrau noaptea pe porțile Mânăstirii Vladimirești. Îl vor aresta pe părintele Ioan, pe maica stareță Veronica, împreună cu măicuțele din Comitetul de conducere al mânăstirii. După anchete crâncene, care îl vor îmbolnăvi grav de TBC, părintele Ioan avea să fie condamnat la moarte. Ulterior, pedeapsa i-a fost comutată în muncă silnică pe viață. Dar câteva luni a stat cu sabia morții deasupra capului. Nu că i-ar fi păsat. Moartea o vedea ca pe o eliberare.
Sfântul închisorilor

De abia se dă „trezirea” în toată închisoarea, că părintele Ioan, așa suferind cum este, cu răni la picioare, de la cătușe, cu degetele degerate și pielea mâinilor crăpată până la os, se ridică de pe salteaua de paie putrede și se așează în unghiul mort al vizetei. E un colț mic al celulei, de unde poate să vadă ușa fără să fie văzut de gardian. Desenează pe perete, cu apă, o cruce, iar apoi începe, grăbit, Sfânta Liturghie. Vinul îl ține într-o sticluță minusculă, primită de la deținuții de drept comun. Într-o cutiuță de ebonită, pune un fir de pâine de la masa de seară. Înlemnește apoi în rugăciune preț de un ceas, și toată celula e într-un gând și într-un suflet cu el. Pentru toți, clipele acestea sunt un fir de rai într-o genune de întuneric. Toți deținuții din Aiud au pravilă de rugăciune. Petre Pandrea avea să scrie: „Se ajunsese la rugăciune neîntreruptă, până în pragul somnului și reîncepută cu deșteptarea. Erau oameni cu 14 ore de rugăciune pe zi. Cei mai slabi aveau minim cinci rugăciuni cotidiene”. Părintele Ioan se ruga neîntrerupt, așa cum avea să spună un turnător la Securitate: „Discuțiile cu el sunt foarte anevoioase, din cauză că e foarte tăcut și se ocupă toată ziua, de dimineața, de la deșteptare și până la stingere, numai de rugăciuni”. Pentru cei din jur, la fel ca la Vladimirești, părintele e o flacără. Bolnav, cu trupul rupt de bătăi, nu admite nicio zi fără să slujească Sfânta Liturghie, deși asta îi aduce pedepse peste pedepse. Numai la Aiud va strânge 41 de zile la „izolare”, în celule neîncălzite, în care i-au degerat degetele. „Vreau să mărturisesc Ortodoxia nu numai cu inima și buzele, ci, la nevoie, și cu sângele”. La un moment dat, bolnav de dizenterie, cade leșinat în timpul Sfintei Liturghii. Cu lacrimi în ochi, camarazii din celulă îl întind pe pat și-l privesc cum cade într-un somn adânc, vecin cu moartea. În vis se trezește într-un amfiteatru, în care sunt și maicile de la Vladimirești. Aude din cer un glas, care îi spune că îi va arăta un model de mamă preoteasă. Și atunci o vede pe mama lui, Maria, care-i zâmbește. Apoi îi apare Maica Domnului și privesc împreună la Pruncul Iisus. Visul acesta, jumătate vedenie, îl umple de dorul maicii sale și al Preasfintei. La trezire, părintele Ioan își dă seama că e complet vindecat. Rugăciunea maicii sale lucrase, pentru a doua oară, minuni.
Liber, într-o închisoare mai mare
Părintele Ioan avea să fie eliberat, la fel ca toți deținuții politici, în anul 1964. Ispășise mai bine de nouă ani de temniță, iar acum era liber să meargă unde voia, dar nu și să slujească. Nu va ține cont de această decizie, pe care o credea, așa cum și fusese, venită la cererea comuniștilor. Așa că va continua să fie un preot clandestin, ceea ce îi va aduce și alte condamnări. În anii aceia tulburi un suflet îi va sta alături – Maria Chichernea, pe atunci o tânără ingineră, care îi va deveni ucenică devotată. Fără ea, poate că nu ar fi insistat, în 1979, pe lângă ÎPS Antonie Plămădeală, să îi fie ridicată caterisirea. Când a primit vestea încuviințării, pe 26 iunie, a renăscut a doua oară. De atunci și până în 1989, pelerinii care treceau pe la Mânăstirea Plumbuita îl întâlneau la slujbele din duminici și de la marile praznice. Cu barba rasă, îmbrăcat în civil, părintele va începe să strângă în jurul lui din ce în ce mai mulți credincioși. Pelerinaje discrete încep, din nou, să se înjghebe în multe părți din țară. Sufletul lui aprins, oțelit de suferințele temniței, rodește din nou miracole.
Ultimii ani

La câțiva kilometri de Târgu Mureș se află Mânăstirea „Nașterea Maicii Domnului”, ridicată și condusă de maica stareță Cristina, fosta Maria Chichernea, ucenica părintelui. În incintă, înconjurat de verdeață, un mormânt de marmură albă este asaltat de pelerini. Pe placa lui scrie simplu: „Aici odihnește, în Domnul, arhimandritul Ioan Iovan”. Proscrisul, chinuitul, torturatul „dușman al poporului” a murit recunoscut ca unul dintre marii mărturisitori ai ortodoxiei din epoca comunistă. Până când a plecat la Domnul, pe 17 mai 2008, a continuat să vindece suflete și să rodească minuni. Dacă le-aș scrie, articolul meu s-ar transforma într-un volum. Sunt convins că va veni și vremea cărților cu minunile părintelui Ioan, așa cum a venit și vremea cărților cu miracolele povățuitorului său, părintele Arsenie Boca. Au semănat amândoi. Și probabil că amândoi vor fi trecuți, când va rândui Domnul, în rândul marilor sfinți ai ortodoxiei.
Mulțumirile mele se îndreaptă către părintele Moise Iorgovan, care mi-a pus cu generozitate la dispoziție mărturiile despre părintele Ioan Iovan, culese de dânsul în vederea unui volum închinat acestui martir al Sfintei Euharistii.