Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Este important să precizăm de la început că nu este vorba aici, neapărat, despre o afecțiune endocrină, ci despre o afecțiune autoimună, care afectează și tiroida. În această situație tratamentul acestei afecțiuni include și un tratament endocrinologic (hormonal), care nu este necesar întotdeauna, însă în toate cazurile, este necesar un tratament care să se adreseze sistemului imun. Cauza apariției acestei afecțiuni este dereglarea sistemului imunitar și, în primul rând, a celulelor T, cu rol de limitare a răspunsului imun. De asemenea, este implicat și un mecanism prin care se produc anticorpi de un anumit tip. Trebuie să precizăm că marea majoritate a afecțiunilor tiroidiene cronice au drept cauză sistemul imun dereglat. Chiar și Boala Basedow Graves, care evoluează cu hipertiroidie, este de fapt o afecțiune autoimună. Întotdeauna când tabloul clinic sugerează o problemă tiroidiană, trebuie efectuate investigații amănunțite. Aceasta presupune examinarea imagistică a tiroidei prin ecografie (cel puțin), dar și a organelor genitale interne (ovare, uter) și glandelor mamare, când în cauză sunt femei. Spun aceasta pentru că în practică am observat frecvent această asociere a tiroiditei Hashimoto cu mastopatie fibrochistică, fibrom uterin sau chisturi ovariene. Tratamentul hormonal de substituție cu Euthyrox este necesar doar atunci când hormonii tiroidieni nu mai sunt produși în cantitate suficientă. Aceasta înseamnă fie că TSH este crescut (dar trebuie să fie peste 10 microUI/ml), fie că FT4, principalul hormon tiroidian, este scăzut sub pragul minim. Atunci când TSH este doar ușor crescut sau chiar în limite și FT4 are valori normale, nu este nevoie de tratament hormonal de substituție, chiar dacă valoarea anticorpilor ATPO și ATG este crescută. Există și o excepție în această situatie: femeile care doresc să rămână însărcinate. În această situație se recomandă ca TSH să fie sub 2,5 sau chiar 2microUI/ml și atunci pentru a ajunge la această valoare, este indicat tratamentul cu Euthyrox. De obicei, atunci când este necesară inițierea tratamentului de substituție hormonală, acesta trebuie menținut toată viața, în cantități din ce în ce mai mari. Există și excepții de la această regulă. În foarte puține cazuri, tiroida își poate relua funcția normală spontan, fără un alt tratament. A doua excepție este la cei care asociază tratamentului hormonal și un tratament imunomodulator homeopat, dublat de altul cu plante terapeutice. Trebuie să menționez faptul că tratamentul cu Euthyrox nu duce la îngrășare, ci chiar ajută la slăbire, atunci când greutatea în exces se datorează hipotiroidiei. Boala în sine produce spor în greutate, și dacă dozele de Euthyrox nu sunt suficiente, pacienții cresc în continuare în greutate, și apare această confuzie.
În cazul dvs., TSH fiind în limite normale, nu este necesar să începeți tratamentul cu Euthyrox, decât în situația în care doriți să rămâneți însărcinată, și atunci TSH ar trebui să fie în jur de 2 microUI/ml. Trebuie urmărită funcția tiroidiană în continuare și urmat un tratament imunomodulator. În această situație, vă recomand Vitamina D 2000 ui pe zi și Seleniu 100 micrograme pe zi. Puteți urma un tratament homeopat cu Bromium ch6, Tiroidinum d6, administrate de 2 ori pe zi, și Calcarea carbonica ch200 administrat o dată pe săptămână. În plus, sunt recomandate și următoarele plante: extract de Sânziene, extract de Luminiță de seară, sod – extract de orz verde, ashwagandha și ciuperci terapeutice (cordyceps), în cure de câte 3-6 luni. Foarte eficiente sunt și uleiurile vegetale care conțin Omega 3. O combinație bună din aceste uleiuri o găsiți în Mixul 4 uleiuri, de la Centrul de sănătate și viață Armonia din București. Evaluarea funcției tiroidiene și a anticorpilor se face la interval de două luni, iar evaluarea ecografică a tiroidei și organelor genitale se face, inițial la 6 luni, și apoi, dacă se stabilizează evoluția, la interval de 1 an. Important de menționat, în cazul unei sarcini, TSH trebuie monitorizat lunar, și dacă este crescut, trebuie intervenit cu tratament de substituție hormonală.
Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro
„Nu mă simt bine după colecistectomie” (Răspuns pentru C.M. – București, F. AS 1491)

Stimată doamnă, după o operație de colecistectomie, trebuie să știți că este foarte important să mențineți un regim alimentar prin cantități reduse de grăsime (carne grasă, lactate cu conținut mare de grăsime) și alimente procesate și, în general, orice aliment care constatați că nu vă face bine. În lipsa veziculei biliare, bila (secreția biliară) produsă de ficat se va vărsa direct în duoden (prima porțiune a intestinului subțire). Faptul că nu a putut fi salvat colecistul, ba a existat pe lângă numeroșii calculi și o infecție (cum spuneți, puroi), este un motiv în plus să încercați să țineți sub control funcționarea ficatului și a organelor aflate în vecinătate: intestin și pancreas. Vă recomand să încercați și o cură gemoterapică cu Extract din mlădițe de Rozmarin (protector hepatic), Extract din muguri de Arțar (antiinflamator), Extract din muguri de Nuc (antibacterian și protector pancreatic) și Extract din muguri de Frasin (susține drenajul – eliminarea toxinelor de la nivelul căilor biliare, rinichi și articulații). Luați timp de două luni Extract din mlădițe de Rozmarin, 2 ml dimineața, Extract din muguri de Arțar și Extract din muguri de Nuc, câte 2 ml la prânz, și Extract din muguri de Frasin, 2 ml seara.
Numai bine!
„La 8 luni băiețelul meu are o eczemă” (Răspuns pentru ALEXANDRA, F. AS 1492)
Dragă mămică, în mod ideal ar fi ca băiețelul dumneavoastră să beneficieze de un tratament blând, fără reacții adverse, iar acesta este tratamentul homeopat. Găsiți un medic homeopat și veți constata că băiețelul va fi ajutat, fără a apela la creme (care nu rezolvă problema, ci doar o ameliorează sau maschează vindecarea). Un copil care va fi tratat mereu de un medic homeopat se va dezvolta frumos și veți constata că va fi nevoie să apelați la medicamente foarte rar. Ne puteți contacta pentru a vă recomanda un medic homeopat ([email protected]). Dacă este vorba de o dermatită atopică, puteți încerca și administrarea de două ori pe zi de Extract din muguri de Coacăz-negru (1 picătură/kg corp), diluat în 20-30 ml de apă. Numai bine!
„Am eructații după gastrită” (Răspuns pentru DIANA – Filiași, F. AS 1496)
Din mesajul dumneavoastră am înțeles că ați fost diagnosticată cu dischinezie biliară și gastrită cronică, pentru care ați primit o serie de medicamente, iar stările de vomă și eructațiile amare, de la fiere, s-au ameliorat. Ceea ce vă deranjează acum sunt eructațiile acide, de după fiecare masă. Vă propun să apelați la gemoterapie, atât pentru dischinezia biliară, cât și pentru gastrita cronică, ambele putând fi responsabile pentru stările neplăcute pe care le aveți. În acest sens, extractele gemoterapice de Smochin, Măr pădureț, Arțar și Frasin pot fi de mare ajutor. De urmat o cură de două luni de zile, cu Extract din muguri de Smochin și Extract din muguri de Măr pădureț, dimineața, la prânz și seara, câte 2 ml din fiecare, iar Extractul din muguri de Arțar și Extractul din muguri de Frasin, câte 2 ml din fiecare, o dată pe zi, în cursul zilei. Extractele gemoterapice se vor administra la distanță de mese (pe stomacul gol, preferabil cu aprox. 20 de minute înainte de masă), diluate în 30-50 ml de apă, care se va bea în înghițituri mici. Gemoterapicele de Smochin și Măr pădureț vor reduce aciditatea gastrică, având și un efect protector, alcalinizant și cicatrizant al microleziunilor mucoasei gastrice și esofagiene. Arțarul și Frasinul îmbunătățesc funcționalitatea veziculei biliare și a căilor biliare, prin reducerea inflamației și prin efectele hipocolesterolemiant și detoxifiant. Fiind vorba de afecțiuni cronice, dacă această cură o să vă ajute, vă propun să o repetați de două ori pe an, pentru rezultate de durată și vindecare. Țineți cont și de posibile cauze emoționale, ce ar fi putut declanșa stresul, stările de furie, de frică, sau alte situații greu „digerabile” pentru dumneavoastră. Numai bine!
Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
„Ajutați-mă să-mi salvez mama de la dializă” (Răspuns pentru CARMEN Z. – Craiova, F. AS 1494)

În urmă cu 37 de ani, m-am confruntat și eu cu aceeași problemă, aparent fără soluție: insuficiență renală, creatinina 8. Am avut șansa să găsesc informația și o argilă excepțională, adusă în Alba Iulia, de la granița cu Mongolia. M-am vindecat surprinzător de ușor, iar acum, la 65 de ani, am creatinina 0,8. Acest tratament nu are niciun efect secundar. Revista „Formula AS”, care este interactivă și care editează opiniile cititorilor, a publicat articole cu vindecări senzaționale și în alte afecțiuni considerate incurabile: boli digestive, ciroze, hepatite cronice, bolnavi care făceau dializă, diabet, tiroidă. Argila este foarte puternic antitoxică, elimină metalele grele.
În cazul mamei dumneavoastră, recomand 200 g de argilă, timp de 2-3 luni, până la vindecarea completă, când creatinina, ureea și toți ceilalți parametri vor fi în limite normale. Argila „ALGO” este un produs avizat de Ministerul Sănătății.
Pentru alte detalii, vă rog să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.