Tinctură combinată de păducel
– Pentru întărire în caz de oboseală, stare depresivă și stări de slăbiciune, după boli, faze de stres și operații –

Ingrediente: 1 linguriță flori și frunze uscate de păducel, 1 linguriță frunze uscate de ginkgo, 1 linguriță cerențel proaspăt, 1 linguriță rozmarin proaspăt, 200 ml alcool (de 40%).
Preparare: – Se mărunțesc cu degetele plantele uscate sau se taie mărunt cu un cuțit de ceramică și se pun într-un borcan cu capac. – Rădăcinile se curăță și se taie mărunt, se smulg acele de rozmarin și se mărunțesc și ele. Se pun în borcan și se acoperă toate cu alcool. – Se închide borcanul și se ține 4 săptămâni într-un loc ușor însorit, scuturându-l zilnic. – Se strecoară tinctura și se toarnă într-o sticlă închisă la culoare. Se poate păstra cel puțin 3 ani, la întuneric și răcoare.
Utilizare: Se administrează adulților, în cazul unei boli de durată lungă sau în convalescență: de 3 ori pe zi, câte 10 picături în puțină apă. Ultima administrare nu trebuie făcută după ora 16! Tinctura întărește inima și circulația sângelui, remontează în stările de slăbiciune și sporește capacitatea de performanță.
Lichior de damiană
(Turnera diffusa)
– Întărește organismul în caz de oboseală și epuizare, ajută însănătoșirea după un accident sau o boală de lungă durată –
Ingrediente: 2 batoane de scorțișoară, 1/2 baton de vanilie, 5 boabe de piper, 1 pumn de damiană, 0,7 l rom de Jamaica (54 grade), miere după gust.
Preparare: – Se rup batonașele de scorțișoară bucăți, se taie bucățele batonul de vanilie și se pun într-un borcan împreună cu celelalte ingrediente. – Se adaugă romul și se lasă să stea 3 săptămâni la fereastră, scuturând borcanul din când în când. – Se strecoară și se toarnă într-o sticlă frumoasă. Se poate păstra 1 an la întuneric și răcoare.
Utilizare: La nevoie, adulții vor bea zilnic 1 păhărel de lichior. Stimulează întregul organism și întărește în caz de oboseală.
Vin de rozmarin
– Pentru grăbirea procesului de însănătoșire la orice boli –

Ingrediente: 10 g rozmarin, 0,75 l vin alb slab.
Preparare: – Se mărunțește ceva mai măricel rozmarinul, cu un cuțit de ceramică și se pune într-un borcan cu capac. – Se toarnă peste el vinul, se pune borcanul într-un loc cald și întunecos și se lasă să se pătrundă vreme de o săptămână. Se strecoară vinul și se păstrează la răcoare și întuneric, cel puțin 3 luni.
Utilizare: Adulții beau zilnic 1 păhărel de vin de rozmarin, dar nu seara, târziu, pentru că alungă somnul. Întărește organismul în cazul unor stări de slăbiciune și de epuizare și stimulează regenerarea.
Tinctură de angelică
– Pentru întărirea sistemului imunitar, în faza de însănătoșire și pentru activarea forțelor de autovindecare –
Ingrediente: 10 g rădăcină de angelică, 8 g dentiță (iarbă-roșie), 8 g călțunași (condurul-doamnei), 200 ml alcool (40 de grade).
Preparare: – Se taie foarte mărunt, cu un cuțit de ceramică, rădăcina și frunzele și se pun într-un borcan, umplându-l pe trei sferturi. – Se toarnă deasupra alcoolul, cât să acopere bine toate plantele. – Se ține borcanul 4 săptămâni într-un loc ușor însorit, scuturându-l în fiecare zi. Se strecoară apoi tinctura și se toarnă într-o sticlă de culoare închisă. Se poate păstra cel puțin 3 ani, la întuneric și răcoare.
Utilizare: Adulții iau de 3 ori pe zi câte 10 picături de tinctură, cu puțină apă. Preventiv, tinctura poate fi administrată pentru întărirea sistemului imunitar, înaintea unei intervenții chirurgicale sau în perioade de stres.
Ștampilă cu plante
– Pentru regenerare, întărire și relaxare –

Ingrediente: 50 g plante uscate (coji de mere, frunze de roiniță, flori de levănțică, flori de măceș, puțin hamei, flori de mușețel, sunătoare), puțin grâu. În plus: o bucată de pânză de bumbac, de 40×40 cm, și o fâșie de material pentru legat, de 80×3 cm.
Preparare: – Se pregătește pânza la dimensiunile indicate și se așează plantele pe mijlocul ei. – Se unesc cele 4 capete și se presează plantele până când se obține o bilă tare și rotundă, cu diametrul de circa 9 cm. – Se înfășoară strâns bila, cu fâșia de material, ca să se obțină un „mâner”, cu o lungime de circa 10 cm. Cu cât mai strâns, cu atât mai bine, pentru că săculețul trebuie să stea bine în mână, în timpul masajului.
Utilizare: Se încălzește săculețul în puțină apă și se masează cu el zone izolate ale corpului sau tot corpul, cu mișcări circulare sau cu lovituri ușoare. Masajul cu săculețul cu plante stimulează metabolismul și organismul în general, ajută relaxarea în timpul unor solicitări nervoase și fizice puternice și, nu în ultimul rând, îngrijește pielea. După ce s-a uscat bine, săculețul poate fi folosit încă o dată.
Ulei pentru corp și masaj
– Pentru relaxare și stimularea musculaturii, în timpul sau după o imobilizare prelungită la pat –
Ingrediente: 1 pumn mic de frunze de roiniță, 1 lingură cu vârf de flori de mușețel, 3 picături de tinctură de valeriană, 200 ml ulei de floarea-soarelui bio, eventual 2 picături de ulei eteric de roiniță.
Preparare: – Se pun într-un borcan frunzele de roiniță și florile de mușețel și se adaugă picăturile de valeriană. – Se toarnă peste ele uleiul de floarea-soarelui, cât să le acopere, și se pune borcanul la fereastră. Se lasă plantele să se pătrundă 3 săptămâni, scuturând borcanul în fiecare zi. – Se strecoară uleiul și se adaugă, după dorință, și uleiul eteric de roiniță. Se păstrează la rece, într-o sticlă închisă la culoare. Durata păstrării: circa 1 an.
Utilizare: Se masează uleiul ușor, seara, pe zonele afectate sau pe tot corpul. Folosite extern, roinița și mușețelul decontractează, încălzesc și calmează. Contracturile se destind și somnul vine mai ușor. Este foarte eficient în cazul contracturii umerilor din cauza stresului.
Ceaiul „Totul va fi bine”
– Pentru stimularea vindecării și regenerării după traumatisme și operații –
Ingrediente: 20 g sunătoare, 10 g mușețel, 15 g flori de tei, 5 g ciuboțica-cucului, 10 g frunze de roiniță.
Preparare: – Se amestecă plantele și se opărește 1 linguriță de amestec, cu apă clocotită. – Se lasă să se infuzeze, cu capac, și apoi se strecoară.
Utilizare: Se beau zilnic 2 cești de ceai proaspăt preparat. Întărește organismul și forțele de autovindecare.
Sare de drăcilă
– Pentru întărirea organismului și a imunității –
Ingrediente: 100 g frunze uscate de drăcilă, 50 g sare gemă (grunjoasă), 1 linguriță ciuperci uscate (măcinate), 1 lingură șovârv, 1 linguriță ceapă uscată și măcinată, 1 linguriță piper.
Preparare: – Se mărunțesc boabele de drăcilă (dacă e nevoie, se mai lasă câteva zile să se usuce). – Se zdrobește sarea într-o piuliță și se amestecă cu celelalte ingrediente. Se poate păstra cel puțin 3 ani, la întuneric și răcoare.
Utilizare: bogăția în minerale o recomandă pentru durerile de oase. Se potrivește bine cu carnea roșie, mâncarea gătită și feluri cu legume.
Oțet de rujă
– Detoxifiere și stimularea metabolismului –
Ingrediente: 45 g rădăcină uscată de rujă (Rhodiola), 500 ml oțet de mere.
Preparare: – Se mărunțește rădăcina și se pune într-un borcan cu capac. – Se adaugă oțetul, se închide borcanul și se ține 3 săptămâni la fereastră, scuturându-l în fiecare zi. – Se strecoară și se toarnă într-o sticlă. Ținut la întuneric și răcoare se poate păstra cel puțin 1 an.
Utilizare: Se pune dimineața 1 lingură de oțet de rujă într-un pahar de apă, se amestecă bine și se bea pe stomacul gol. Întărește organismul la oboseală, epuizare și slăbiciune și ameliorează asimilarea mineralelor, mai ales a fierului, ceea ce este foarte important pentru regenerare.
Amestec de fructe sălbatice
– Pentru întărirea organismului și a sistemului imunitar cu vitamine și minerale –

Ingrediente: fructe sălbatice uscate (de ex. cătină, scoruș-de-munte, soc, corn), măceșe, mere, mure.
Preparare: – Se amestecă fructele în părți egale. În funcție de gust, se pot adăuga și nuci, arahide, alune… – Se pune amestecul într-un borcan cu capac. Se poate păstra circa 1 an, la întuneric și răcoare.
Utilizare: Amestecul de fructe se consumă între mese. Este o „gustare” ce alimentează organismul cu vitamine și substanțe minerale, care ajută la vindecare.