Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Momentul zero” al construcțiilor imobiliare

Despre catastrofala moștenire urbanistică a comunismului nu sunt prea multe de spus: cartiere sau orașe întregi construite peste noapte, în marșul forțat pentru industrializarea României, care im­pu­nea relocarea a sute de mii de oameni, din mediul rural în cel urban. În mod evident, hei-rup-ul imobiliar socialist s-a lăsat cu soluții neinspirate și cu exe­cuții fușerite. „Cutiile de chibri­turi”, înghesuite unele în altele și lip­site de cel mai elementar simț estetic, te înfioară și azi, când ajungi prin cartierele anilor ’70-’80. Dar, cu tot hei-rup-ul și cu toată eco­no­mia de materiale, co­muniștii n-au făcut, totuși, ra­bat de la niște prin­cipii de bază: fiecare „micro”, fiecare zonă mai ma­re a unui cartier avea, obligatoriu, o creșă, o grădiniță, avea obligatoriu o școală, o mică zonă comercială la parterul unor blocuri, un parc cu loc de joacă pentru copii. Și, obligatoriu, avea drumuri de acces și conectare la utilități. Evi­dent, ultima specificație ține de do­meniul hilarului, numai că, ceea ce era de râs în anii ’80, a devenit de plâns, 40 de ani mai târziu, când standardele ur­ba­nistice ale noilor cartiere au ajuns mult sub nive­lul celor din comunism.

Într-o ieșire salutară, după luni de absență din viața publică a Bucureștiului, primarul Nicușor Dan a dat semnalul de luptă împotriva rechinilor imobi­liari, pe care i-a avertizat că nu vor mai primi avize pen­tru complexe mari de blocuri, dacă nu vor in­clude în proiecte, de la bun început, drumuri de ac­ces, școli și grădinițe, pe care să le ridice pe banii lor. Decizia vine după ce o comisie de urbaniști a analizat documentele pentru zeci de proiecte noi: aproape toate urmează să fie respinse de primarul ge­neral, care le-a comparat cu niște ghetouri. Urba­niștii spun că în unele complexe imobiliare cons­tru­ite în ultimii ani în Capitală încape populația unui oraș de dimensiunea Predealului. Dar spre deo­sebire de Predeal, aceste cartiere noi nu au nicio școală, nicio grădiniță și nici drumuri de acces. Pe lângă complexele de azi, cartiere comuniste precum Balta Albă sau Drumul Taberei au ajuns să pară SF-uri!

Nicușor Dan intră într-un război dur, cu rezul­tate care nu se vor vedea în puținii ani care i-au mai rămas din mandat. Dar semnalul dat de el e unul absolut necesar. A venit timpul ca, măcar după 30 de ani, marii dezvoltatori să întoarcă o fărâmă din pro­fitul fabulos pe care îl fac spre comunitate, către cli­enții cărora le vând „cutii de chibrituri” fără locuri de parcare, cu acces pe drumuri desfundate, fără gră­dinițe și școli, pe o rază de mulți kilometri. E nevoie însă ca mai mulți primari să forțeze lu­crurile în această direcție, iar semne se văd deja. Nu va fi ușor, pentru că mafia imobiliară e puter­nică și în­dărătnică. Tocmai de aceea, dincolo de declara­țiile belicoase ale edililor, e nevoie și de presiune din partea societății, care prea s-a obișnuit cu ser­viciile proaste pe bani mulți. S-a tot vorbit despre „mo­mente zero” în ultimii ani, în diverse domenii roase de corupție până la temelie. Să sperăm că direcția propusă de Nicușor Dan va fi un „moment zero” al industriei imobiliare. Peste încă 10 ani, s-ar putea să fie deja prea târziu…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian