Artist desăvârșit și creator de inedite muzee, Ion Barbu ne-a făcut anul acesta un cadou superb – Muzeul Poezie(i) din Iași, ce și-a surprins vizitatorii prin ludic și un non-conformism plin de imaginație. Am stat de vorbă cu domnia sa atât despre ultima creație, cât și despre atmosfera sărbătorilor de iarnă din Petrila natală.
Poezia la muzeu
– Deși trăiți în Petrila, un oraș de provincie, afectat de dispariția mineritului, efervescența dvs. artistică are anvergură europeană. Tocmai ce ați inaugurat, toamna asta, un Muzeu al Poezie(i) la Iași… Poate fi expusă poezia în muzeu?

– Am profitat de o vizită în Petrila a lui Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Literaturii din Iași, și la o discuție de seară, i-am propus să facem un muzeu al poeziei la Iași. A fost o dragoste la prima vedere propunerea mea. Totul a decurs după aceea în mod firesc. A fost pentru prima dată în viață mea (sunt la al patrulea muzeu pe care îl fac), când nu a trebuit să alerg și să conving autoritățile că este o idee bună, pe care merită să o susțină. A fost un exemplu pozitiv, de cum ar trebui să meargă lucrurile în țara asta. În final, a ieșit un muzeu care evită locurile prăfuite, la propriu, dar și la figurat, de care suferă muzeele românești. Este o privire ludică, jucăușă, asupra poeziei. Propun să privim poezia altfel, dincolo de șabloanele primite în școală, legate de poezie și poeți. Să privim poezia și cu zâmbetul pe buze. Până la urmă, eu sunt doar un observator, un iubitor al poeziei – deși am citit multă poezie, eu nu am scris în viața mea un vers.
– Locuiți la Petrila, o localitate cu oameni triști, fără locuri de muncă, dar așezată lângă peisajul de vis al Parângului. Cum este iarna, când vin sărbătorile?
– Păi… urât, cum să fie?! Și trist. Orașul e decorat cu lumini colorate, jalnice, spânzurate peste tot, cu noroi și nelipsitele gunoaie. De-aia prefer iarna să evadez într-un loc mai civilizat, să merg la Bistrița, unde sunt chiar acum, când vorbim. Sunt foarte bucuros. E un oraș curat și romantic, pe inima mea.
– Cum o să vă petreceți Crăciunul? Ce mai înseamnă el pentru dvs.?
– De Crăciun o să ascult îndemnul și… o să fiu mai bun. Și mai harnic! Eu sunt fericit dacă pot să lucrez și în ziua de Crăciun. Am în față câteva proiecte frumoase, la care țin foarte mult, și nu cunosc bucurie mai mare decât de a lucra zilnic la ele. Așa că voi sărbători Crăciunul prin muncă. Asta nu înseamnă că voi refuza vreo invitație la un pahar de vin.
La colindat

– Petrila este azi un oraș lovit de șomaj, dar a cunoscut și prosperitate în trecut. Mai țineți minte cum venea Moș Crăciun în anii copilăriei?
– Copilăria este paradisul nostru pierdut și este emoționant și frumos să-i chemăm amintirea. Părinții, masa în familie, prietenii… Dar primul lucru care îmi vine în minte este că întotdeauna Crăciunul era o perioadă de prosperitate personală. Mergeam să colindăm în celebra Colonie Ferdinand, din Petrila, și întotdeauna câștigam câțiva bănuți. Nu erau mulți, dar era foarte important că erau câștigați de mine. Îmi amintesc că prima investiție serioasă pe care am făcut-o cu banii din colindat a fost să îmi cumpăr o carte, de la unica librărie din Petrila, micuță cât o bucătărie. Acea librărie nu mai există, acum în locul ei e un magazin oarecare. Dar îmi amintesc foarte bine acea primă carte: Teatru de Barbu Ștefănescu Delavrancea. Sigur, la acea vârstă nu știam cine este acest scriitor, dar eram mândru că el îmi poartă numele.
Imperiul cârnaților și al șuncilor

– Unul dintre celebrele dvs. muzee se află chiar în Petrila. I l-ați dedicat Mamei. Cu siguranță, un „personaj” important al copilăriei dvs. Se implica în Crăciun?
– O, da! Era o femeie extrem de religioasă și ținea foarte mult la aceste sărbători! Și cu toată sărăcia în care trăiam, pentru că nu era ușor să crești patru copii, nu ne lipsea nimic din bucuriile Crăciunului de altădată. Era o foarte bună gospodină și, cumva, tot anul pregătea acest moment, străduindu-se să crească un porc, să nu ne lipsească pe masă nimic din ce e tradițional. Ritualul sălbatic al tăiatului porcului mă marca foarte tare și evitam să particip, dar apoi, alături de familie, pregăteam cele necesare. Îmi amintesc că era în Petrila o afumătoare și acolo afuma tot orașul. Erau sute de cârnați și de slăninuțe atârnate, dar omul care avea cheile știa exact cine și ce are acolo. Toată Petrila își ținea proviziile de iarnă acolo, atârnate disciplinat. Era o veritabilă sărbătoare, mersul cu căruciorul la afumătoare, pentru că intram în imperiul cârnaților și al șuncilor! Și noi le țineam acolo, dar mai mult ca să nu le avem la îndemână și să le terminăm prea repede. Mergeam cu mama la afumătoare din când în când, cu un cărucior, și mai luam un pic din proviziile noastre. Era un univers foarte olfactiv, nu am cum să uit mirosul acela de cârnați și șuncă afumată!
– Cândva „citadelă” a mineritului de cărbuni, tumultul vieții în Petrila s-a stins; cu toate astea sunt grămezi de turiști care vin de la distanțe mari, ca să se bucure de frumusețea Parângului. Dumneavoastră ați copilărit chiar la poalele lui. V-ați bucurat de acest avantaj?
– Deși am trăit la poalele Parângului și Retezatului, eu nu am avut pasiunea muntelui. Dar am avut o stradă în pantă chiar lângă casa noastră, și era derdelușul ideal. Acolo mergeam cu sania și mă întâlneam cu ceilalți copii. Ne urcam în capătul derdelușului și ne dădeam drumul de acolo, până în strada principală. Nu era niciun pericol de accident, pentru că în acele timpuri trecerea unei mașini prin Petrila era un eveniment.
– Astăzi, Crăciunul pare să fie mai mult despre cadouri, petreceri și bucate alese… Unde ar trebui să căutăm, de fapt, frumusețea sărbătorilor?
– Pentru mine, Crăciunul este ceva foarte intim. Dacă eu sunt bine cu mine, deși e foarte greu să mă mulțumesc, e ceva bun. Și îmi place, deși nu reușesc totdeauna să fiu alături de copii și nepoți.
– Vă place iarna? Vă cheamă afară, spre ea, sau preferați retragerea în sine?
– Nu îmi place deloc frigul, nu mă împac cu el. Pentru mine, iarna este mai degrabă un moment potrivit de retragere din lume, așa, ca o mini-pandemie. Ce faci dacă stai în casă? Lucrezi! Iarna, mi se pare un anotimp ideal pentru lucru, și din cauza asta, pe mine primăvara mă prinde fericit și cu multe proiecte făcute. În fiecare val de frig ce te ține în casă, trebuie să fie căldura de mai târziu. În felul ăsta, iarna poate să fie un anotimp foarte rodnic.
Foto: CAMELIA TOMA