– Sănătatea începe în farfurie –
Afecțiunile cardiovasculare apar adesea ca o consecință a stilului de viață nesănătos. Și invers: alimentația optimă este o modalitate prin care ne putem fortifica organismul. Vă oferim mai jos câteva sugestii.
Mâncați des leguminoase
Mazărea, fasolea uscată și lintea ne furnizează proteine de înaltă calitate, în cantități apreciabile. Datorită acestui fapt, ele pot fi ajutoare eficiente pentru îmbunătățirea digestiei și stabilizarea nivelului glicemiei. Totodată, au o influență benefică asupra tensiunii arteriale. Iar studiile arată că și proteina din soia (conținută, de exemplu, în tofu) produce același efect. De asemenea, fiind sățioase, leguminoasele susțin cu bune rezultate eforturile persoanelor supraponderale de a elimina kilogramele de prisos.
Introduceți zile de dietă cu orez
Zilele când consumați aproape în exclusivitate orez detoxifică organismul și permit tractului digestiv să se odihnească. În seara precedentă, fierbeți înăbușit 50 g orez natur, din care vor rezulta 150 g orez fiert al dente. Împărțiți-l în trei porții egale, pe care le puteți mânca fie cu câte un măr ras, fie punând orezul într-o cană de lapte cald, dimineața, și amestecându-l în bolul cu supă de legume, la prânz.
Delectați-vă cu ciocolată amăruie
Sărbătorile de curând încheiate ne-au stârnit pofta de dulciuri. Însă ar fi mai înțelept să vă limitați doar la ciocolata amăruie. Căci în varianta neagră a ciocolatei, cu un conținut de cacao de minimum 70%, dețin o pondere însemnată flavonoidele, care scad tensiunea și protejează inima. În schimb, în ciocolata cu lapte, substanțele vegetale secundare benefice pentru sănătate se află într-o concentrație neglijabilă.
Liber la ronțăit nuci
Nucile și semințele ne oferă multă energie și sunt considerate hrana specială a sistemului nervos. În plus, acizii grași polinesaturați din structura lor fac din ele un adevărat balsam pentru inimă și vasele de sânge. O altă calitate demnă de reținut este aceea că subțiază în mod natural sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor. În cadrul unui studiu, s-a constatat că oamenii care mănâncă 30 g de nuci zilnic își micșorează riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace cu 28%, în comparație cu cei ce se mulțumesc să adopte doar o alimentație săracă în grăsimi. Dacă le consumați cu măsură, n-aveți motive să vă temeți de un aport caloric exagerat.
Nu uitați nici de fructele boabe
Sunt bogate în vitamine, iar cantitatea redusă de fructoză constituie un avantaj important. Pigmenții lor consolidează sistemul imunitar. În afine, mure și merișoarele de munte se găsesc antociani (pigmenți de nuanță închisă, ce fac parte din categoria substanțelor vegetale secundare). Dar, indiferent dacă sunt colorate în negru-albăstrui sau roșu, toate fructele cărnoase de tip boabe (inclusiv cele congelate) împiedică depunerea plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge, prin urmare combat ateroscleroza.
Cât mai puțin zahăr
Inima și sistemul circulator au de profitat de pe urma unei alimentații cu efect antiinflamator. Concret, aceasta înseamnă să evitați în primul rând zahărul, dar și alți carbohidrați rapid digerabili, ca dulciurile concentrate, pâinea albă și produsele de patiserie. Căci nivelurile constant ridicate ale glicemiei și, respectiv, ale insulinei stimulează procesele inflamatorii. De aceea, „ciuguliți” dulciurile cât mai rar, și nu ca gustări între mese, ci rezervați-le pentru desert. Și, mai ales, renunțați la produsele intens procesate, care ascund de cele mai multe ori un adaos de zahăr. Alte alimente, pe care ar fi prudent să le ocoliți, sunt: carnea roșie, prăjelile în ulei, untura, margarina, uleiurile rafinate. Orientați-vă spre cele cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatoare: peștele gras, uleiul de măsline, de susan sau de cocos, nucile și alte semințe oleaginoase, algele marine Kombu, afinele, murele și căpșunile, curcuma, scorțișoara, ghimbirul, polenul, mierea de mană, mierea Manuka.
Legumele cu frunze verzi sunt benefice
Feluritele specii de varză, spanacul, broccoli, tulpinile de țelină, rucola, andivele, salata verde, sparanghelul… și lista poate continua. Legumele cu frunze verzi s-au dovedit a fi surse excepționale de vitamine, minerale și principii amare. Dintre substanțele pe care ni le oferă, deosebit de importantă este vitamina K: ea întărește vasele de sânge, asigurând astfel condiții optime circulației sangvine și micșorând riscul de afecțiuni cardiovasculare. Iar potasiul, pe care legumele verzi ni-l pun la dispoziție în cantități generoase, contribuie la scăderea tensiunii arteriale.
Limitați consumul de carne
Pentru a nu ne șubrezi inima, ar trebui să limităm drastic consumul alimentelor de origine animală și, îndeosebi, pe cel de carne roșie și/sau procesată. Un studiu a condus la concluzia că persoanele care mănâncă mai mult de 50 g carne prelucrată industrial pe zi prezintă un risc cu 42% mai ridicat de boli cardiace. Nu vreți să scoateți cu totul carnea din meniu? Atunci ar trebui să vă declarați mulțumiți cu maximum o porție săptămânală de carne bio, de bună calitate, și cu foarte puțină grăsime.
Folosiți condimente în loc de sare
OMS recomandă numai 5 g de sare pe zi. Însă indicația de dozaj nu se referă doar la sarea pusă de noi în mâncare, căci cea mai mare parte din aportul zilnic provine, de fapt, din alimentele procesate, al căror conținut de sare ascunsă este imposibil de verificat. E vorba mai ales de meniurile de restaurant și fast-food, de semipreparate, pâine, produse lactate și mezeluri. De aceea, ar fi de preferat să gătiți personal, ori de câte ori aveți posibilitatea, și să vă asezonați mâncărurile cu condimente în loc de sare.
E permis să bem cafea? Desigur!
Potrivit unor studii recente, cafeaua este o băutură sănătoasă pentru inimă. Cofeina are un efect stimulator, dar în compoziția cafelei se regăsesc și polifenolii, substanțe cu proprietăți antiinflamatoare, care ne protejează împotriva afecțiunilor cardiace. Totuși, observația nu este valabilă decât pentru cafeaua neîndulcită. Îndată ce i-am adăugat zahăr sau am combinat-o cu lapte, acțiunea ei antioxidantă scade abrupt. Și atenție: băută fără măsură, ea devine, efectiv, toxică. Însă la patru-cinci cești pe zi nu există niciun risc.
Fulgii de ovăz fac uneori minuni
Ovăzul conține fibre alimentare solubile, numite beta-glucani, care oferă protecție inimii și captează colesterolul „rău” LDL din sânge. Astfel se realizează o scădere a valorii colesterolului total, dar totodată, și o reglare a nivelului glicemiei. Cu prilejul unui studiu efectuat la Spitalul Universitar din Mannheim, la care au fost invitați să participe pacienți cu diabet tip 2 insulinodependent, specialiștii au obținut un rezultat surprinzător: după ce au consumat fulgi de ovăz zi de zi, timp de 4 săptămâni, participanții au reușit să-și reducă doza de insulină injectată zilnic. Totodată, fulgii de ovăz ne furnizează o serie de minerale de care organismul nostru are neapărată nevoie: magneziu, fier, zinc, fosfor, cupru. În afară de aceasta, ei sunt și un aliat prețios în curele de slăbire, fiindcă alungă senzația de foame pentru câteva ore bune.
Inimii nu-i place sedentarismul
Pe lângă alimentația corectă, stilul de viață capabil să ne mențină inima sănătoasă cuprinde și alte componente: un program de somn satisfăcător, gestionarea bună a stresului și, în primul rând, suficientă mișcare. Căci activitatea fizică îmbunătățește fluiditatea sângelui, coboară nivelul colesterolului și reduce surplusul de greutate corporală, iar mușchiul inimii este întărit și irigat mai intens cu sânge. Ideal pentru sistemul cardiovascular este antrenamentul de rezistență, care poate începe cu o ieșire la plimbare în fiecare zi. Mai târziu, plimbările pot fi înlocuite cu variante ce presupun o creștere a gradului de efort, cum ar fi Nordic Walking sau chiar jogging.