– Galbene ca aurul și roșii ca rubinele, fructele de Cătină și de Măceșe rezistă, pe tufe, și iarna. O „tărie de caracter” care trece și în pielea obrazului, dacă le folosim –
Loțiune tonică de cătină

Ingrediente: 2 linguri cu fructe uscate de cătină, o cană cu apă.
Puneți pe foc două linguri cu cătină zdrobită, într-o cană cu apă, și lăsați să fiarbă două minute. Se acoperă şi se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se păstrează la frigider, nu mai mult de 5-6 zile.
Utilizare: Se pulverizează fața, gâtul și decolteul, dimineața și seara, înainte de a aplica cremele obișnuite. Are efect tonic, revigorant.
Comprese cu cătină
Se înmoaie discuri de vată în infuzie de cătină, se aplică zilnic, pe faţă şi pe ochi, vreme de 15-20 de minute. Sunt bune pentru toate tipurile de ten. Redau elasticitatea şi supleţea pielii, previn şi estompează ridurile. Mai ales pe vreme friguroasă, pe vânt, umezeală ori uscăciune prea mare, sunt excelente pentru a proteja tenul.
Gheaţă cosmetică cu cătină şi gălbenele
Se prepară infuzia de cătină, după rețeta prezentată mai sus, și se adaugă şi două linguri de flori de gălbenele. Se lasă la infuzat o jumătate de oră, se strecoară lichidul, se pune la înghețat în congelator, în tăviţa pentru cuburi de gheaţă. Se masează cu ele tenul şi decolteul, curățate în prealabil, prin mişcări circulare, timp de câteva minute. Pielea devine mai fermă, iar ridurile se estompează.
Ulei de cătină
Poate fi obținut prin macerarea fructelor de cătină în ulei comestibil sau se poate cumpăra de la magazinele naturiste. Vitamina C conținută în el are un efect tonifiant extrem de puternic asupra pielii. Se folosește ca atare sau în combinații de alte uleiuri sau creme.
Ulei de cătină cu ulei de migdale
Înlocuiește, prin efect, cele mai sofisticate creme.
Ingrediente: o linguriţă ulei de migdale, 4-5 picături ulei de cătină.
Se foloseşte o cantitate mică de amestec, care se masează bine pe tenul spălat, seara, înainte de culcare. Surplusul de ulei se tamponează cu un şerveţel. Se poate folosi şi pentru corp.
Loțiune tonică cu măceşe
Ingrediente: 500 ml apă, 3 linguri măceșe uscate.
Se pun pe foc 500 ml apă. Când fierbe se adaugă 3 linguri cu măceșe curățate de sâmburi și puf, uscate şi mărunţite. Se fierb la foc scăzut, timp de 5 minute, se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se obţine o loțiune vitaminizantă şi tonifiantă, care se pulverizează pe față și decolteu în fiecare dimineață și seară. Se păstrează la frigider, 5 zile. Înainte de a o folosi, nu uitaţi să o agitaţi. Decoctul de măceșe poate fi aplicat și sub formă de comprese. Aplicate de 3-4 ori pe săptămână (de preferat seara), compresele fac minuni, mai ales în cazul tenului îmbătrânit.
Mască cu măceşe
Ingrediente: 2 linguri cu pulbere de măceşe (obținută prin măcinarea foarte fină a măceşelor uscate), 2 linguri argilă, ceai concentrat de măceșe.
Amestecaţi pulberea de măceșe cu argila și adăugați puțin câte puțin ceai de măceșe amestecând, până se transformă într-o pastă groasă, pe care o întindeţi pe faţă şi gât. După o jumătate de oră, clătiţi cu apă călduţă. Are efect astringent, matifiant, de îmbunătățire a microcirculației, de împrospătare și revitalizare.
Ulei de măceșe
Se procură din magazinele naturiste. Reduce ridurile și redă elasticitatea pielii, o protejează de agresiunile exterioare, calmează roșeața, iritația, acneea, estompează petele întunecate și cicatricele. Pentru rezultate optime, alegeți ulei de măceșe organic, presat la rece. Pentru a-i prelungi valabilitatea, depozitați uleiul într-un loc răcoros și întunecat.
Utilizare:
Este bine să începeți prin a testa uleiul pe o zonă mică (cum ar fi în interiorul antebrațului) pentru a vă asigura că nu aveți o reacție alergică la el (iritație, înroșire). După 24 ore, dacă totul merge bine, aveți undă verde la folosirea lui.
* Masaj ușor cu câteva picături de ulei de măceșe pe față, gât şi decolteu. În scurt timp, pielea îşi regăseşte supleţea şi catifelarea.
* Adăugaţi în crema de zi câteva picături de ulei de măceşe.
* Adăugaţi în loțiunile de corp pe care le folosiți câteva picături de ulei de măceşe.