Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cura de detoxifiere la început de an

– Gemoterapia susține procesul natural de detoxifiere a organismului –

Foto: Shutterstock

Întotdeauna, la început de An Nou, ne dorim să aducem vieții noastre ceva în plus: un plus de bine, un plus de înțelepciune, un plus de iubire și, de ce nu?, un plus de sănătate. Iar sănătatea trebuie întreținută prin prevenție, ajutând organismul să lucreze la parametri optimi.

Detoxifierea este munca de fiecare zi a organis­mului nostru, care prin filtrele sale elimină balastul alcătuit din toxine exogene (aduse prin hrană, băutură, aer, iar unele, absorbite prin piele) și endogene (rezultat inerent al activității miliardelor de celule ale corpului). Acest proces poate fi per­tur­bat de stilul de viață, care generează prea multe „deșeuri”, și îngreunat de stres, care produce blo­caje în derularea proceselor fiziologice. Astfel, se vorbește la ora actuală de o nouă paradigmă tera­peutică, ce are la bază susținerea organismului în eliminarea excesului de toxine.

Gemoterapia este un real sprijin pentru detoxi­fierea organismului, iar prin acțiunea la anumite niveluri în organism, pot fi selectate, de la caz la caz, extractele gemoterapice necesare.

Extractul din Sevă de Mesteacăn, nelipsit din curele de detoxifiere

Funcţia de detoxifiere a rinichiului este extrem de importantă pentru sănătatea noas­tră, filtrând şi eliminând o serie de reziduuri toxice (uree, cloruri, acid uric, creatinină etc.), dar și apa în exces. Orice cură de detoxifiere trebuie să aibă în vedere ca această cale de eliminare să fie sprijinită, pentru ca organismul să poată    funcționa la parametri optimi. Extractele gemoterapice cel mai des recomandate pen­tru a susține detoxifierea renală sunt cele din Sevă de Mesteacăn, din Muguri de Fag și Muguri de Frasin.

Extractul din sevă de Mesteacăn este gemoterapicul care stimulează cea mai mare parte a organelor și metabolismelor, are pro­prietăţi diuretice şi depurative, eli­mină aci­dul uric, ureea, alţi cataboliţi, re­duce nivelul colesterolului. În plus, are pro­prietăţi antiin­flamatoare și regeneratoare, concentrând bogăția de substanţe nutritive necesare creşterii arborelui: glucoză, fruc­toză, betulină, aminoacizi, derivaţi terpe­nici, vitamine, săruri minerale, calciu, fos­for, magneziu, mangan, zinc, sodiu, fier. De aceea, este nelipsit din schemele de detoxifiere ce pot asocia mai multe gemoterapice cu acțiune – atât la nivel renal, cât și la nivelul altor „organe de cură­țenie”, cum este ficatul, și de eliminare – precum intes­tinele sau pielea.

Extractul din muguri de Fag este, de asemenea, un bun diuretic, cu recomandare în special la debu­tul unor afecțiuni precum litiaza renală, insufi­ciența renală (în scheme terapeutice individuali­zate de medic), dar și în cure de slăbire sau în ce­lulită.

Extractul din muguri de Frasin ne ajută după mesele îmbelșugate

Frasin

În sezonul rece, în special după perioada săr­bătorilor de iarnă, dar și în general, pentru persoa­nele sedentare, care consumă frecvent proteine animale, este utilă o cură de detoxifiere. Extractul din muguri de Frasin, prin acțiunea depurativă, de eliminare a acidului uric şi ureei, completată cu cea antiinflamatoare, are efecte benefice pentru consu­matorii de carne, precum și    recomandare pentru cei care suferă de hiperuricemie și rigiditate arti­culară. Având și acțiune hipocolesterolemiantă, aceasta îl recomandă şi supraponderalilor cu reten­ţie hidrică (tendință la edeme) şi hipercoles­terolemie sau pentru îmbunătățirea fluxului biliar, în cazurile de dischinezie biliară de tip „bilă le­neșă”.

Asocierea cu Extractul din mlădițe de Măslin va regla nivelul de colesterol și trigliceride, după excesele alimentare de sărbători. În cazul persoa­nelor cu dischinezie biliară, cura poate fi comple­tată cu Extract din muguri de Arțar, pentru pre­venția formării calculilor biliari.

Extractul din mlădițe de Ienupăr, pentru detoxifiere hepatică

Ficatul, ca prim filtru al organismului, unde o serie de substanţe sunt transformate în forme chi­mice simplificate, este organul care poate avea ne­voie de susținere pentru derularea optimă a proce­selor metabolice. Un ficat obosit de prea multă so­licitare, prin alimentație excesivă și la ore nepotri­vite, va permite să ajungă în sânge substanţe ne­transformate şi o serie de toxine.

Extractul din mlădiţe de Ienupăr este gemo­terapicul care susţine funcţia de detoxifiere a fica­tu­lui, cu acțiune pe hepatocit – celula hepatică – având ca rezultat un efect reglator la nivelul meta­bolismelor proteic, lipidic şi glucidic. Acțiu­nea sa este completată cu efectele diuretic și depu­rativ. Nu se administrează însă în sarcină, în peri­oada de alăptare, precum și în stări inflamatorii acute ale rinichiului.

Extractul din mlădițe de Merișor pentru detoxifiere intestinală

De sănătatea intestinelor depinde imunitatea noastră, dar și buna dispoziție pe care o generează acest „al doilea creier” al nostru. Detoxifierea intes­tinală este cel mai des adusă în discuție, ca urmare a numărului mare al persoanelor care ajung să sufere de tulburări de tranzit intestinal – de tip diaree sau constipație – precum și de alte afecțiuni de la nivel intestinal. Extractul din mlădițe de Merișor este bine să completeze cura de detoxi­fiere din sezonul rece, pentru a asigura un tranzit intestinal normal, având și efecte benefice de reglare a florei intestinale. Dacă există feno­mene de balonare și flatulență, Extractul din muguri de Nuc poate completa cura.

Extractul din muguri de Alun, pentru elasticitatea țesutului hepatic și pulmonar

Muguri de alun

Deoarece ne aflăm în perioada virozelor respi­ratorii, cura noastră de detoxifiere ar putea fi com­pletată cu Extractul din muguri de Alun, care susține buna funcționare a ficatului și plămânilor deopotrivă, menținând sau refăcând elasticitatea acestor țesuturi. Efectul se face resimțit însă și la nivelul întregului organism, ca o binefăcătoare cură de întinerire a țesuturilor.

Alegeți dintre extractele gemoterapice prezen­tate pe cele de care veți considera că aveți mai multă nevoie, dar nu mai mult de patru extracte, pen­tru o cură de detoxifiere, administrate câte o dată pe zi, fiecare dintre ele, la distanță de momen­tul mesei și diluate în puțină apă. Cura este bine să fie urmată timp de 2-3 săptămâni pen­tru persoanele tinere, care sunt sănătoase, și mai mult timp, 1-2 luni, pentru persoanele de peste 50 de ani sau cele care au deja anumite dezechilibre la nivel digestiv sau renal.

Ca recomandare generală, includeți în sche­ma de detoxifiere Extractul din sevă de Mesteacăn (ar fi bine să îl alegeți întotdeauna, pentru acțiunea depurativă, completată cu cea regeneratoare), la care adăugați Extract din muguri de Frasin (dacă ați consumat sau con­sumați în general multă car­ne), Extract din mlă­dițe de Merișor (dacă suferiți de consti­pație sau doriți doar o susținere a eliminărilor de la nivel intestinal), Extract din mlădițe de Ienupăr (în special dacă ați fost deja diagnos­ticat cu steatoză hepatică – așa-numitul „ficat gras”) și Extract din muguri de Alun (pentru rehidratarea și reîntinerirea țesuturilor). Puteți apela și la gama de complexe gemoterapice Polygemma detoxifiere, care conțin combinații cu recomandări pentru diferite scheme de deto­xifiere: renală, hepatică, intestinală sau a pielii.

Asociat acestui demers al detoxifierii organis­mului, ceea ce mai putem face este să ne îngrijim ca sentimentele, emoțiile, gândurile și tot ce adu­cem în viețile noastre să fie luminos, ca să gene­reze în chimia organismului acel echilibru, numit în biologie homeostazie. Altfel putem genera dezechilibru, care se poate tra­duce apoi prin boală. Un An Nou fericit!

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian