– Când simți cum îți vâjâie capul sau te chinuie o durere cumplită de dinți, ai urgent nevoie de ajutor, înainte să ajungi la doctor. Aflați care sunt medicamentele potrivite pentru înlăturarea lor –
Acidul acetilsalicilic (ASS): dureri de cap și febră

Acidul acetilsalicilic (aspirina) este remediul ideal contra durerilor de cap și atacurilor de migrenă, dar și a durerilor de spate și febrei.
Cum acționează – Aspirina blochează coagularea sângelui. Deoarece crește riscul de sângerare, administrarea ei nu este indicată înainte de operații și nici la durerile de dinți (din cauza unei eventuale intervenții ce urmează a fi făcută de către dentist).
Dozaj – Adulții și adolescenții de la 12 ani iau 500 până la 1000 mg. (una sau două tablete), maximum 3000 mg pe zi. După 60 de ani se recomandă 500 mg ca doză unică, maximum 2000 mg pe zi.
Contraindicații – Aspirina nu este potrivită pentru copii, întrucât crește riscul de sindrom Reye (o boală rară, care afectează creierul și ficatul). N-ar trebui s-o ia nici femeile gravide. Persoanele care suferă de ulcer gastric, astm, alergii, insuficiență cardiacă, renală sau hepatică și-o pot administra numai cu permisiunea unui medic. În general, ea nu se utilizează mai mult de trei sau patru zile, dacă medicul nu v-a făcut o altă recomandare.
Paracetamol: răceli

Este deosebit de eficient la răcelile cu febră sau la durerile de membre, ca și la durerile de cap și de dinți.
Cum acționează – Paracetamolul nu are acțiune antiinflamatoare sau anticoagulantă, fiind foarte căutat mai ales pentru efectul lui analgezic. În același timp, el influențează anumiți centri din creier, responsabili pentru reglarea temperaturii corpului. Așa se explică faptul că reușește să scadă febra.
Dozaj – Se stabilește în funcție de greutatea corporală. Adulții și adolescenții de la 12 ani iau o doză unică de 500 până la 1000 mg (o tabletă sau două), maximum 4000 mg pe zi. Paracetamolul este singurul medicament permis pe toată perioada gravidității. Copiilor li se poate administra încă de la naștere (sub formă de soluție sau supozitoare).
Contraindicații – La tratamentele de scurtă durată, efectele secundare apar de obicei rar. Medicamentul le este total interzis persoanelor cu disfuncții hepatice. Supradozajul poate provoca leziuni la nivelul ficatului.
Ibuprofen: dureri de dinți

Această substanță activă face parte din categoria celor mai cunoscute și mai frecvent utilizate analgezice. Este ideală în special pentru combaterea durerilor de dinți, dar și-a demonstrat eficiența și la durerile moderate de cap sau articulare.
Cum acționează – Are un puternic efect de reducere a inflamațiilor.
Dozaj – Medicamentul se comercializează sub formă de tablete, soluție și supozitoare. Doza unică, recomandată adulților și adolescenților de la 12 ani, merge de la 1200 la 2400 mg pe zi. După vârsta de 60 de ani, ea trebuie scăzută. Ibuprofenul poate fi administrat sugarilor de peste 3 luni (supozitoare), respectiv 6 luni (soluție). Cei cu stomacul sensibil îl pot lua în timpul uneia dintre mesele principale. În acest caz însă, efectul se va manifesta cu oarecare întârziere.
Contraindicații – Substanța trebuie considerată tabu pentru pacienții cu ulcer gastric, astm, alergii, insuficiență cardiacă, renală sau hepatică, pentru cei ce au suferit recent o intervenție chirurgicală majoră, precum și pentru femeile aflate în ultimele trei luni de sarcină.
Diclofenac: durerile de spate

Reprezintă alegerea optimă în cazul durerilor articulare și al traumatismelor survenite în activitatea sportivă. Ameliorează simptomele sindromului premenstrual și suferințele reumatice. Poate fi util în sinuzită și de asemenea, administrat pe termen scurt, în atacurile de migrenă.
Cum acționează – Blochează inflamațiile și calmează durerile.
Dozaj – Se găsește sub formă de tablete, unguent, gel și spray. Adulții și adolescenții de la 14 ani iau o tabletă (25 mg), următoarea fiind permisă abia după 4 ore, iar doza maximă pentru o zi nu depășește 3 tablete (75 mg).
Contraindicații – Deși medicamentul este în general bine tolerat, pacienții cu ulcer gastric, astm, alergii, insuficiență cardiacă, renală sau hepatică n-ar trebui să-l ia decât cu avizul medicului. Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că, uneori, substanța poate interacționa cu preparatele antiinflamatoare și hipotensoare. Diclofenacul este cu desăvârșire interzis pentru copiii sub 14 ani și femeile aflate în ultimul trimestru de sarcină.
Sfat final
Chiar dacă un analgezic se eliberează fără rețetă, nu înseamnă că el este complet inofensiv. De aceea, citiți cu atenție prospectul și, în cazul când aveți neclarități, întrebați farmacistul. Consultați-vă cu el și dacă luați alte preparate, în special diuretice, hipotensoare și anticoagulante, cu care analgezicul ales de dvs. ar putea interacționa. Iar dacă durerile nu cedează sau revin, adresați-vă totuși medicului de familie, pentru a le stabili cauza.