Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ce medicament să luăm în caz de urgență?

– Când simți cum îți vâjâie capul sau te chinuie o du­rere cumplită de dinți, ai urgent nevoie de ajutor, înainte să ajungi la doctor. Aflați care sunt medica­mentele potrivite pentru înlăturarea lor –

Acidul acetilsalicilic (ASS): dureri de cap și febră

Foto: Shutterstock – 3

Acidul acetilsalicilic (aspirina) este remediul ideal contra durerilor de cap și ata­curilor de migrenă, dar și a durerilor de spate și febrei.

Cum acționează – Aspirina blochează coa­gularea sângelui. Deoarece crește riscul de sânge­rare, administrarea ei nu este indi­cată înainte de operații și nici la du­rerile de dinți (din cauza unei even­tuale intervenții ce urmează a fi fă­cută de către dentist).

Dozaj – Adulții și adolescenții de la 12 ani iau 500 până la 1000 mg. (una sau două tablete), maxi­mum 3000 mg pe zi. După 60 de ani se recomandă 500 mg ca doză unică, maximum 2000 mg pe zi.

Contraindicații – Aspirina nu este potrivită pentru copii, întrucât crește riscul de sindrom Reye (o boală rară, care afectează creierul și ficatul). N-ar trebui s-o ia nici femeile gravide. Persoanele care suferă de ulcer gastric, astm, alergii, insufi­ciență cardiacă, renală sau hepatică și-o pot admi­nistra numai cu permisiunea unui medic. În gene­ral, ea nu se utilizează mai mult de trei sau patru zile, dacă medicul nu v-a făcut o altă reco­man­dare.

Paracetamol: răceli

Este deosebit de eficient la răcelile cu febră sau la durerile de membre, ca și la durerile de cap și de dinți.

Cum acționează – Paracetamolul nu are ac­țiune antiinflamatoare sau anticoagulantă, fiind foarte căutat mai ales pentru efectul lui analgezic. În același timp, el influen­țează anumiți centri din creier, responsabili pentru reglarea temperaturii corpului. Așa se explică faptul că reușește să scadă febra.

Dozaj – Se stabilește în funcție de greutatea corporală. Adulții și adolescenții de la 12 ani iau o doză unică de 500 până la 1000 mg (o tabletă sau două), maximum 4000 mg pe zi. Para­cetamolul este singurul medicament permis pe toată perioada gravidității. Copiilor li se poate administra încă de la naștere (sub formă de soluție sau supozitoare).

Contraindicații – La trata­mentele de scurtă durată, efectele secundare apar de obicei rar. Medica­mentul le este total interzis persoanelor cu disfuncții hepatice. Supradozajul poate provoca leziuni la nivelul ficatului.

Ibuprofen: dureri de dinți

Această substanță activă face parte din cate­goria celor mai cunoscute și mai frecvent utilizate analgezice. Este ideală în special pentru comba­terea durerilor de dinți, dar și-a demonstrat efici­ența și la durerile moderate de cap sau articulare.

Cum acționează – Are un puternic efect de reducere a inflamațiilor.

Dozaj – Medicamentul se comercializează sub formă de tablete, soluție și supozitoare. Doza unică, recomandată adulților și adolescenților de la 12 ani, merge de la 1200 la 2400 mg pe zi. După vâr­sta de 60 de ani, ea trebuie scăzută. Ibuprofenul poate fi administrat sugarilor de peste 3 luni (supo­zi­toare), respectiv 6 luni (soluție). Cei cu stomacul sensibil îl pot lua în timpul uneia dintre mesele principale. În acest caz însă, efectul se va manifesta cu oarecare întâr­ziere.

Contraindicații – Substan­ța trebuie conside­rată tabu pentru pacienții cu ulcer gastric, astm, alergii, insuficiență cardiacă, renală sau hepatică, pentru cei ce au suferit recent o intervenție chi­rur­gicală majoră, precum și pentru femeile aflate în ultimele trei luni de sarcină.

Diclofenac: durerile de spate

Foto: 123RF

Reprezintă alegerea optimă în cazul durerilor articulare și al traumatismelor survenite în activitatea sportivă. Ameliorează simptomele sindromului premenstrual și suferințele reumatice. Poate fi util în sinuzită și de asemenea, administrat pe termen scurt, în atacurile de migrenă.

Cum acționează – Blochează inflamațiile și calmează durerile.

Dozaj – Se găsește sub formă de tablete, unguent, gel și spray. Adulții și adoles­cenții de la 14 ani iau o tabletă (25 mg), următoarea fiind per­misă abia după 4 ore, iar doza maximă pentru o zi nu depă­șește 3 tablete (75 mg).

Contraindicații – Deși medicamentul este în general bine tolerat, pacienții cu ulcer gastric, astm, alergii, insuficiență cardiacă, renală sau hepatică n-ar trebui să-l ia decât cu avizul medicului. Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că, uneori, substanța poate interacționa cu prepara­tele antiin­flamatoare și hipotensoare. Diclofenacul este cu desăvârșire interzis pentru copiii sub 14 ani și fe­meile aflate în ultimul trimestru de sarcină.

Sfat final

Chiar dacă un analgezic se eliberează fără rețetă, nu înseamnă că el este complet inofensiv. De aceea, citiți cu atenție prospectul și, în cazul când aveți neclarități, întrebați farmacistul. Consul­tați-vă cu el și dacă luați alte preparate, în special diuretice, hipotensoare și anticoagulante, cu care analgezicul ales de dvs. ar putea interacționa. Iar dacă durerile nu cedează sau revin, adresați-vă to­tuși medicului de familie, pentru a le stabili cauza.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian