– Este pe cât de supărătoare, pe atât de răspândită: infecția fungică a pielii de la picioare se numără printre cel mai frecvent întâlnite boli infecțioase. Iar frigul iernii o agravează. Ciorapii, cizmele și încălțările groase produc transpirație, mediul ideal al ciupercilor parazite. Putem scăpa apelând la mijloace naturale –
Oțetul de mere

Are proprietăți antiinflamatorii, cicatrizante și antimicrobiene. Cu alte cuvinte, agenții patogeni precum bacteriile, virusurile și ciupercile nu prea au nicio șansă în fața acidului acetic. În plus, oțetul de mere, care are efect alcalin, stimulează imunitatea. Tot ce aveți de făcut este să înmuiați zilnic un pic de vată în oțet și să tamponați cu ea locul cu probleme. Efectul poate fi amplificat cu ajutorul băilor săptămânale de picioare, în care se adaugă oțet de mere.
Mierea
„Aurul albinelor” nu este considerat doar un antibiotic natural, care-și face simțite efectele în multiple feluri, ci poate stopa și inflamația. Mierea are, de asemenea, efecte antimicotice, așa încât putem fi încredințați că ucide ciuperca. În acest scop, mierea trebuie folosită extern: ungeți în mod regulat porțiunea de piele care vă mănâncă și care se descuamează și lăsați o vreme mierea să-și facă efectul. Apoi clătiți, folosind apă caldă.
Usturoiul
Tuberculul vindecător conține o armă naturală împotriva nesuferiților spori ai ciupercii: substanța numită alicină. Grație proprietăților sale antimicrobiene, ea alungă după câteva zile de tratament mai ales infecțiile fungice. Pentru a obține rezultate, frecați seara zona afectată de ciupercă cu un cățel proaspăt de usturoi, puneți-vă șosete și lăsați să-și facă efectul peste noapte.
Prevenție
După baie sau duș, uscați-vă întotdeauna temeinic picioarele. Un sfat este să folosiți uscătorul de păr pentru zona dintre degetele de la picioare. Întrucât toate infecțiile micotice sunt contagioase, spălați textilele, precum prosoapele sau așternuturile de pat, la minimum 60 de grade. Recomandabile sunt, de asemenea, încălțările și șosetele în care piciorul poate respira bine. Branțurile din lemn de cedru preiau transpirația, reglează umiditatea din pantofi și previn apariția micozei.
Scoarța de stejar

Rumegușul din scoarța acestui copac echivalează cu un adevărat medicament. Substanțele pe care le are conține au proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene și întăresc bariera de protecție a pielii. În plus, polifenolii pe care îi conține, precum taninurile, reduc stimulii nervoși, putând atenua mâncărimile. Scoarța de stejar, care poate fi găsită la plafar sau pe care o putem colecta singuri (caz în care este recomandabil să o păstrăm într-o pungă din hârtie), se fierbe, iar decoctul se adaugă în apa pe care o folosim la baia de picioare. O altă variantă este să utilizați fiertura pentru comprese.
Baia cu sare
Vai, ce mai mănâncă! Cine a suferit de o infecție fungică la picioare cunoaște senzația. De ajutor poate fi o baie cu sare, care atenuează mâncărimea și reduce numărul agenților patogeni. Dizolvați cinci linguri de sare grunjoasă într-un litru de apă caldă și faceți baie de picioare timp de 20 de minute. La final, lăsați picioarele să se usuce la aer, pentru ca sarea să rămână pe piele.
Urina
Folosirea propriei urine ca terapie împotriva infecției fungice a picioarelor nu sună tocmai atrăgător, dar mulți oameni se jură că remediul este foarte eficient, în special în fazele incipiente ale bolii. Faptul că urina ar ajuta împotriva ciupercilor pielii nici măcar nu este ciudat: la urma urmei, lichidul corporal conține uree, care este folosită pentru a înmuia pielea îngroșată și poate inhiba dezvoltarea germenilor. Deosebit de eficientă în acest sens este considerată urina concentrată de dimineață. La tratament ar trebui însă folosită exclusiv așa-numita urină din jetul mijlociu. Spre deosebire de primele picături, care sunt colonizate cu germeni, acesta este considerat steril și, prin urmare, poate fi utilizat ca un dezinfectant natural.
Uleiul din arbore de ceai

Uleiul extras din frunzele plantei de Mirt australian (Melaleuca alternifolia) are proprietăți antimicrobiene și este folosit cu succes împotriva diferitelor boli ale pielii. Potrivit multor persoane afectate, el are efecte vindecătoare și când ne confruntăm cu infecții fungice ale picioarelor. Pentru a vă trata, frecați zonele afectate cu un tampon pe care ați picurat uleiul. Dacă aveți pielea sensibilă, amestecați-l cu un ulei neutru (floarea-soarelui). De ajutor este, de asemenea, combinația dintre uleiul din Arbore de ceai și cel de Cimbru și Măsline.
Uleiul de lavandă
Uleiul esențial de Lavandă nu are doar darul de a ne scăpa de moliile din șifonier și de a induce un somn odihnitor, ci e și un remediu parfumat împotriva ciupercii piciorului. Grație proprietăților sale antifungice, el ucide ciuperca cu tot cu spori. Picurați câțiva stropi de ulei de Lavandă pe un prosopel și tamponați-vă picioarele – pe cât posibil, încă de la primele simptome. Repetați zilnic această procedură. E important să nu opriți tratamentul de îndată ce au dispărut problemele, ci să-l continuați câteva zile, pentru a fi siguri că ați înlăturat toți agenții patogeni care mai adastă pe piele.
Praf de copt

Agentul de afânare numit și bicarbonat de sodiu este o materie uscată și așadar ideală pentru a le tulbura apele ciupercilor iubitoare de umezeală. Presărați de mai multe ori pe zi praf de copt pe picioare, în special în zona dintre degete. Bicarbonatul va absorbi transpirația atât de atractivă pentru ciuperci.
Un pont util: niște bicarbonat de sodiu în încălțări ajută și la combaterea mirosurilor neplăcute.