Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

10 remedii împotriva micozei piciorului

– Este pe cât de supărătoare, pe atât de răspândită: infecția fungică a pielii de la picioare se numără printre cel mai frecvent întâlnite boli infecțioase. Iar frigul iernii o agravează. Ciorapii, cizmele și încălțările groase produc transpirație, mediul ideal al ciupercilor parazite. Putem scăpa apelând la mijloace naturale –

Oțetul de mere

Foto: Shutterstock – 4

Are proprietăți antiinfla­ma­­torii, cicatrizante și anti­mi­cro­biene. Cu alte cuvinte, agen­ții patogeni precum bac­teriile, virusurile și ciupercile nu prea au nicio șansă în fața acidului acetic. În plus, oțetul de mere, care are efect alcalin, stimulează imunitatea. Tot ce aveți de făcut este să înmuiați zilnic un pic de vată în oțet și să tamponați cu ea locul cu probleme. Efectul poate fi am­plificat cu ajutorul băilor săptămânale de picioare, în care se adaugă oțet de mere.

Mierea

„Aurul albinelor” nu este consi­derat doar un anti­biotic natural, care-și face simțite efectele în multi­ple feluri, ci poate stopa și inflamația. Mierea are, de asemenea, efecte antimicotice, așa încât putem fi încredințați că ucide ciuperca. În acest scop, mierea trebuie folosită extern: un­geți în mod regulat porțiunea de piele care vă mănâncă și care se descuamează și lăsați o vreme mierea să-și facă efectul. Apoi clătiți, folosind apă caldă.

Usturoiul

Tuberculul vindecător conține o armă naturală împotriva nesuferiților spori ai ciupercii: sub­stanța numită alicină. Grație proprietăților sale antimi­crobiene, ea alun­gă du­pă câteva zile de trata­ment mai ales in­fec­țiile fungice. Pentru a obține rezultate, frecați seara zona afectată de ciu­per­că cu un cățel proaspăt de usturoi, puneți-vă șo­sete și lăsați să-și facă efectul peste noapte.

Prevenție

După baie sau duș, uscați-vă întotdeauna temeinic picioarele. Un sfat este să folosiți us­cătorul de păr pentru zona dintre degetele de la picioare. Întrucât toate infecțiile micotice sunt contagioase, spălați textilele, precum pro­soapele sau așter­nu­turile de pat, la minimum 60 de grade. Reco­mandabile sunt, de ase­menea, încălțările și șo­setele în care piciorul poate res­pira bine. Branțurile din lemn de cedru preiau trans­pirația, reglează umidi­tatea din pantofi și pre­vin apariția micozei.

Scoarța de stejar

Rumegușul din scoarța acestui copac echi­valează cu un adevărat medicament. Substanțele pe care le are conține au proprietăți antiinfla­matoare și antibacteriene și întăresc bariera de protecție a pielii. În plus, polifenolii pe care îi conține, precum tani­nu­rile, re­duc stimulii nervoși, putând atenua mân­cărimile. Scoarța de stejar, care poate fi găsită la plafar sau pe care o putem colecta singuri (caz în care este recomandabil să o păstrăm într-o pungă din hârtie), se fierbe, iar decoctul se adaugă în apa pe care o folosim la baia de picioare. O altă variantă este să utilizați fiertura pentru com­prese.

Baia cu sare

Vai, ce mai mănâncă! Cine a suferit de o in­fecție fungică la picioare cu­noaște senzația. De ajutor poate fi o baie cu sare, care atenuează mâncă­ri­mea și reduce numărul agen­ților patogeni. Dizolvați cinci lin­guri de sare grunjoasă într-un litru de apă caldă și faceți baie de picioare timp de 20 de minute. La final,    lăsați picioa­rele să se usuce la aer, pentru ca sarea să ră­mână pe piele.

Urina

Folosirea propriei urine ca terapie împotriva infecției fungice a picioarelor nu sună tocmai atră­gător, dar mulți oameni se jură că remediul este foarte eficient, în special în fazele incipiente ale bolii. Faptul că urina ar ajuta împotriva ciu­per­cilor pielii nici măcar nu este ciudat: la urma urmei, lichidul corporal conține uree, care este folosită pentru a înmuia pielea îngroșată și poate inhiba dezvoltarea germenilor. Deosebit de efici­entă în acest sens este considerată urina concen­trată de dimineață. La tratament ar trebui însă fo­losită exclusiv așa-numita urină din jetul mijlo­ciu. Spre deosebire de primele picături, care sunt colonizate cu germeni, acesta este considerat ste­ril și, prin urmare, poate fi utilizat ca un dezin­fectant natural.

Uleiul din arbore de ceai

Uleiul extras din frunzele plantei de Mirt australian (Melaleuca alternifolia) are proprietăți antimicrobiene și este folo­sit cu succes împotriva di­feritelor boli ale pielii. Po­trivit multor persoane afec­tate, el are efecte vinde­cătoare și când ne con­frun­tăm cu infecții fungice ale picioarelor. Pentru a vă tra­ta, frecați zonele afectate cu un tampon pe care ați pi­curat uleiul. Dacă aveți pie­lea sensibilă, amesteca­ți-l cu un ulei neutru (floarea-soarelui). De ajutor este, de asemenea, combinația dintre uleiul din Arbore de ceai și cel de Cimbru și Măsline.

Uleiul de lavandă

Uleiul esențial de Lavandă nu are doar darul de a ne scăpa de moliile din șifonier și de a induce un somn odih­nitor, ci e și un remediu parfumat împotriva ciupercii piciorului. Grație proprietăților sale antifungice, el ucide ciuperca cu tot cu spori. Picurați câțiva stropi de ulei de Lavandă pe un prosopel și tamponați-vă    picioarele – pe cât posibil, încă de la primele simptome. Repetați zilnic această procedură. E important să nu o­priți tratamentul de îndată ce au dis­pă­rut problemele, ci să-l continuați câteva zile, pentru a fi siguri că ați înlăturat toți agenții patogeni care mai adastă pe piele.

Praf de copt

Agentul de afânare numit și bicarbonat de sodiu este o materie uscată și așadar ideală pentru a le tulbura apele ciupercilor iubitoare de umezeală. Presărați de mai multe ori pe zi praf de copt pe pi­cioare, în special în zona dintre degete. Bicarbonatul va absorbi transpirația atât de atractivă pentru ciuperci.

Un pont util: niște bicar­bonat de sodiu în încălțări ajută și la com­baterea mirosurilor neplăcute.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian