Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sănătate cu plante aromatice: Dafinul, Tarhonul și Cimbrul

– Nelipsite în bucătărie, pentru prepararea mâncărurilor condi­men­tate, aromele pe care le conțin au și valoare terapeutică. Sunt folosite pe larg, în medicina orientală –

DAFINUL

(Laurus nobilis)

Foto: Shutterstock – 4

Plantă veșnic verde, cunoscută din cele mai vechi timpuri, este răspândită în zonele cu un cli­mat mediteranean. Este cultivată ca plantă orna­mentală, pentru utilizările sale în bucătărie, dar și ca remediu în medicina naturistă.

Boli digestive

Uleiurile esențiale conținute în frunzele de dafin, în special cineol și eugenol, stimulează pofta de mân­ca­re, facilitează digestia, combat balo­narea (meteorismul) și spasmele in­tes­ti­nale, întăresc stomacul.

* Infuzie de dafin

O linguriță de frunze uscate și mă­runțite de dafin se opăresc cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se stre­coară.

Se bea câte o cană, de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră îna­inte de mese.

* Tinctură de dafin

Se pun la macerat 20 grame frun­ze de dafin tocate în 80 ml alcool alimentar, timp 12 zile, apoi se filtrează.

Se iau, după mesele princi­pa­le, câte 10-15 picături de tinc­­tură de dafin în jumătate pahar apă, de trei ori pe zi.

Boli respiratorii

Frunzele de dafin sunt eficiente în combaterea simptomelor răcelii, a tusei, gripei, sinuzitei, bron­șitei și laringitei. Contribuie la eliminarea muco­zităților și combat infecțiile respiratorii.

* Infuzie de dafin

Beți câte o cană de infuzie de frunze de dafin (pregătită ca mai sus), îndulcită cu puțină miere, de patru ori pe zi.

* Tinctură de dafin

Se iau câte 20 de picături, în jumătate pahar cu apă, de trei ori pe zi.

Dureri reumatice, entorse, vânătăi

* Ulei esențial de dafin

Îl puteți cumpăra gata preparat din magazine naturiste sau farmacii. Amestecați 10 picături ulei esențial de dafin cu 30 ml alcool camforat. Apli­cați câteva picături de preparat pe zona afectată și masați ușor, până se absoarbe complet.

Alopecie (căderea părului), micoze ale pielii și ale unghiilor

* Decoct de dafin

Trei linguri frunze de dafin uscate și mărunțite se pun la fiert în 500 ml apă, vreme de 5 minute, la foc mic. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se stre­coară. Se spală părul în mod obișnuit, iar la ul­tima clătire se folosește exclusiv decoctul de dafin, insistând asupra rădăcinilor părului. Tot cu decoct de dafin se spală și zonele de piele și unghiile afec­tate de infecții bacteriene sau micotice. Se pot aplica și comprese înmuiate în decoct.                                                                                     

TARHONUL

(Artemisia dracunculus)

Cunoscută și sub numele de Iarba-Dragonului, este o plantă originară din Asia Centrală. Tarhonul are o aromă înțepătoare și ușor amară, cu note de mentă, țelină și anason. Frunzele de tarhon pot fi utile pentru cei care, din cauza problemelor de să­nătate, nu pot folosi sarea.

Boli digestive

Tarhonul are acțiune digestivă, stomahică și car­minativă, fiind indicat pentru stimularea secre­ției de suc gastric și a apetitului, împotriva spas­me­lor gastrointestinale, fermentației intestinale, pentru eliminarea balonării. Se recomandă și în ca­zul digestiei lente, dificile, dis­pep­siei. Tarhonul are și acțiune anti­septică și vermifugă, combate infec­țiile diges­tive și parazitozele intesti­nale. Tarho­nul poate fi folosit fără riscul de a irita mucoasele gastroin­testinale.

* Infuzie de tarhon

O lingură frunze de tarhon mă­run­țite se opăresc cu o cană de apă clo­cotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară.

Se bea câte o cană de infuzie cu ju­mătate de oră înainte sau după mesele principale, de trei ori pe zi. În cazul parazitozelor intesti­na­le, beți câte o cană de infuzie de tarhon, între mese, pe sto­macul gol, de trei ori pe zi.

* Pulbere de tarhon

Se găsește la magazine naturiste și în farmacii, dar se poate prepara și acasă:

Se macină frunzele us­cate de tarhon într-o râșni­ță de cafea, până se obține o pulbere foarte fină.

Se ia câte o jumătate de linguriță de pulbere cu puțină apă, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte sau după mesele princi­pale.

În cazul parazitozelor in­testinale, se ia câte o ju­mătate linguriță de pulbere de tarhon cu puțină apă, între mese, pe stomacul gol, de trei ori pe zi.

* Tinctură de tarhon

O găsiți la farmacii, în magazine naturiste sau o puteți prepara acasă:

Se pun la macerat 20 grame de frunze de tarhon tocate în 80 ml alcool alimentar, timp de 12 zile. Se filtrează și se păstrează într-o sticlă cu picurător.

Se iau câte 20-30 de picături de tinctură după mesele principale, în jumătate pahar apă, de trei ori pe zi.

* Ulei esențial de tarhon

Se iau câte 3-5 picături pe puțin zahăr, miere sau pâine, după mesele principale, de două ori pe zi (nu mai mult de 2 săptămâni). Se găsește în ma­ga­zinele naturiste.

Împotriva durerilor de gât, de dinți, a inflamațiilor cavității bucale

* Se mestecă câteva frunze de tarhon proaspete.

* Infuzie de tarhon

Clătiți gura și faceți gargară cu infuzie de tar­hon, câte o cană, de 3-4 ori pe zi.

Menstruație dificilă

* Infuzie de tarhon

Cu o săptămână înainte de începerea ciclului, beți câte o cană cu infuzie de tarhon, de trei ori pe zi.

* Tinctură de tarhon

Cu o săptămână înainte de începerea ciclului, se iau câte 20 de picături de tinctură de tarhon, în jumătate pahar apă, de trei ori pe zi, între mese.

* Ulei esențial de tarhon

Cu o săptămână înainte de începerea ciclului se iau câte 3-5 picături ulei esențial de tarhon, pe pu­țin zahăr, miere sau pâine, de trei ori pe zi.

CIMBRUL

(Thymus vulgaris)

Este originar din regiunile mediteraneene din vestul Europei, iar ulterior a fost exportat și natura­lizat și în alte zone. Pe lângă utilizarea lui în ali­men­tație, aduce o contribuție importantă la îmbu­nătățirea sănătății și din acest motiv este utilizat pe scară largă în remedii naturale.

Boli respiratorii și ale traiectului urinar

Cimbrul are o acțiune tonică, antiseptică și ex­pectorantă, de aceea este binefăcător în afecțiuni respiratorii, precum răceala, gripa, sinuzita, bron­șita, pneumonia, astmul, tusea convulsivă, tusea ast­matică. De asemenea, datorită proprietăților anti­bacteriene și diuretice, cimbrul combate și in­fecțiile traiectului urinar.

* Infuzie de cimbru

Se toarnă o cană de apă clo­cotită peste o lin­gură de cimbru mărunțit. Se lasă la in­fu­zat 20 minute, apoi se stre­coa­ră. Adăugați puțină miere și beți câte o cană, de 3-4 ori pe zi.

* Tinctură de cimbru

O găsiți la farmacii, ma­gazine naturiste sau o puteți prepara acasă:

Se pun la macerat 20 grame cimbru mărunțit în 80 ml alcool alimentar, timp de 12 zile. Se stre­coară și se păstrează într-o sticlă cu picurător.

Se iau câte 20-30 picături de tinctură în jumă­tate pahar apă, de trei ori pe zi.

* Ulei esențial de cimbru

Îl puteți cumpăra gata preparat din magazine naturiste sau farmacii. Se iau câte 2-3 picături pe puțin zahăr, miere sau pâine, de 3 ori pe zi (nu mai mult de 2 săptămâni).

Boli digestive

Cimbrul este foarte eficient în caz de infecții gastrointestinale, fermen­tație intestinală, balonare, meteorism, pa­ra­zi­toze intestinale. De asemenea, este un stimulent al funcției hepato-biliare.

* Infuzie de cimbru

Se bea câte o cană de in­fuzie de cimbru (preparată ca mai sus), de trei ori pe zi, astfel: o cană de infuzie de cimbru se bea pe stomacul gol, dimineața, îna­inte de micul dejun, iar apoi câte o cană de ceai, cu jumătate de oră înainte de mesele principale.

* Ulei esențial de cimbru

Este foarte eficient în special în cazul infecțiilor gastrointestinale și parazitozelor intestinale.

Se iau câte 3 picături de ulei esențial de cimbru pe puțin zahăr, miere sau pâine, de trei ori pe zi (nu mai mult de 2 săptămâni).

* Tinctură de cimbru

Luați câte 20-30 picături de tinctură, în jumă­tate pahar apă, de trei ori pe zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian