Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Tulburările de somn

– Insomnie de diferite cauze, somn neodihnitor, manifestări neplă­cute în timpul somnului, tendință la somn în timpul zilei, iată câteva exemple pe care le vom dezbate, privind suportul pe care ni-l poate aduce gemoterapia –

Insomnia poate fi generată de multiple cauze

Foto: Shutterstock

De multe ori nu găsim remediul potrivit pentru rezolvarea insomniei și a altor tulburări de somn, iar acest lucru se întâmplă adesea pentru că nu a fost identificată cauza. Iată de ce insomnia trebuie corect investigată de către medic.

Un motiv frecvent al lipsei de somn îl reprezintă „stresul cronic”, imposibilitatea de a ne detașa de situațiile zilnice care ajung să ne copleșească, poate chiar să se transforme într-un mod de viață. În acești doi ani de zile, pandemia Covid-19 a adus pentru mulți o amplificare a stresului și anxietății, cu impact și asupra somnului, în acest caz, insom­nia căpătând și un termen medical, acela de „coro­nasomnie”.

Există medicamente care pot cauza insomnie: antihipertensive, unele antidepresive, medicația pentru epilepsie sau cea pentru ADHD, precum există și afecțiuni care perturbă somnul: astmul bronșic, bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), cardiopatia ischemică, boala de reflux gastroesofagian, hipertiroidismul, insuficiența re­na­lă, insuficiența hepatică. Nu trebuie uitată nici in­somnia, ca manifestare la menopauză, pentru multe femei.

Este știut și faptul că a fost înființată o discipli­nă medicală care se ocupă cu studiul tulburărilor de somn, numită somnologie. Se studiază fazele som­nului cu ajutorul electroence­falogramei (EEG), electrooculogramei (EOG) și electromiogramei de suprafață (EMG). Este un domeniu complex, aflat la intersecția mai multor specialități medicale: neu­rologie, pneumologie, cardiologie, ORL, psihiatrie.

Terapiile naturale, printre care și gemoterapia, pot constitui și ele un suport eficient în multe si­tuații care au dus la instalarea insomniei și a altor tul­burări de somn. Iată în continuare care sunt ex­tractele gemoterapice la care puteți apela.

Extractul din muguri de Tei argintiu – sedativ și anxiolitic

În gemoterapie, ca și în fitoterapie, Teiul este un remediu important pentru detensionare, ajutând la instalarea somnului. Dintre numeroasele specii de Tei studiate ca extracte gemoterapice, cel mai eficient s-a dovedit a fi cel obținut din mugurii Teiului argintiu.

Extractul din muguri de Tei ar­gintiu va îmbu­nătăţi calitatea som­nului în stări de insomnie ale adul­tului şi copilului. Ajută la ameliorarea stărilor de nervozitate, nelinişte şi stres. Este recomandat în distonia neu­rovegetativă cu manifestări de an­xie­tate, în situațiile când se urmărește dez­obiş­­nuirea de medicația cu somnifere, în tulburări depresive cu anxietate, inclusiv cele datorate me­dicamentelor contraceptive.

În funcție de tipul și cauza tulburării de somn, se va administra singur sau se poate asocia cu unul dintre extractele gemoterapice pe care vi le aduc în atenție în continuare.

Extractul din muguri de Salcie – tulburări de somn de origine nervoasă

Acest extract gemoterapic obținut din mugurii Salciei poate ameliora stă­rile de agitaţie, cu refe­rire și la agitația cu mani­festări de isterie, care poate să apară în anumite condiții, sau tul­burările nervoase de origine sexuală, care pot afecta inclu­siv calitatea somnului, fiind incluse în categoria tulburărilor de somn de origine nervoasă.

Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz – reglator tiroidian și antiastenic

Pentru persoanele hipertiroidiene care pot suferi și de insomnie, Extractul din mlădițe și radi­cele de Ovăz poate fi de un real ajutor, prin acțiunea regla­toare la nivelul tiroidei, mergând prin urmare la cauză.

Acest gemoterapic este cunoscut a avea acțiune adaptogenă – crește ca­pa­citatea de echilibrare a sistemelor fizio­logice stresate. S-a evidențiat ac­țiu­nea sa în special la nivelul sis­te­mului nervos și la nivelul tiroidei.

Este recomandat în stări de aste­nie, epuizare psiho-fizică, nervo­zi­tate, anxietate, în tulburări de somn, precum și în dezechilibre incipiente la nivel ti­roidian – de tip hipotiroidism sau hiperti­roidism.

Extractul din muguri de Smochin – tulburări nervoase și digestive

Acest gemoterapic este reco­mandat în special în tulburări la nivel gastric și intestinal, de tipul gas­trite, duodenite, colite. O acțiune importantă a Extractului din muguri de Smochin este și cea de la nivel neuro­vegeta­tiv, cu recomandare în distonie neu­ro­­vegetativă, ne­vroze, neuras­te­nie. Toate aceste dezechilibre pot influența în mod negativ și cali­tatea somnului, de aceea, inclu­derea acestui gemoterapic în sche­mele gemoterapice din in­somnii, împreună cu Ex­trac­tul din muguri de Tei argintiu sau Extractul din muguri de Salcie va fi benefică.

Extractul din mlădițe de Păducel – ajutor pentru insomnia cardiacului

Păducelul, ca extract gemo­tera­pic sau fitote­rapic, susţine buna funcţionare a ini­mii, ajută la scăderea tensiunii arte­riale, la ame­liorarea tulbură­rilor de ritm cardiac, fiind un veritabil antiaging al bolnavului cardiac. Efectele de durată şi pro­funde ale Extractului din mlădițe de Păducel se manifestă în general după o utilizare îndelungată, dar starea de bine apare chiar după câteva zile de adminis­trare.

Pe lângă efectele bene­fice la nivel cardiac și cir­cu­lator, Extractul din mlădițe de Păducel este util și în stările de anxietate pro­vo­cate de boala cardiacă, care pot genera așa-numita insomnie a cardia­cu­lui. De aceea, administrat și seara, la culcare, sin­gur sau asociat cu Extractul din muguri de Tei argintiu, va îmbunătăți calitatea somnului.

Atenție la gemoterapicele cu acțiune tonică la nivelul sistemului nervos

În general, dacă suferim de insomnie, dar și pentru a nu provoca insomnia oricărei persoane, trebuie evitată administrarea extractelor gemote­rapice cu acțiune tonică asupra sistemului nervos. Astfel, Extractul din mlădițe de Rozmarin, Extrac­tul din muguri de Stejar, Extractul din semințe de Mesteacăn sau Extractul din muguri de Ginkgo biloba se vor administra doar în prima parte a zilei.

Somnolență în timpul zilei

Persoanele care prezintă stări de somnolență în timpul zilei pot apela tocmai la extractele gemo­terapice cu acțiune stimulatoare la nivelul siste­mului nervos enu­merate anterior sau la Extractul din muguri de Coacăz-negru, care prin acțiunea de stimulare a suprarenalelor, le poate ajuta să alunge tendința la somnolență.

Manifestările neplăcute din timpul somnului

În timpul somnului pot să apară o serie de ma­nifestări neplăcute, precum: coșmaruri, som­nam­bulism, enurezis, ap­nee (scurte opriri ale respi­rației), bruxism (scrâșnire a dinților). În multe din aceste situații, homeopatia poate fi de mare ajutor.

Enurezisul nocturn – cură gemoterapică

În cazurile de enurezis nocturn la copilul de peste 4 ani (pierderi de urină în timpul nopții), pă­rin­ții pot apela la gemoterapie, prin cure de 1-2 luni, cu Extract din mlă­dițe de Afin, dimineața, iar sea­ra, acesta se va asocia cu Extract din muguri de Ste­jar. De asemenea, homeo­patia poate ajuta co­pilul prin stabilirea de către medicul homeopat a medicamentului care să readucă echilibrul, rezolvând cauza.

Sfaturi pentru un somn odihnitor

Somnul este esențial pentru buna funcționare a organismului. Se recomandă, în general, 7-8 ore de somn pe noapte, care să cuprindă și intervalul orar de dinainte de miezul nopții. Pentru un somn bun și pentru întreținerea sănătății este important ca masa de seară să fie luată cu 3 ore înainte de cul­care și să fie evitate băuturile alcoolice înainte de cul­care. Pentru cei care suferă de insomnie, dar și ca să nu avem astfel de probleme cu somnul, este importantă și respectarea altor reguli: un orar bine stabilit pentru ora de culcare și cea de trezire, precum și relaxarea înainte de culcare, fără stat în fața televizorului sau a altor ecrane luminoase.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian