Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Din lumea largă…

ANGLIA

Antivacciniștii rezistă

Foto: Shutterstock

Angajații Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Londra și-au aruncat uniformele sanitare în fața clădirii guvernului, ca semn de protest față de obliga­ția de a se vaccina anti-Covid. Pe întreg teritoriul Marii Britanii, antivacciniștii s-au unit cu lucrătorii din sectoarele sanitare, ieșind în stradă. Peste 70.000 dintre aceștia riscă să-și piardă locul de muncă, de la 1 A­pri­lie. O să ajungă protes­tele până la Boris John­son? Premierul britanic are alte griji deocam­dată. Fotografiat în timpul unor petreceri pe cinste, organizate în perioadele dure, de carantină obligato­rie, el luptă pentru supraviețuire politică. Demisia îi este cerută chiar și de membri ai partidului său.

INDIA

Vivat independența!

Un selfie cu motive istorice: un grup de polițiste indiene se fotografiază cu prilejul paradei dedicate zilei naționale, care este sărbătorită cu mare pompă la Delhi. Mili­ar­de de indieni cele­brea­ză ziua de 26 ia­nua­rie 1950, când a fost votată constituția. O piatră de hotar în istoria țării. Formal, In­dia a devenit independentă de imperiul britanic, încă din 1947, dar a devenit republică odată cu constituția.

OCEANUL PACIFIC

Minunea de pe fundul apei

Scufundătorii francezi au făcut o descoperire ului­toare în apropiere de Tahiti. Nu e vorba de o comoară de aur, ci de cel mai mare recif de corali descoperit vreodată, atât ca întin­dere pe orizontală, cât și pe verticală: 70 metri sub suprafața mării. Des­coperirea naște spe­ranța că, în ciuda poluării oceanice și a modificărilor clima­ti­ce, în apele globului nos­tru terestru mai există și zone ale speranței, „gră­dini de trandafiri”, cum și-au botezat francezii des­coperirea.

SRI LANKA

Mâncătorii de gunoi

Dacă fotografia n-ar înfățișa și elefanți, ai zice că e făcută în România, la marginea Bucureștilor. Nu, e făcută în Sri Lanka, și turma de elefanți se hrănește din mormanele de gu­noa­ie. De fapt, elefanții mănâncă plante, circa 150 de kilograme pe cap de elefant pe zi, dar pentru că defrișările au distrus vegetația pe zo­ne extinse, animalele se hrănesc din gunoaie. Cum arată meniul lor? Resturi de plastic, alimente fetide și toxice. Numai anul trecut au murit 30 de ele­fanți, puși, oficial, „sub protecție”. Dar în ciuda aver­tis­mentelor asociațiilor ecologiste din toată lumea, autoritățile din Sri Lanka nu iau niciun fel de măsuri. Oare unde se mai întâmplă la fel?

INDONEZIA

O faptă bună

Acolo unde autoritățile nu fac nimic, fac oamenii. Exemplul din imagine e concludent: ca să nu lase morții o broască țestoasă gi­gantică, prinsă în plasa unor pescari, niște muncitori in­do­nezieni au salvat-o, du­când-o pe mal. Deși aflate sub protecția legii, țestoasele de mare sunt foarte vânate pentru carnea și ouăle lor.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian