Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Români care au reușit – „Atelierul Colorat”

Diana Tînjală

În domeniul vestimentației, moda e cea care dă tonul, dictând ce culori se poartă, ce cro­ieli, ce materiale. Din păcate, în goana după profit, industria produselor de profil se adaptează rapid, invadând piața cu piese vestimentare de serie, de cele mai multe ori de un gust îndoielnic, din materiale de proastă calitate și croieli făcute de mântuială. Le vedem zi de zi, pe stradă, în maga­zine, la locul de muncă, pe oameni ce tind să se­me­ne tot mai mulți unii cu alții, fără nimic unic, doar al lor, care să-i scoată din mul­țime într-un mod plăcut privirii.

Din fericire, au început să apară și în România antreprenori care-și pun în slujba clienților ta­lentul, creativitatea și disponi­bilitatea, aju­­tându-i să-și personalizeze hainele și accesoriile, transformându-le în o­biec­te-unicat, mici opere de artă, ce induc o stare de bine și de bucurie mo­lip­sitoare. Atelierul Colorat din Bucu­rești este unul din aceste locuri, în ca­re so­ții Tînjală, Diana și Iu­lian, se joa­că la un nivel profesionist cu culorile.

În loc de șevalet, haine

Geacă pictată manual

Diana are 30 de ani, s-a născut și a copilărit în Bacău, dar drumurile vie­­ții au adus-o în București. A ab­sol­vit facultatea de Drept dar a renunțat la roba neagră de avocat pentru că s-a îndrăgostit între timp de artă și de culori. „Nu-mi place să mă au­tointitulez artist, ci mai mult un spirit tânăr, liber, un om ce se inspiră din tot și din toate, căruia-i place să-și lase mintea să zboare cât mai departe”. De aici până la pictura pe haine nu a mai fost decât un pas, iar acum sunt deja vreo șase ani de când înfrumusețează cu culori hainele și încăl­țările românilor.

– De unde ideea de a picta pe haine?

– Îmi doream să mă redescopăr, să fiu eu cu adevărat. Voiam să mă exprim prin culori, să-mi arăt personalitatea și să-i fac și pe ceilalți să renunțe la niște tipare prestabilite de alții. Și cum aș fi putut să fac asta mai bine, dacă nu cu ajutorul celor două mari pasiuni, pictura și hainele? Eram sătulă să văd aceleași obiecte vestimentare peste tot. Cu părere de rău, dar ajungem să părem trași la indigo dacă nu încercăm să fim noi înșine, fără să urmăm niște trenduri… Și uite-așa, am zis că tre­buie să fac ceva în acest sens și am decis că a picta pe haine e cea mai potrivită alegere. Un tricou, o gea­că sau o pereche de papuci, pictate manual în Atelierul Colorat, îți individualizează persona­li­tatea. Fie că alegi un personaj dintr-un film, por­tretul cuiva drag sau chiar al animăluțului tău de companie, pictura aceea te va scoate, cu siguranță, din mulțime. Chiar dacă le-ai achiziționat dintr-un magazin oarecare, hainele pictate în Atelie­rul Colorat prind viață și, mai ales, vor fi unice, căci niciun produs vestimentar pictat la noi nu va mai fi reprodus.

Dar nu doar obiecte vestimentare sunt personalizate în Atelierul Colorat, ci și ac­cesorii dintre cele mai diverse: o geantă, un portofel, un rucsac. Și, chiar mai mult decât atât, în oferta magazinului on-line sunt in­cluse și numeroase tablouri, unicat și ele, rea­lizate printr-o tehnică specială. „De ta­blouri se ocupă Iulian, soțul meu. El a fost fo­tograf de evenimente, a mai încercat di­verse joburi, dar a conștientizat rapid că singurul loc în care poate munci sunt pro­priile lui dorințe și visuri. De aceea, ne-am unit forțele și am deschis Atelierul Colorat. Tablourile create de Iulian sunt realizate prin de­sen digital, pe tabletă grafică. Ulterior, sunt impri­mate pe o pânză specială, de înaltă calitate, și sunt înrămate pe șasiu de lemn. Eu pictez cu pensula, iar Iulian desenează cu un creion digital special, pentru ca produsul final al fiecăruia dintre noi să se ridice la nivel de artă”, spune Diana.

„Azi, mai bine ca ieri”

Pictură pe bocanci

În Atelierul Colorat muncesc trei oameni, pe care Dianei nu-i place să-i numească angajați. Ei sunt cei care se ocupă de management, contabi­li­tate, promovare pe rețelele sociale etc. Când au por­nit la drum, investiția a fost în întregime din fon­durile proprii ale familiei Tînjală. „Am fost chib­zuiți, profitul făcut la început l-am rulat, l-am reinvestit în apara­tu­ra de imprimare, rame, pânză, diverse consu­ma­bile, investiția noastră ridicându-se, în timp, la pes­te 8000 de euro”, precizează Diana.

Și, chiar dacă au ajuns deja la o cifră de afaceri de aproximativ 35.000 euro, consideră că încă e loc de mai bine. „Nu pot să spun că totul merge ca pe roate, căci asta ar însemna să stagnăm, din orice punct de vedere. Suntem într-o con­tinuă dezvoltare, ne dorim să ne reinventăm de fiecare dată. Învățăm în fiecare zi despre ce înseamnă o afacere în România și încercăm ca tot ce facem să fie azi mai bine decât ieri. Un client ce ne-a zâmbit și ne-a oferit ca reacție un «Wow!» e semn că scopul nostru a fost atins, și asta contează cel mai mult”, spune Diana Tînjală.

„Folosește-ți mintea și uită de frici!”

Ghetuțe pictate manual

În crearea unui desen, Diana por­nește întotdeauna de la ideea clien­tu­lui și de la o discuție cu el. Astfel, lân­gă imaginea cățelușului preferat, pot să apară o pereche de căști sau te miri ce instru­mente muzicale, dacă acesta se declară pasionat de muzică, de exemplu. Nu există niciun preț fix, tocmai pentru că modelele pictate diferă de la un client la altul, la fel și complexitatea lor. „La haine, de exemplu, lucrez de la o zi – la un tri­cou, până la aproape două săptămâni – la o geacă, iar la o pereche de papuci, aproximativ zece zile. Trebuie să spun că folosim culori rezistente la spălări repetate, fără să facem niciun fel de rabat de la calitate. Am învățat să nu pun pe primul loc aspectul financiar, dar, totodată, să-mi prețuiesc corect munca. Sunt un spirit liber, îmi place să trăiesc fericită și dacă trăiesc așa, consider că și pe partea financiară lucrurile se pot îmbunătăți în timp”, spune Diana Tînjală.

Dar dincolo de satisfacțiile unei afaceri în care ți-ai oferit șansa de a face ce-ți place, de a-ți pune propriile pasiuni pe primul plan, în România, an­treprenoriatul presupune și multe riscuri. „În spa­tele unei afaceri, deși totul pare roz, există și su­ficient de mult cenușiu. Sunt și multe nopți ne­dor­mite, planuri eșuate, parteneriate care nu se mai materializează, influențe negative și chiar o anume lipsă de încredere din partea celor din jur. Cu toate acestea, să ai o afacere ce are ca rezultat fericirea altora este super satisfăcător. Dacă mun­cești mult și știi ce vrei de la tine, rezultatele apar, dar nu atunci când vrei tu, ci când ești pregătit pentru ele”.

Produsele create, în timp, de soții Tînjală în Ate­lierul Colorat pot fi văzute, admirate și co­man­date deocamdată doar pe site-ul firmei. Caracterul de unicat, de personalizare țintită a fiecărui obiect face mai dificilă prezentarea crea­țiilor într-un spațiu fizic, cu atât mai mult în aceste vremuri ciudate și restrictive. „Cei interesați ne pot găsi pe site-ul Atelierului Colorat și pe rețelele de socializare, face­book și instagram. Nu avem pro­duse pe stoc, ci totul este perso­na­lizat pentru fiecare client în parte, de aceea considerăm că am ales cea mai bună variantă de prezen­tare”, completează Diana.

Și încheie discuția noastră cu un sfat pentru tinerii care doresc să pornească singuri pe calea nu toc­mai lină a antreprenoriatului în Ro­mânia: „Ambiția și munca fac me­reu diferența. Folosește-ți mintea și uită de frici! Trebuie să faci doar așa cum crezi tu, pentru că ceilalți te vor judeca oricum, indiferent ce de­cizii vei lua. Ascultă-ți inima și n-ai să dai greș!”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian