Viața, cu obloanele trase
– Să începem interviul cu o veste bună: pandemia de Covid dă semne că vrea să ne părăsească și multe țări au renunțat deja la restricții. Cum te pregătești să întâmpini eliberarea?

– O voi sărbători prin muncă! (râde) Nu că până acum nu aș fi muncit, chiar în condițiile restrictive cu care ne-am confruntat! De exemplu, la Teatrul Ion Creangă, și în perioada stării de urgență noi am continuat să ne antrenăm vocal și corporal, de la distanță: pe „Zoom”, dacă-ți vine să crezi. Dar antrenamentele astea au dat roade, fiindcă ulterior Teatrul Ion Creangă a putut să dea rapid mai multe premiere foarte frumoase și care se bucură de succes enorm. De exemplu, s-a ieșit cu „O mie și una de nopți – Lampa lui Aladin”, un spectacol splendid, care se joacă la Teatrul Național de Operetă. Alt succes a fost cu „Fata babei și fata moșului”, un spectacol încântător și foarte solicitant pentru noi, actorii. Să știi, teatrul de copii este un gen foarte greu de jucat: chiar și cel mai mic derapaj este taxat nemilos, întrucât copiii, tocmai prin inocența și onestitatea lor, sunt neiertători. În plus, am organizat tot felul de ateliere de creație, pe care le-am filmat și le-am dat online, pe site-ul teatrului. Tot felul de evenimente micuțe, dar care ne-au adus bucurii mari.
– Alexandra, cum e să fii actor, dar să nu ai public? Au existat și perioade în care nu ați jucat deloc…
– E cumplit! În primul rând, psihologic. Eu am trecut printr-o perioadă în care simțeam că nu mai era nevoie de mine, că nu mai aveam parcă niciun rost. Viața mea avea obloanele trase. Cumplit! Și nici să trădez n-am vrut, să operez o schimbare radicală, să mă „reinventez” (un termen care s-a folosit în perioada asta până la suprasaturare). Aș fi putut să fac multe lucruri tangențiale meseriei mele de actor, să mă ocup, de exemplu, de tot felul de cursuri pentru corporatiști, cursuri de relaxare, de îmbogățire a universului interior etc. Dar eu, una, am refuzat. Am preferat să aștept…
– Cum așa?
– Da. Ăsta a fost răspunsul meu individual. Oricum, intrasem într-un vortex din care nu știam să mă mai extrag. Ajunsesem, nu doar să joc foarte mult, ci să fac foarte, foarte multe alte lucruri conexe, într-o singură zi: filmări, înregistrări, pus voci, repetiții, spectacole… Nu m-am plâns niciodată că muncesc prea mult, dar nu mai știam să mă bucur de ceea ce făceam, nu-mi mai înțelegeam rostul, dispăruseră o parte din bucurie, din emoție… Așa că această pauză impusă de pandemie, mie mi-a prins foarte bine: m-a făcut să-mi fie din nou dor de meseria mea.
– Zâmbetul tău confirmă că ceea ce spui este adevărat. Cum de zâmbești așa de frumos, Alexandra? Deții o rețetă secretă a bucuriei?
„Fă-te soră cu o floare!”


– Ce frumoasă întrebare!… Secretul este că eu nu am nevoie de lucruri exterioare ca să zâmbesc. Zâmbesc pentru că așa simt, iar ceea ce simt încerc să scot în afara mea. Poate că e un dar de la Dumnezeu! Sigur, bucuria se poate și face, ea există în fiecare lucru din jurul tău, totul e să vrei și să știi să o vezi. Îți dau un exemplu: uite, până în pandemie, eu am trăit cu un dor ciudat, dar profund: să văd lumina casei în care trăiesc… Să-ți explic: Șerban (n. red. regizorul Șerban Puiu, partenerul de viață al Alexandrei) și cu mine ne-am mutat în urmă cu vreo cinci ani într-o casă nouă, o casă înconjurată de soare, o casă în care, din clipa în care am intrat am tânjit (chiar ăsta este cuvântul!) să văd în ce fel pătrunde lumina înăuntru. Cum animă casa, cum o înflorește, de unde curge ea așa de învolburat. Dar, pentru că plecam la treabă dimineața și mă mai întorceam abia seara, târziu, niciodată nu apucam să văd… „minunea”. Ei, în pandemie am reușit: am putut să urmăresc întreaga progresie a soarelui prin casa mea, cum curge prin ea, cum mă ia și pe mine ca un vârtej. Apoi m-am mai încărcat și din faptul că am văzut cum mi-au îmbobocit și mi-au înflorit florile în ferestre. Cine avea timp înainte să urmărească acest miracol delicat al naturii?! Să vezi cum seamănă viața unei flori cu viața ta, cum visează și ea la mai mult și mai bine. Fă-te soră cu o floare și ești un om fericit! Vezi, Ines, lucrurile astea chiar mă îmbogățesc sufletește, zmeul meu zboară sus, lângă soare. Și a mai fost ceva, tot esențial: mi s-a reconfirmat, pentru a mia oară, cât de important este să ai alături de tine un om pe care să-l respecți și să-l iubești cu adevărat, cu care să rezonezi realmente, cu care să poți vorbi despre orice și oricând, cu care să nu te plictisești niciodată. Așadar, întorcându-mă la întrebarea ta, îți mărturisesc că Șerban face parte și el din rețeta bucuriei mele: sufletul lui frumos, mintea lui sclipitoare, înțelegerea lui… Uite-așa, în doi, în lumina minunată a casei noastre, ne-am creat o oază de bine și am zâmbit.
– Constat că imaginația joacă un rol important în viața ta…
– Da! E un exercițiu care de-acum mi-a devenit o a doua natură. Sufletul are nevoie mereu de povești. Iar o poveste poate să plece doar de la un gest, de la o privire, de la un singur cuvânt. După aceea, imaginația o pornește în zbor și nici măcar cerul nu poate s-o oprească! Plus că jocul ăsta de-a poveștile te ajută să te cunoști mai bine: văzând cât de departe poți să mergi cu închipuirea, îți sondezi propriile limite sau frici sau bucurii sau pasiuni… Să creezi povești e o provocare, e foarte interesant și cu-adevărat de folos.
„Dumnezeu e pe verticală”
– E prima dată când cineva vorbește cu atât „drag” despre izolarea din pandemie, atât de optimist. În general, crezi că oamenii au învățat ceva din ea?

– Așa și-așa. Adică am văzut eu însămi oameni din anturajul meu care au trecut cu foarte mare greutate prin boala generată de acest virus și care, în urma acestei experiențe, s-au schimbat enorm. Și s-au schimbat în bine! Au văzut moartea cu ochii și s-au repoziționat față de viață, față de lume și față de ei înșiși. Au înțeles ce e cu-adevărat valoros în existența lor. Sincer, uitându-mă la ei acum, nu-mi vine să cred că sunt aceiași oameni pe care-i știam înainte de pandemie! Într-un fel, nici nu mai sunt! Înainte trăiau poate superficial, sau doar într-o grabă fără sfârșit, aveau lumea la picioare și-și permiteau orice. Acum, după ce au avut acest cutremur în existența lor, s-au schimbat la 180 de grade. Din păcate, lecția asta, a ceea ce e cu-adevărat esențial în viață, nu a fost învățată de toți (nu spun că ea poate fi învățată doar prin boală sau alte nenorociri, dar trebuie învățată). Și, din acest motiv, multe dintre problemele de fond au rămas. De exemplu, mulți oameni încă aleargă după bunuri materiale, dincolo de necesitățile unui trai decent. E normal să ai o casă confortabilă, e normal să ai de mâncare, astfel încât să nu suferi de foame, e normal să ai un telefon performant, să ai o mașină fiabilă, să poți să-ți faci un concediu în condiții civilizate, dar sunt mulți oameni care fac toate lucrurile astea în exces, devin sclavii lor. Nu poți trăi doar ca să consumi. Devii un robot! Ți se schematizează viața, fuge viul din ea. Bucuria, zâmbetul despre care m-ai întrebat. Esența vieții este alta, iar mulți oameni n-au căutat-o niciodată sau au uitat-o, și nici în pandemie n-au regăsit-o. Mi se pare că noi, ca societate, în general, am uitat să ne uităm pe verticală, să ridicăm ochii spre cer, spre Dumnezeu, spre stele, acolo unde începe libertatea adevărată, privim doar la nivelul ochilor, orizontal, dreapta-stânga. Pentru vise e nevoie să privești cât mai sus.
„La «Teatrul Elisabeta», jucăm fiecare spectacol cu casa închisă”
– Să revenim la visele… pământene. Tu joci la două instituții de stat, Teatrul „Ion Creangă” și Teatrul „Stela Popescu”, dar și la „Teatrul Elisabeta”, un proiect privat, care, în mod surprinzător, are o uriașă priză la public. Totuși, în România, teatrele private sunt încă privite cu suspiciune, fiind adesea considerate inferioare Naționalului. De ce?

– Cred că suspiciunea asta vine dintr-o ne-înțelegere a situației. Un teatru privat se finanțează exclusiv prin forțe proprii. Ca să poți face bani din teatru, trebuie să fii „teatru de public”, iar ca să fii „teatru de public” înseamnă să ai în repertoriu, în principal, comedii. Teatrele de stat, așa cum e de pildă Naționalul, își primesc banii exclusiv din bugetul de stat, astfel că ele își permit să fie „teatre de repertoriu”, adică, pe lângă comedii, să aibă în repertoriu și piese, să zic așa, „elitiste” sau pentru cunoscători. Or, realist vorbind, nu întotdeauna aceste piese reușesc să adune atâția „specialiști” în sală. Ceea ce, pentru un teatru de stat, nu e o nenorocire. În schimb, pentru un teatru privat, o sală care nu e plină e o catastrofă. Dar asta nu înseamnă că teatrele private, montând comedii, fac rabat de la calitate și de la profesionalism. În niciun caz! „Teatrul de public” nu este inferior „teatrului de repertoriu”!
– Se mai spune și că teatrele private înseamnă „zece scaune-ntr-o garsonieră”…
– Există și așa ceva: este vorba despre „teatrul de buzunar”, care are 40-50 de locuri și unde se face teatru mai mult experimental. Există și „teatrul underground”, de subsol… Mă rog, sunt mai multe categorii, discuția e mai lungă. Însă „Teatrul Elisabeta”, la care joc eu, este singurul teatru din România care-și merită titlul de „teatru privat” (în sensul original al acestei formule), pentru că are o sală mare (avem cea mai mare sală de teatru privat din România: 380 de locuri!), astfel că suntem singurii care concurăm în mod direct cu teatrele de stat, avem o scenă adevărată, cortină, fotolii elegante… De altfel, clădirea teatrului în sine e o bijuterie: este un monument istoric, un palat interbelic de patrimoniu, în stil eclectic, care a fost conceput de arhitectul Rudolf Quich și în care a funcționat, o vreme, inclusiv „Micul Parlament” al României. Asta înseamnă că prin sălile acestui palat au pășit multe dintre personalitățile politice și culturale ale țării, în frunte cu regele Carol, a cărui vizită a fost consemnată oficial în analele clădirii. Iar restaurarea palatului a fost făcută ținându-se cont de arhitectura originală, respectându-se toate detaliile de decor, astfel încât Sala Oglinzilor ori Sala Coloanelor să-și păstreze grandoarea și rafinamentul. Clădirea aceasta are o încărcătură specială, aparte, o energie deosebită, pe care spectatorii noștri o simt și o apreciază. Însă, dincolo de estetică, marea performanță a Teatrului Elisabeta este că, făcând teatru de foarte bună calitate, a reușit, în șapte ani de existență, să țină piept bugetului de stat, având un rulaj anual imens de spectatori și jucând, fiecare spectacol, cu casa închisă.
– Cum sunt spectatorii, după anii de pandemie?

– Încă de când ni s-a dat voie să reluăm spectacolele, chiar cu un procent de doar 30% din spectatori în sală, i-am simțit pe oameni (de la cei mici, care alcătuiesc publicul Teatrului „Ion Creangă”, și până la adulți) foarte, foarte dornici să revină la teatru, foarte dornici să se relaxeze. Încetul cu încetul, am văzut temerile bolii disipându-se din ce în ce mai mult: oamenii și-au recăpătat încrederea! În plus, au fost și foarte disciplinați: când am spus că trebuie să se vină cu o oră înainte, ca să putem să-i verificăm, să le luăm temperatura și să-i dezinfectăm, nimeni nu s-a plâns, toată lumea a așteptat cu răbdare… N-a existat niciun incident! Or, asta, pentru noi, a fost o mare mângâiere: am înțeles că oamenii vor la teatru și că oamenii au nevoie de noi!
– Trăgând o linie la tot ce am discutat până acum, cum te simți în prag de primăvară, Alexandra?
– Mă simt puternică. Simt că am forța interioară să mut munții din loc. Nici de motivație nu duc lipsă! Iar în ceea ce privește planul de atac, sunt cu pixul pe foaie! (râde)
Foto: MARIUS BĂRĂGAN, TEATRUL ELISABETA, NELA TIBERIU