Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Alimentația bazică

– Echilibrul acido-bazic reprezintă o condiție fundamen­tală pentru sănătatea organismului. Din păcate, alimentele acide predomină în farfuriile noastre –

Foto: Shutterstock – 3

O alimentație sănătoasă ar trebui să conțină atât alimente generatoare de acizi, cât și alimente alcalinizante. Într-un organism sănătos, sângele, de pildă, are mereu o valoare pH bazică. La fel și limfa, bila, o mare parte a intestinului subțire și țesutul conjunctiv. În schimb, mediul acid este prezent în intestinul gros, în stomac și în zona geni­tală.

Alimentație bazică sănătoasă

În general, hrana al­calină nu este recoman­dată pe durată lungă, pen­tru că, în acest caz, pot deveni alcaline și zo­ne ale organismului cu un mediu acid sănătos, ceea ce ar putea deregla echili­brul. Dar ea poate fi bene­fică pe durată scurtă, de exemplu, în curele de pri­măvară, de detoxifiere, pentru curățirea intesti­nu­lui și în post. În acest caz, timpul este însă limitat la o durată de 4-12 săptămâni.

Având în vedere faptul că în organismul nostru mediul alcalin este dominant, se recomandă con­su­mul unor alimente alcalinizante în proporție de 60-70%. Mai ales legume, fructe, ciuperci și ver­dețuri, bune „generatoare” de baze, ar trebui con­sumate cât mai des posibil.

Aproape toate alimentele alcaline au un efect antiinflamator, sunt bogate în aminoacizi, prezintă un grad ridicat de minerale și microelemente cu efect bazic (de pildă, magneziu, potasiu și fier), conțin substanțe amare, antioxidanți și, în general, o cantitate mare de apă.

Generatorii de acizi

Alimentele acidifiante pot fi dăunătoare sau folositoare. Printre cele folositoare se numără, de exemplu, nucile, leguminoasele, porumbul, meiul și cerealele integrale. Ele nu trebuie să lipsească dintr-o alimentație sănătoasă.

Alimentele dăunătoare trebuie evitate pe cât se poate sau trebuie reduse cu stictețe. Printre aces­tea, se numără toate alimentele cu aminoacizi acidi­fianți, precum carnea, ouăle, produsele lactate, dar și peștele sau fructele de mare. Însă nici aici nu este neapărat dăunător un consum chibzuit. Cu totul altfel stau lucrurile în cazul alimentelor care conțin zahăr. Aces­tea dăunează organismului și ar trebui evitate complet. Din aceste motive, dulciu­rile, pas­tele, produsele de patiserie, mezelurile, brân­za și carnea ar trebui incluse în meniu doar în mod excepțional.

În general, în alimentația zilnică alimen­tele acidifiante n-ar trebui să depășească 20-30%.

Alimentația neutră

Nu trebuie uitate, însă, așa-numitele ali­mente acide și bazice neutre, cum sunt gră­simile și uleiurile superioare, precum uleiul de floarea-soarelui, de in, de cocos, de cânepă și de semințe de dovleac, dar și untul, frișca sau untul indian, ghee. Ele conțin numeroase substanțe ce fac posibilă o alimentație variată și gustoasă.

Lista de mai jos poate fi un reper pentru sta­bilirea unui program alimentar benefic organis­mu­lui nostru.

GHID DE CUMPĂRĂTURI

Alimente și băuturi alcalinizante (bazice)

Scala pH-ului

Fructe: Mere, ananas, a­vo­cado, banane, pere, mure, căpșuni, grapefruit, afine, zmeură, coacăze, cireșe, ki­wi, mango, portocale, pier­sici, vișine, struguri, lămâi.

Legume: Anghinare, vi­nete, conopidă, fasole verde, mazăre, fenicul, varză albă, castraveți, pepeni, morcovi, cartofi, țelină (rădăcină), usturoi, gulii, dovleac, praz, ardei grași, ridichi, sfeclă roșie, varză roșie, sparanghel, țelină (tulpini), cartofi dulci, roșii, dovlecei, ceapă, germeni de semințe, toată familia de salate, verdețuri.

Băuturi: Toate băuturile (ca­re taie se­tea) fără alcool, co­feină, teină sau zahăr.

Alimente și băuturi acidifiante

În principiu, din această categorie fac parte toate alimentele care conțin albu­mină acidizantă. Dar n-ar trebui să re­nun­țăm total la ele, pentru că au multe proteine. Cantități ideale: 20-30% pen­tru hrana zilnică, pentru menținerea echi­librului acido-bazic.

Alimente acidifiante „bune”

(care trebuie incluse într-o alimentație sănătoasă)

Amarant (trifoi roșu), hrișcă, cioco­lată amăruie, fulgi de ovăz, porumb, nuci, plante oleaginoase, produse cu soia (puțin prelucrate), cereale integrale, orez integral, ceai verde, cafea de cicoare, băuturi din plante.

Alimente acidifiante „rele”

(care nu au doar efect acidifiant, ci extrag parțial din organism substanțe minerale)

Ouă, oțet, carne, supă de carne, salam, fructe de mare, produse de patiserie din făină foarte fină, alimente care conțin gluten, miere în cantități mari, ketchup, produse lactate, murături, muștar, produse din soia prelucrate intensiv, zahăr.

Alcool, băuturi pentru slăbit, ceai de fructe și ceai negru, ness, cafea din cereale, apă minerală, limonadă, lapte, băuturi cu proteine.

Alimente neutre

Unt topit, unt, frișcă, uleiuri superioare (de ex. de in, cocos sau semințe de dovleac).

Rețete cu combinații bazice și acide ideale

Băutură răcoritoare cu ovăz, mentă și castravete

Ingrediente: 200 ml lapte de ovăz, 1 castravete, 1 lămâie, 4-5 frunze de mentă (proaspete), sare, piper.

Preparare: – Se spală castravetele sub jetul de apă și se taie mă­runt. – Se stoarce lămâia. – Se spală frunzele de men­tă. – Se pun toate ingredientele, in­clusiv laptele de ovăz, în mixer și se pasează. – Se gustă de sare și piper. – Se toarnă băutura într-un pahar și se „savurează” rece.

Supă-cremă de mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre congelată la circa 1,5 l apă, zeamă concentrată de legume, 200 ml frișcă lichidă, sare, piper, puțin pătrunjel verde.

Preparare: – Se pune într-o oală suficient de mare mazărea congelată împreună cu apa (de la robinet). – Se dau în clocot la foc mic și se adaugă zeama de legume (canti­tatea conform indicațiilor de preparare). – Se fierbe mazărea și se mixează în oală. – Se gustă supa de sare și piper. – Se încor­porează frișca lichidă. – Se spală pătrunjelul și se toacă mărunt. – Se ser­vește supa presărată cu pătrunjel verde tocat.

Salată de cartofi cu mere

Ingrediente: 1 kg cartofi nesfărâmicioși, 2 mere mici, zemoase, 1/2 castravete, 1 legătură pătrunjel verde, alte verdețuri după gust, 3-4 lin­guri semințe de floarea-soarelui, 1/8 l zeamă concentrată de legu­me (Knorr+apă), 3-4 linguri zeamă de lă­mâie, 3-4 linguri ulei de floarea-soarelui, sare, piper.

Preparare: – Se spa­lă cartofii, se fierb, se curăță de coajă și se lasă să se răcească. – Se curăță merele de partea lemnoasă și se taie cubulețe. Se taie cubulețe și castravetele. – Se spa­lă verdețurile, se zvântă și se toacă mărunt. – Se amestecă, într-un castron, zeama concentrată de legume și zeama de lămâie și se adaugă uleiul de floarea-soarelui, sare și piper după gust. – Se taie cartofii răciți bucăți mai mici și se încorporează în sos. – Se adaugă merele, castravetele și verdețurile. – Se mai gustă o dată de sare și piper. – Pentru un gust mai bun, salata ar trebui ținută o zi la frigider. Se mai adaugă, eventual, puțină zeamă, și se mai condimentează dacă e nevoie.

Sticks-uri de legume colorate cu sos de avocado

Ingrediente: legume după gust (morcovi, tul­pină de țelină, castra­vete, dovlecel, feni­cul), 1 avocado bine copt, mărar verde, as­mațuchi, 1 lingură iaurt, 1 linguriță zea­mă de lămâie, sare, piper.

Preparare: – Se spa­lă legumele, se curăță și se taie bastonașe potri­vite. – Se zdrobește avocado-ul cu o furculiță. – Se spală verdețurile și se toacă mărunt. – Se amestecă verdețurile cu iaurtul și cu piureul de avocado, se adaugă zeama de lămâie și condimentele. – Se pun sticks-urile în farfurii și se mănâncă înmuiate în sosul de avocado.

Legume la tigaie, cu tofu și brânză de capră (proaspătă)

Ingrediente: legume după gust (ardei gras ro­șu, dovlecel, ceapă, usturoi, cartofi, cartofi dulci, fenicul, tulpină de țelină), 250 g tofu, 1-2 linguri unt (eventual indian, ghee), 3 linguri brânză proaspătă de capră, verdețuri după gust, sare și piper.

Preparare: – Se spa­lă și se curăță le­gumele și se curăță de coajă ceapa, usturoiul și cartofii (dacă se folosesc, se fierb înainte). – Se taie tofu cubulețe. – Se-ncinge untul (eventual ghee) într-o tigaie. – Se adaugă ceapa, usturoiul și tofu și se călesc 2 minute, la foc potrivit. – Se adau­gă celelalte legume și puțină apă și se fierb până ce se înmoaie. – Se adaugă și brânza de capră. – Se încorporează verdețurile și se gustă salata de sare și piper.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian