– Despre civilizația vegetală –
Singuri printre copaci
Dacă le amintim oamenilor de azi, că soarele este marea sursă a vieții și că plantele sunt cele care captează energia solară pentru a le umple gura cu hrană, asta poate le-ar părea un adevăr evident, un truism. Dar adevărurile evidente trebuie mereu repetate: pentru oameni și animale, soarele este condiția indispensabilă a vieții, centrul ei. Fără el, viața n-ar fi posibilă, fără vegetale, intermediare între ființe și soare, existența noastră ar dispărea fără urmă.
În ultima vreme, aici, în Suedia, se fac experiențe interesante legate de existența în natură, aflată încă în stare pură, în Scandinavia. Oamenii se refugiază în pădure, încercând să se descurce cum pot, fără a apela la civilizație. Își aprind focul cu lemne uscate, frecate în mâini, locuiesc în colibe de crengi, mănâncă ierburi, ciuperci și rășină.
Apare, apoi, problema procurării hainelor naturale. Se știe că foarte devreme, oamenii au început să toarcă inul. Acasă, în România, în satul mamei, în copilăria mea, oamenii încă se mai îmbrăcau cu pânze și postavuri țesute de ei. Am trăit pe viu întregul proces, începând cu contemplarea plantei cu flori albastre, de care ne rugam să crească cât mai înaltă, făcând șpagaturi în aer, pentru ca inul să ajungă până la cer și calitatea fibrelor să fie cât mai bună. În Suedia, se împletesc haine groase, din lână, pentru a rezista climei nordice.
Rugăciune pentru animale
Aproape toată civilizația planetei se întoarce, încet dar sigur, la ceea ce se numește „civilizația vegetală”. Extremul Orient se află mereu în frunte, animalele ocupând un loc modest, în ceea ce privește alimentația. Acolo, numai cei înstăriți se hrănesc cu carne, alimentația grosului populației fiind fundamental vegetariană – ca de altfel și în țările sărace ale Europei.
Trebuie să recunoaștem că lumea bogată se găsește într-o criză, o dilemă morală în privința consumării cărnii. Suntem foarte departe de timpul în care oamenii priveau cu sfială sacrificiul animalelor, transformat în zilele noastre într-o monstruoasă industrie. A mânca ceea ce a fost viu era odată un sacrament și un mister. Lucru la care nu ne mai gândim astăzi, așezându-ne la masă. Cu toate că există tradiția unei rugăciuni înaintea mesei… În timpurile străvechi, însă, se mulțumea și animalului sacrificat, care se oferise el însuși ca hrană, așa cum se cerea iertare și plantei, înainte de a fi ruptă, ca să devină plantă de leac. În cartea lui despre mituri, Joseph Campbell scria: „Atitudinea religioasă în fața animalelor trebuie să fie aceea de venerație și respect, și nu numai atât, ci chiar una de supunere în fața profundei lor valori de ființe”.
Arborele cosmic
Toate religiile au descris paradisul ca pe o grădină cu flori și fructe, în care plantele au un rol transcendental. În această imagine, universul întreg apare ca un arbore ale cărui rădăcini formează împărăția tenebrelor. Solul din care acest arbore se înalță este pământul. Ramurile arborelui formează chiar bolta cerească, acolo unde ele întâlnesc lumina soarelui. Arborele cosmic, marele arhitect, se hrănește direct din soare. Știința n-a reușit să descifreze secretele arborelui vieții. Niciun om de știință nu poate explica seriile de adaptări complexe care permit, de pildă, corolei florii-soarelui să-și țină mereu fața către soare, urmând cursa lui cerească. Botaniștii nu au reușit să înțeleagă reflexele de protecție care închid florile înainte de ploaie. Ca să nu mai amintim de munca invizibilă a rădăcinilor în pământ, în timpul iernii, când natura pare moartă, pentru a păstra verdeața care va izbucni în primăvară. Oare mai e nevoie să amintim și de gigantica operă de transformare chimică, realizată de miliardele de frunze și fire de iarbă, pompând lumina solară, absorbind gazul carbonic, pentru a arunca tone de oxigen în atmosferă?
Cine nu s-a uimit de miraculoasa renaștere a naturii după letargia hibernală, când pământul se acoperă de verdeață, germinează, mugurii explodând în aer, când, în numai câteva săptămâni, câmpuri și păduri oferă ochilor noștri infinite nuanțe de verde? Și mai mult decât atât: se pare că plantele nu se mulțumesc numai să trăiască pentru ele, ci par a dirija întreaga viață animală, care renaște odată cu ele, dând semnalul unei noi forțe, curgând în toate corpurile ființelor. Anotimpurile, cu cadrul lor misterios, sunt date de lumea vegetală, creând iluzia pură că totul ne este dăruit nouă, locuitorii pământului. În spatele timpului nu stau regi, dictatori sau șefi de stat, ci stă, cu cerească modestie, lumea plantelor, în legătură directă cu Soarele. Să-l slăvim, în primăvara care începe!
FRIDA PAPADOPOL, Malmö, Suedia