– Ulei de măsline vopsit, vin etichetat incorect, miere de porumb: poliția internațională luptă împotriva afacerilor cu produse alimentare contrafăcute. Ele ajung și în România –
A fost una dintre cele mai mari operațiuni desfășurate vreodată de o unitate specială a Organizației europene de poliție Europol: 68.000 de persoane au fost controlate, au fost emise 663 de mandate de arestare, 42 de rețele criminale destructurate și 15.451 de tone de alimente confiscate. Operațiunea s-a numit „Opson X” și s-a desfășurat în prima jumătate a anului 2021. Scopul a fost identificarea organizațiilor criminale specializate în contrafacerea de alimente și băuturi.
Europolul în alertă
De zece ani au loc operațiuni Opson și anchetatorii descoperă de fiecare dată tot mai multe fraude. Directorul Europol, Catherine De Bolle, consideră că sănătatea noastră este amenințată într-o măsură tot mai mare: „În lanțul de aprovizionare cu alimente au pătruns produse contrafăcute, de calitate periculoasă. Deși mii de făptași au fost prinși, mafia alimentară continuă să găsească noi modalități de a comercializa alimente falsificate, alterate și stricate”.
Cel mai frecvent este falsificat uleiul de măsline. Escrocii se folosesc de clorofilă pentru a schimba în verde culoarea lui, reciclează uleiul uzat sau îl vând drept „extra virgin”. La rândul ei, mierea de albine este adesea produsă din porumb sau sirop de orez. Vinurile și băuturile spirtoase sunt amestecate cu glicerină, acizi sau chiar metanol și etichetate incorect. În loc de carne de vită sau de pui, se vinde carne de cal, iar peștele pangasius, care este mai ieftin, e vândut pe post de cod.
Operațiuni precum „Opson X” demonstrează ce profituri uriașe generează aceste produse. Iar ulterior, ele pot fi folosite pentru finanțarea altor activități ale crimei organizate.
În timp ce funcționarii poliției luptă în primele linii pe frontul împotriva criminalității, oamenii de știință lucrează în culise pentru a dovedi înșelătoria. Aceasta este adesea o sarcină complexă. Școala de Științe Alimentare (SFS) de la Universitatea din Hamburg este considerată unul dintre centrele cele mai avizate.
Teste ca pentru coronavirus
Pentru a recunoaște un produs contrafăcut, specialiștii trebuie să analizeze mai întâi produsul original. De pildă, cu un test PCR, ca acela folosit pentru depistarea coronavirusului. PCR înseamnă reacția în lanț a polimerazei, un proces prin care ADN-ul poate fi amplificat din materialul genetic. Apoi, ADN-ul produsului real este comparat cu cel al produsului care ridică suspiciuni. Scopul este de a descoperi diferența dintre ele. Aceasta este adesea o muncă grea, asemănându-se cu încercarea de a găsi o piesă greșită dintr-un puzzle cu 10.000 de piese. Însă o condiție prealabilă pentru analiza produsului original este ca acesta să fie mai întâi obținut. Și chiar și asta se poate dovedi dificil.
Testul cacao. Industria ciocolatei preferă să folosească cacao din cele mai alese soiuri, deoarece aceasta este mult mai aromată decât soiurile mai ieftine de cacao de larg consum. Însă producătorilor din America de Sud și Malaezia le place, din păcate, să amestece cele două tipuri de cacao, pentru a obține astfel mai multă marfă din categoria scumpă. Și, în mod evident, nu au niciun interes să furnizeze mostre de cacao cu aromă fină, pentru ca specialiștii să le poată da de urmă. În plus, în cazul exportului și importului de plante, există restricții internaționale, instituite parțial de teama pirateriei genetice sau a introducerii în țară a unor exemplare purtătoare de anumite boli. Totuși, specialiștii au reușit până la urmă să analizeze cacao din soiurile cele mai alese. Când s-a efectuat comparația cu mostrele suspecte, a fost descoperită o altă fraudă: în unele tranșe livrate, există cantități prea mari de coajă măcinată de fructe de cacao. Iar asta nu e bine, pentru că pe coajă există mucegai și toxine.
Testul alunelor de pădure. 70% dintre toate alunele de pe piață provin din Turcia. Însă în 2014, un val de frig a distrus nenumărate plante de pe coasta Mării Negre. În aceste condiții, unii furnizori au venit cu ideea de a adăuga la făina și pasta de alune și de caju, și arahide. Deși pare o înșelăciune inofensivă, acest amestec poate pune în pericol viața persoanelor care au alergie la arahide.
Testul fileului de pește. Peștele proaspăt prins este filetat și congelat încă pe când vasele de pescuit se află în larg. Și toate fileurile arată cumva similar. Dar, de exemplu, peștele pollock și bibanul oceanic au prețuri diferite. Bibanul oceanic este de aproximativ două ori mai scump. În aceste condiții, comercianții sunt tentați să reeticheteze ieftinul pește pollok cu preț de biban. Cercetătorii dezvoltă și în acest caz o metodă de analiză.
Lucrurile se complică încă și mai mult când se pune problema determinării originii exacte a produselor. Din acest punct de vedere, analizele ADN oferă doar un ajutor parțial. Scopul, în acest caz, este de a descoperi care sunt factorii de mediu, de pildă modul în care solul determină conținutul de fier, zinc sau cobalt din unele plante. În laboratoare există numeroase dispozitive folosite în acest scop, cu ajutorul cărora probele pot fi pulverizate, centrifugate, înghețate, la temperaturi foarte scăzute, expuse unui laser și descompuse în molecule, pentru a găsi, de exemplu, prezența anumitor metale grele.
Testul sparanghelului. Lăstarii de sparanghel din fermele de top ale Germaniei sunt mai populari și mult mai scumpi decât sparanghelul din Polonia, Grecia sau China. Deja de mai multă vreme, planează suspiciunea că furnizorii fac contrabandă cu sparanghel străin ieftin, ambalat în lăzi germane. Această practică ar trebui să dispară. Cercetătorii au prelevat mostre din Germania și Olanda și au obținut, totodată, mostre de la reprezentanții unor magazine din Peru, China și Grecia. În noul sezon al sparanghelului, ei vor putea spune destul de precis dacă lăzile conțin, într-adevăr, ce scrie pe ele.
Lungul drum de la producător la sacoșă
O problemă majoră în lupta împotriva fraudei alimentare o reprezintă complexele lanțuri globale de aprovizionare. Ele conduc de la fermier la puncte de colectare, care se află eventual pe un alt continent. Urmează transportul în Europa, procesarea industrială, livrarea pe piețele angro, către comercianții cu amănuntul, și de-abia după aceea produsele ajung în sacoșele noastre de cumpărături. Pentru infractori, toate acestea reprezintă o mulțime de „centre nodale”, unde pot interveni cu falsificări. Iar ei știu să se folosească de ele. Compania internațională de testare „Food Safety Net Services” (FSNS) estimează că organizațiile și companiile criminale realizează un profit de 45 de miliarde de euro pe an din alimente și băuturi contrafăcute.
Testul mozzarella. Mozzarella de bivoliță este mult mai scumpă decât mozzarella obținută din lapte de vacă. Nu e de mirare că laptele de bivoliță este adesea înlocuit cu lapte de vacă ieftin, o înșelătorie în care mafia alimentară e implicată masiv. În 2012, o întreagă fabrică de lapte a fost confiscată în Italia, pentru că fabricase brânză contrafăcută. Din câte se pare, a fost implicată și organizația mafiotă Camorra. În 2021, autoritatea UE împotriva fraudei alimentare (EU Agri-Food Fraud Network) a descoperit și în Spania un caz similar. Laptele de bivoliță era amestecat acolo în proporție de 75 la sută cu lapte de vacă. Lipsit de scrupule, producătorul a recomandat în mod special brânza unor persoane cu intoleranță la laptele de vacă. Autoritatea UE estimează că profitul companiei a sporit cu 14 procente folosindu-se de această înșelătorie.
În prezent, Europol pregătește următoarea operațiune „Opson”. Când, unde și împotriva cui vor lovi forțele speciale? Asta rămâne secret. Operațiunile polițienești și vamale cu descinderi, confiscări și executare a mandatelor de arestare vor începe abia în următoarele câteva săptămâni. Mafia alimentară nu trebuie avertizată.