* Este un tânăr regizor de mare succes. Deși nu a împlinit încă 35 de ani, a montat deja în aproape toată țara. Iar de curând și-a făcut intrarea în mod glorios chiar pe scena Teatrului Bulandra din București *
Un text vechi, cu mesaj actual
– Vlad, vei avea în curând o premieră, pe un text important al lui Maxim Gorki, pus la un teatru important din București: Bulandra. Fă-i prezentările…

– E vorba despre „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, pe care îl pun în scenă la Teatrul Bulandra, așa cum ai dezvăluit deja. Acum, când spun aceste cuvinte, mi se pare că sună destul de solemn… Dar eu chiar m-am luptat cu asta, am vrut să creez mai degrabă un spectacol onest și sincer, care să aibă ceva de spus publicului de azi, și mi-am propus să nu cădem în capcana solemnității pe care o presupune anunțul – „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, la Teatrul Bulandra. Dar chiar că sună solemn!
– Ce te-a atras la acest text?
– Este o poveste despre oameni excluși din societate, despre declasați care nu se ridică la standardele de succes pe care le impune societatea și care se bălăcesc în mocirla propriei ratări și într-o totală ambiguitate morală. Sunt hoți, prostituate, criminali, oameni pe care dacă i-ai întâlni pe stradă, ai traversa oripilat pe trotuarul celălalt. Și mi-am propus să vedem în timpul spectacolului cum, încet-încet, erupe umanitatea din aceste „scursuri ale societății” pe care cu greu în viețile noastre de zi cu zi îi numim „oameni”, să descoperim o explozie de sinceritate, de suferință, de speranță, de înțelegere profundă a sufletului uman, care își face simțită prezența în locul în care ne-am aștepta cel mai puțin – într-un adăpost de noapte pentru cei fără casă, aflat la subsolul unui bloc.
– Ce poate fi de interes în textul lui Maxim Gorki pentru spectatorii de azi?
– Deși e scris acum 100 de ani, textul dramatic reușește să atingă foarte puternic inima omului de azi. Cel puțin pe mine mă emoționează. Mesajul piesei este etern valabil, și anume, că fără speranță, omul nu poate supraviețui. E foarte simplu.
– Teatrul Bulandra are o istorie glorioasă. Nu te-a intimidat acest lucru?
– Deloc. Ba chiar m-a inspirat. Este teatrul care a exercitat cea mai mare fascinație asupra mea, în perioada adolescenței, când a început să încolțească în mintea mea ideea de a deveni regizor. În plus, tot la Sala „Toma Caragiu”, numită pe atunci Sala „Grădina Icoanei” a Teatrului Bulandra, a montat și Liviu Ciulei cel mai important spectacol din istoria teatrului românesc: „Azilul de noapte”. De fapt, Liviu Ciulei a montat de două ori „Azilul de noapte” la Bulandra. Prima dată în 1960 și a doua oară în 1975. Și mi se pare foarte tare că am ocazia acum să lucrez în același teatru pe același text. Nu, nu am fost intimidat. Am fost mai degrabă flatat.
– Cum a fost pentru tine, ca tânăr regizor, să lucrezi cu nume grele ale scenei românești? Îi ai în distribuție pe Cornel Scripcaru, Doru Ana, Marian Râlea și mulți alții, tot unul și unul.

– Dincolo de faptul că sunt „nume grele”, principalul e că sunt actori foarte buni și oameni foarte speciali. E foarte plăcut să lucrezi cu astfel de artiști. Cred că sunt câteva creații actoricești remarcabile în acest spectacol, dar cel mai important e că am reușit să devenim o echipă solidă.
– Îți amintești cum te-ai apucat de regie? Ce te-a fascinat la teatru?
– N-aș putea să zic exact de ce am devenit regizor, dar în perioada liceului, dintr-odată, am început să merg obsesiv la teatru. Vedeam cam 60-70 de spectacole pe an, atât din București, cât și din provincie. A fost pentru mine o supapă prin care să evadez din rutina zilnică și din așteptările standardizate și plictisitoare, care s-au pus asupra mea: o viață banală cu un scenariu prestabilit – faci o facultate, îți întemeiezi o familie, te îngropi într-un job și, încet-încet, devii un cetățean decent al unei societăți onorabile. Te resemnezi și uiți să mai visezi. Nu mi s-a părut atrăgătoare această perspectivă. Eu cred că e mai plăcut să-ți petreci timpul într-o lume a plăsmuirilor, a unor povești esențializate, în care de multe ori viața e mai intensă decât în realitate. Cred că asta și fac artiștii: visează în locul omului care nu are timp să o facă pentru că este prea preocupat să câștige bani.
„Tot copil și tot curios”
– Erai un copil creativ?

– Eram un copil foarte curios, și asta cred că sunt și acum: tot copil și tot curios. Mă pasionez brusc de un subiect despre care nu știu nimic și încerc să-l aprofundez. Ajung, astfel, să petrec luni de zile exclusiv pe subiectul cu pricina. Cred că asta e o calitate pe care am avut-o de pe când eram mic. Nu pot să zic o anecdotă care să arate că eram făcut să fiu regizor încă din copilărie, dar îmi amintesc că tot timpul am evadat în imaginație și mă simțeam foarte confortabil să fiu singur. Cred că e foarte important ca oamenii să petreacă, din când în când, timp singuri, cu gândurile lor, mai ales copiii. Nevoia disperată de a ne înconjura permanent de lume, de activități și de zgomot, paradoxal, ne însingurează. Te simți mult mai singur în mijlocul unei mulțimi.
– Care au fost mentorii tăi din lumea teatrului?
– Pot să zic că toți actorii cu care am lucrat au fost mentorii mei. De la ei am învățat să fac această profesie, am învățat-o „pe făcutelea”. Teatrul nu se învață stând la umbra unui mentor care-ți strecoară pilde teoretice despre teatru. Se învață practicând.
„E neplăcut să ți se pună pe stop viața timp de doi ani”
– Cum te-ai simțit în pandemie?

– Pe de-o parte, am luat-o razna, pe de altă parte, m-a ajutat. De ce zic că am luat-o un pic razna? E neplăcut să ți se pună pe stop viața timp de doi ani, să ți se limiteze interacțiunile cu alți oameni, să mergi la repetiții cu frică, fie că te îmbolnăvești tu, fie că-i poți îmbolnăvi tu pe colegii tăi, fără să vrei. A fost o viață nenaturală, dar într-un fel m-a și ajutat această perioadă. Forțat de împrejurări, am reușit să fac ce ziceam adineauri că e un lucru benefic: să petrec mai mult timp cu mine însumi, să citesc mai mult și să ajung astfel la un echilibru interior. Ultimii zece ani au fost pentru mine ca un carusel. Am montat spectacole în diferite orașe, nu am stat locului deloc. Fiecare nou spectacol e un nou început, un moment zero, în care încerci să formezi o familie cu artiștii cu care lucrezi, și familia asta se instituie, e stabilă pentru câteva luni, după care se destramă la data premierei. Apoi te arunci în altă „familie”. Cumva, atât de mult m-am aruncat în toate „familiile” astea care au dat naștere unor „copii” care sunt spectacolele pe care le-am făcut, încât am pierdut echilibrul interior și nu am mai avut timpul meu cu mine. Partea bună a acestei pandemii a fost că, forțat de împrejurări, am oprit un pic caruselul și m-am îngrijit mai mult de mine. Am re-descoperit astfel că există viață și în afara teatrului.
– Unde pot vedea iubitorii de teatru spectacolele tale?
– Urmează să montez două spectacole la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, dar, din superstiție, prefer să nu dau titlurile. Ce pot sa spun e că premierele vor avea loc la începutul lunii Mai. În București, spectacolele mele pot fi văzute la Teatrul Mic – „Deșteptarea primăverii”, la Teatrul Excelsior „The History Boys”, la Teatrul Odeon „Henric al IV-lea”, de Pirandello. La Teatrul de Stat Constanța am în repertoriu trei spectacole – „The Full Monty”, „Crima din strada Lourcine” și „Lasă-mă să intru”, la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești, „Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, un text foarte important pe care, dacă aș fi spectator, aș vrea să-l văd la fiecare reprezentație doar ca să simt forța extraordinară a textului care vorbește despre înclinația oamenilor de a se organiza în gloate decerebrate, care simt o plăcere uriașă de a strivi omul liber. Seamănă foarte mult cu ceea ce se petrece astăzi în lume.