Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Nani-nani, floarea mamii…

– Odinioară, femeile își adormeau copiii cântând. Vocea lor liniș­titoare și blândă țesea, din cântece, somn. Plantele au și ele pu­te­rea aceasta. Mesagere ale gingășiei și armoniei, îl amăgesc pe Moș Ene cu pacea lor –

Foto: Shutterstock – 8

Ingredientele naturale obținute din plante ne ajută să adormim ușor și blând. Spre deosebire de chimicale, nu creează de­pendență și pot fi utilizate pe o perioadă mai lungă de timp. În plus, la trezirea din somn nu apar stări de amețeală, somnolență și oboseală. Dar, la fel ca și cântecele de leagăn, remediile din plante trebuie luate în mod repetat ca să-și dezvolte efectele. Durata ideală este de două până la trei săptămâni.

Vă prezentăm în continuare câteva dintre cele mai puternice plante pentru dormit. Le gă­siți în magazine naturiste și farmacii, împreună cu tinc­turile, extractele, pulberile și uleiurile preparate din ele.

Valeriana

– Se administrează sub formă de extract, ceai, pulbere, tinctură –

* Extractul uscat de Valeriană. Se iau 300-500 mg, cu o oră înainte de culcare.

* Infuzia de Valeriană. Peste o linguriță de rădăcină de Valeriană uscată și mărunțită se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat 20 de minute. Pentru efect op­tim, se bea o cană în decur­sul după-amiezii și o cană cu aproximativ o oră înainte de culcare.

* Pulberea de Valeriană este obținută prin măcinarea fină a rădăcinii uscate de Valeriană. Se ia cu puțină apă un sfert de linguriță de pulbere, în cursul după-amiezii, și un sfert de linguriță de pulbere cu o oră înainte de culcare.

* Tinctura de Valeriană este obținută prin macerarea în 100 ml alcool alimentar a 20 grame rădăcină uscată și mărunțită de Valeriană, timp de 10 zile. Strecurați și stocați într-o sticlă la rece. Luați câte 5 picături de tinctură cu puțină apă, de 2 ori pe zi, și 20 de picături de tinctură, înainte de culcare.

Hameiul

– Poate fi folosit sub formă de ceai, tinctură, pulbere și extract –

* Infuzia de Hamei. Peste o lingură de conuri de hamei uscate și mărunțite, se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă vasul, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau o cană de infuzie după amiază și o cană seara, înainte de culcare.

* Tinctura de Hamei este obținută prin macera­rea în 100 ml alcool ali­men­tar a 10 grame de conuri Hamei uscate și mărunțite, timp de 10 zile. Se stre­coară și se pune într-o sticlă, la rece. Se iau câte 2 picături de tinctură de Hamei cu puțină apă, de 2 ori pe zi, și 6 picături înainte de culcare.

Passiflora

– Passiflora se ia sub formă de ceai, pulbere, tinctură și extract –

* Cel mai simplu mod de preparare este sub formă de ceai. Peste o lingură de flori de Passiflora uscate și mărunțite se toarnă o cană cu apă clocotită, se lasă 15 minute vasul acoperit, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de 2 ori pe zi, din care ulti­ma înainte de a merge la cul­care.

* Tinctură de Passiflora. Se iau câte 10 picături, de 2 ori pe zi, cu jumătate de pahar de apă, și 30 de picături seara, cu o oră înainte de culcare.

Lavanda

Există mai multe moduri de a reduce pro­blemele de somn cu ajutorul Lavandei. De exem­plu, puteți pune o grămăjoară de Lavandă proaspăt culeasă pe nop­tiera de lângă pat sau puteți umple o mică pungă de pânză cu La­vandă uscată, pe care o așezați sub pernă.

Lavanda se mai poate folosi sub formă de ulei esențial, ceai, tinctură, extract. Per­soa­nele insomniace pot be­neficia de efectul calmant al uleiului de Lavandă, folosit pentru masaj sau pus într-un difuzor de aro­ma­terapie.

* Infuzie de flori de Lavandă. Pes­te o lin­gură de flori de Lavandă uscată și mă­runțită tur­nați o cană cu apă clocotită, acoperiți vasul, lă­sați la infuzat 20 de minute, apoi stre­curați. Beți câte cană cu ceai de 2 ori pe zi, din care ultima seara, la culcare.

Talpa-gâștii

– Se utilizează sub formă de ceai, pulbere și tinctură –

* Infuzia de Talpa-gâștii. O lingură de Talpa-gâștii uscată și mărunțită se opărește cu o cană cu apă clocotită, se acoperă va­sul, se lasă la infuzat 20 de mi­nute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană cu ceai de Talpa-gâștii de 2 ori pe zi, din care ultima seara, la culcare.

* Tinctura de Talpa-gâștii este obținută prin macerarea în 100 ml alcool alimentar a 20 grame de plantă uscată și mărunțită, timp de 10 zile. Se strecoară și se pune într-o sticlă, la rece. Se iau câte 5 picături de 2 ori pe zi și 30-40 picături de tinctură cu puțină apă, cu o oră înainte de cul­care.

Macul de câmp

– Se folosesc petalele uscate de Mac, sub formă de ceai, pulbere, tinctură –

* Ceaiul de petale de Mac se obţine din o lingură de petale de Mac uscate şi mă­runţite, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la in­fuzat 15 minute acoperit şi se beau 2 ceaiuri pe zi din care ultimul, înainte de culcare.

* Pulberea de Mac se obține prin fărâmițarea petalelor uscate. Se ia o linguriță pe stomacul gol, înainte de masă.

* Tinctura de Mac se obține prin macerarea petalelor în alcool, vreme de 7 zile. Se păstrează la frigider. Se iau câte 5 picături, diluat în puțină apă, de două ori pe zi: la prânz și seara.

Florile de Tei

* Pentru a prepara ceai de Tei, turnați o cană cu apă clocotită peste o lingură flori de Tei, lăsați la infuzat 20 de minute, apoi stre­curați. Se bea câte o cană de 3 ori pe zi, ultima cu o oră înainte de culcare.

* De asemenea, puteți pregăti un macerat, prin care extrageți la rece substanțele cu efect liniștitor din florile de Tei. Adăugați două linguri cu flori de Tei la o cană cu apă la temperatura camerei și lăsați la macerat timp de o oră. Apoi încălziți scurt până la fierbere, strecurați și beți cu înghițituri mici. Luați câte o cană de 3 ori pe zi, ultima înainte de culcare.

* Pentru o baie sedativă cu flori de Tei, puneți pe foc 3 litri de apă și adăugați 400-500 grame de flori de Tei. Lăsați să fiarbă 3 minute, apoi să stea la infuzat jumătate de oră. Strecurați și adăugați decoctul în apa din cadă, care trebuie să aibă 37-38 de grade. Stați în apă 15-20 de minute.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian