– Tratamente alternative –
– Medicina clasică nu poate stăpâni singură alergia de primăvară, care dezvoltă manifestări rezistente. Terapiile alternative au arme mult mai eficiente de înlăturare a simptomelor. Ideal ar fi ca ele să fie aplicate înainte de sezonul polenului –

Dușmanul este invizibil, războiul contra lui durează luni, iar victoriile sunt foarte puține. Când polenul de pe ierburile și arborii înfloriți începe din nou să zboare prin aer, peste 100 de milioane de europeni încep să strănute, să lăcrimeze și să respire greu. Sistemul lor imunitar reacționează alergic la polen și eliberează în exces histamină, substanța vinovată de simptomele alergiilor. Medicii alopați le tratează cu medicamente de sinteză, precum antihistaminicele sau spray-urile cu cortizon. Sau recomandă o terapie imunologică specifică, injecții cu concentrații slabe de antialergeni, care durează cel puțin trei ani. Dar terapiile clasice nu au totdeauna succes, iar mulți bolnavi se plâng de efectele secundare care apar. Din fericire, ce nu poate rezolva medicina clasică poate face medicina alternativă, așa după cum reiese din cercetări recente, realizate în mai multe laboratoare din lume. Alergologii avertizează, totuși, asupra riscului de a apela doar la ajutorul naturii. Dacă alergia la polen nu este tratată radical, suferinzii riscă un „schimb” de afecțiuni: dintr-o simplă manifestare alergică se poate dezvolta un sindrom mult mai complicat, de astm bronșic. Tratamentele naturiste trebuie să fie o întregire fericită a celor clasice, arată specialiștii. Iată cele mai eficiente alternative.
Acupunctura
Tratament al medicinii chineze tradiționale, acupunctura echilibrează sistemul imunitar. În acest scop sunt utilizate ace foarte subțiri, care se înfig în puncte precise, aflate pe meridianele energetice ale corpului. Cu ajutorul acupuncturii se vindecă scurgerile nazale, strănutul continuu, atât de chinuitor, lăcrimarea și arsurile oculare. După cinci ședințe, simptomele încetează. Cele mai bune rezultate se obțin dacă acupunctura începe cu 4 săptămâni înainte de apariția primelor simptome. Ideal ar fi ca tratamentul prin acupunctură să fie făcut trei ani la rând. Conform unor statistici recente, 80% din pacienții alergici s-au vindecat în urma unui tratament prin acupunctură.
În ultima vreme, acupunctura are o mare răspândire și în România, fiind practicată, deopotrivă, de medici români și chinezi.
Terapia chinezească cu plante
Medicii chinezi o asociază acupuncturii. Conform tratamentelor tradiționale, se spune că alergicii au prea mult vânt în corp. După un tratament amănunțit, terapeutul instaurează o rețetă individuală cu plante. Ideal este ca terapia să înceapă cu șase săptămâni înainte de înflorirea plantelor. Remediile din plante sunt oferite de medicii specialiști. Foarte apreciat pentru rezultatele practicii sale medicale este doctorul chinez Li Luo Xi, specialist în medicină tradițională chineză, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69, recomandat de mulți cititori în revista „Formula AS”.
Terapia Kneipp
Alergicii la polen pot profita de remediile preotului german Sebastian Kneipp. S-a dovedit că sauna și jeturile de apă rece activează sistemul imunitar și ne păzesc de infecții. Tratamentul se poate practica la domiciliu, prin spălături cu jeturi de apă rece pe picioare și brațe. (Se scoate capul dușului și se utilizează jetul de apă rece, cu turnări pornind de la vârful degetelor de la mâini și picioare spre în sus și înapoi. Durata: 3 minute.) Jeturile cu apă trebuie practicate zilnic, vreme de 6 până la 8 săptămâni. Frecventarea sistematică a saunei, finalizată cu dușuri reci sau scufundări în apă rece, e la fel de eficientă. Pentru atenuarea unor simptome acute, precum curgerea nasului, strănut sau usturimi de ochi, se recomandă folosirea jetului de apă rece pe față.
Homeopatia

Există preparate homeopatice care, fără niciun fel de reacții secundare, înlătură simptomele alergiilor. În cazul strănutului și al curgerii nasului, se recomandă, de pildă, preparatele pe bază de ceapă (Alium cepa) sau Galphimia glauca. Efectul lor a fost dovedit prin studii. Galphimia potolește și astmul alergic, precum și toate celelalte manifestări provocate de polen. Preventiv, medicamentul se ia cu șase săptămâni înainte de înflorirea plantelor, de trei ori pe zi, câte 5 granule de galphimia. În cazul simptomelor acute, se iau câte 5 granule din două în două ore. Medicamentele se găsesc în farmaciile homeopate, dar cel mai bine este ca înainte de a apela la ele să vă adresați unui medic homeopat, pentru a vă institui un tratament personalizat. Dintre colaboratorii revistei noastre, vi-l recomandăm cu căldură pe d-l dr. Rareș Simu, tel. 0766/298.458.
Fitoterapia
Și plantele le sunt alergicilor de mare ajutor. Silurul, de pildă, e folosit de sute de ani ca leac contra ochilor roșii, dureroși și înlăcrimați, ca și la conjunctivite. Calmează și dezinflamează ochii, regularizează producția lichidului lacrimal. Silurul se vinde la Plafar, sub formă de ceai, dar și ca tinctură. În fazele acute, se folosește de trei ori pe zi. Dar cea mai temeinic cercetată plantă împotriva alergiei la polen este captalanul. Acțiunea lui este egală cu aceea a antihistaminicelor, cu avantajul că preparatele din captalan nu au ca efect advers oboseala. Și această plantă poate fi procurată de la Plafar.
Spălături nazale
Spălăturile nazale cu apă salină (apă în care s-a dizolvat sare) curăță excelent mucoasele nazale. Particulele de polen sunt astfel îndepărtate, mucoasa este umezită și funcția ei de eliminare se îmbunătățește. Cu ajutorul unei canule procurate de la magazinele sanitare, lichidul pătrunde într-o nară, spală toată cavitatea nazală, apoi iese pe cealaltă nară. Medicii recomandă ca spălăturile nazale să nu se facă mai mult de trei săptămâni, altfel pot dăuna mucoasei nazale.