Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Bănuțeii

(Bellis perenis)

Foto: Shutterstock – 2

„Vine-vine, primăvara, se așter­ne-n toată țara/ Floricele pe câmpii/ Hai să le-adunăm copii!”… Chiar dacă poetul a uitat să le spună pe nume, cu siguranță că florile des­pre care vor­bește sunt Bănu­țeii, „puii” de margarete, cu peta­lele lor ro­zalii, adu­nate în jurul unui bă­nuț de aur. Răspândite ori­unde crește un petec de iarbă verde, pe margini de stradă, prin grădini și câmpii, Bă­nuțeii sunt bucu­ria copilăriei, florile din care se îm­pletesc coronițe de zâne sau se fac primele buchețele de dăruit mamelor. Cine să creadă că o plantă atât de mică și delicată ascun­de, în gingășia ei, puteri miraculoase de sănătate? Dar este ade­vărat! De sute de ani, Bă­nuțeii sunt cunoscuți și prețuiți pen­tru puterea lor de a birui in­fla­ma­țiile și infec­țiile, migrenele, bolile de ri­nichi și ficat, neplă­cerile legate de naș­tere și durerile ute­rine. Iar laudele abia urmează! Puține plan­te au, ase­me­nea Bănuțeilor, pu­te­rea de a vin­deca afec­­țiunile epi­der­mei, tămă­du­ind mai repede decât su­rorile lor din na­tură, rănile, bubele, tu­mo­rile, her­pe­sul și acneea. Suficiente motive ca să o alegem ca plantă de frunte în Far­macia Naturii, pentru luna Apri­lie.

Unde se găsește: peste tot unde crește și iarbă. Dar atenție! Bă­nuțeii adoră soa­rele și își deschid pe­talele numai când astrul zilei se află pe cer.

Când se culege: florile și frunzele se cu­leg începând cu sfâr­șitul lui A­pri­­lie și până în Iunie, pe timp fru­mos. Se usucă la umbră, în strat sub­țire.

Tratamente de uz intern

* Răceli de primăvară cu tuse – infuzie de Bănuței. 2 lingurițe de plantă proaspătă sau o linguriță de plan­tă uscată se opăresc cu 150 ml apă clocotită. Se lasă la infu­zat 7 minute, apoi se stre­coară. Se bea câte o cană de ceai, de două ori pe zi. Cura poate dura patru săptămâni.

* Ceai depurativ de primăvară – se iau câte o linguriță de frunze proas­pete de mestea­căn, flori și frunze de Bănuței, flori de violete și frunze de mentă și se amestecă. O linguriță de amestec se opărește cu 150 ml apă. Se lasă la in­fuzat 7 minute, apoi se stre­coară. Se beau 2-3 căni pe zi.

* Migrene, dureri de cap, co­moții cerebrale – se beau 2-3 cești de cafea de suc de Bănuței, obținut în mixer, adău­gând și puțină apă. Se poate obține și prin zdro­birea ușoa­ră a plan­tei, cu pisălogul. To­că­­tura se pune într-o ceașcă, se toarnă apa, se la­să două ore la ma­cerat, apoi se consumă cu lin­gu­rița, mes­te­când bine plan­ta.

* Infecții rena­le, boli de ficat – din frun­zele și flo­rile de Bănuței, bine spălate, se prepară o salată cu puțin unt­delemn de dovleac, cânepă sau floa­rea-soarelui presate la rece. (Se gă­sesc la maga­zinele natu­ris­te). Se ada­ugă, fa­cul­tativ, un cățel de usturoi ras și puțin suc de lămâie. Se con­su­mă di­mi­neața, la prânz și seara.

* Eliminarea retențiilor de li­chid, a gazelor intestinale, ușu­rarea dure­rilor nașterii – vin de Bă­nuței. Pre­parare: trei pumni de frunze și flori de Bănuței se pun la macerat într-o jumătate de litru de vin alb, vre­me de două săptămâni. Sticla se scutură zilnic. Lichidul se strecoară și se trece într-o sticlă de cu­­loare închisă. Se ia di­­mineața, pe sto­ma­cul gol, câte o ceșcuță.

* Dureri uterine însoțite de hemo­ra­gii – tinctură de Bănuței. Preparare: 5 pumni de plan­­tă proaspătă (flori și frunze) se pun într-o sti­clă sterilizată. Se toarnă dea­supra alcool sau vod­că, cât să le aco­pere, și se lasă la macerat 10 zile. Se strecoară. Se iau de 3-4 ori pe zi, câte 10 picături, în puțină apă.

Tratamente externe

Foto: Dreamstime

* Răni, herpes, tu­mori – fiertură de Bă­nuței. 2 linguri de flori și frunze uscate de Bă­nuței se fierb 5 minute în 250 ml apă. După 10 minute se strecoară. Se aplică des comprese călduțe, pe lo­curile bolnave.

* Inflamații oculare – un pumn de flori de Bă­nu­ței (proaspete) se pun la macerat, în 250 ml apă plată. Se lasă peste noap­te, iar dimineața se strecoară. Se fac spălături locale, cu un tam­pon de vată.

NUTRIȚIE

Supă de ierburi de primăvară, cu Bănuței

Ingrediente: un pumn plin de frun­ze de Bănuței, urzici, leurdă, patla­gină, 2 morcovi, 2 cartofi, puțin untde­lemn, 2 litri de apă fiar­tă cu Vegeta sau De­likat, 100 ml smân­tână.

Mod de preparare: se taie plan­tele mă­runt și se călesc în untdelemn. Se adau­gă cartofii și morcovii cură­țați și tăiați în bucăți mici. Se toar­nă lichidul și se lasă totul la fiert 20 de mi­nute. Se mixează plan­tele și legu­mele și se a­mes­tecă cu smântâna. Dea­­supra se gar­ni­sește su­pa cu flori de Bănuței.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian