„Vestea bună e că oamenii au început să se întoarcă”
– Înainte de 1989, Câmpia Turzii a însemnat pentru lumea din țară un mare brand economic: Industria Sârmei (ISCT). Cât de grav a afectat orașul dispariția acestui gigant industrial?
– Trebuie să vă gândiți că în momentul ei de glorie, Industria Sârmei Câmpia Turzii avea undeva între 12.000 și 14.000 de angajați. Din păcate, după privatizarea din 2007, când combinatul a fost preluat de rușii de la Mechel, lucrurile au mers tot mai prost. Treptat, au început disponibilizările și am ajuns ca, în 2022, să mai fie vreo 250 de angajați. Bineînțeles că repercusiunile asupra orașului au fost severe. A căzut nivelul de trai, au scăzut încasările la bugetul local, au rămas foarte mulți oameni fără loc de muncă, oameni care n-au avut încotro și au plecat în străinătate. Unii s-au retras în satele din jur, de unde veniseră în tinerețe sau cu o generație înainte, dar cei mai mulți au plecat afară. Vestea bună e că oamenii au început să se întoarcă în oraș.
– Nu v-a speriat situația pe care o moșteneați?
– Atunci când am preluat Primăria, proiectul meu a fost reindustrializarea municipiului Câmpia Turzii. Pentru asta am luat niște măsuri drastice, în opinia unora, benefice în opinia altora: am făcut o rezonare a municipiului. Am pornit din centrul orașului, de la Primărie, și am făcut niște cercuri concentrice. Nu mi se părea normal ca cine stă într-un cartier de periferie să plătească impozite ca și cum ar sta în Centru. Nu am crescut deloc impozitele, cei din Centru au rămas cu impozitul ca în 2016, dar cei din zonele periferice plătesc mai puțin. Efectul cel mai important e că zona fostului combinat, care a devenit zona D de impozitare, plătește acum impozite mult mai mici. Asta le-a permis celor de la Mechel să își vândă mai ușor terenurile disponibile de pe raza combinatului. Nimeni nu ar fi venit să cumpere în Câmpia Turzii un teren pe care plătea impozit ca în Cluj-Napoca! Dar așa, zona a devenit atractivă, iar în cei 5 ani de când conduc primăria, am reușit să dezvoltăm acolo o adevărată industrie. Toate firmele care și-au cumpărat terenuri au oferit locuri de muncă. Au crescut salariile, a apărut concurența pe piața forței de muncă, a crescut, automat, și nivelul de viață. Dacă în 2016, Câmpia Turzii era un oraș-dormitor, în sensul că majoritatea locuitorilor lucrau la firme din Cluj, din Apahida sau Jucu (stăteau dimineața microbuzele încolonate, să preia muncitorii să-i ducă la Cluj!), azi nu mai vezi așa ceva, nimeni nu mai lucrează la Cluj. Avem acum trei platforme industriale în oraș. Una este o investiție privată, făcută pe un teren primit de la Primărie prin 2010, cea de-a doua este incinta fostului combinat, care a devenit, la rândul lui, un parc industrial privat, iar cel de-al treilea este Parcul Industrial al Primăriei Câmpia Turzii, cu o suprafață de aproximativ 10 hectare, care, în acest moment, este ocupat în totalitate. Eu zic că deja mi-am îndeplinit obiectivul de reindustrializare a orașului…
„Cea mai mare investiție din istoria municipiului”
– Nu mai departe de zilele trecute, presa clujeană scria că ați inaugurat la Câmpia Turzii o investiție foarte importantă, cea mai mare din istoria orașului.
– Într-adevăr, tocmai ce am început lucrările la o nouă investiție. Este cea mai mare investiție de până acum din istoria municipiului. Dacă acum 5 ani eram entuziasmați la investiții de 6 milioane de euro, acum avem investiții de 45 de milioane, și visăm la investiții mult mai mari de atât, spre 80 de milioane de euro! Lucrurile se mișcă: contează foarte mult faptul că suntem în proximitatea autostrăzii, la egală distanță de două aeroporturi, Cluj-Napoca și Târgu Mureș, iar forța de muncă din municipiu e una profesionistă, care are cultura disciplinei de la fostul combinat. Ultima investiție, în valoare de 45 de milioane de euro, are capital 100% suedez. I-am dat firmei o suprafață de 5 hectare în parcul nostru industrial, pe un teren pe care l-am luat de la rușii de la Mechel, în contul datoriilor pe care le aveau la bugetul local. Din 2016, după ce am ajuns primar, am recuperat din aceste datorii, fie prin încasări, fie prin aducerea în patrimoniul municipiului a unor imobile care le aparțineau după privatizare. Revenind la firma suedeză care a venit la Câmpia Turzii, ea a obținut un ajutor de stat de la guvernul român și are un contract ferm, multianual, cu marele producător Ikea, pentru care vor face piese de mobilier.
– Ce alte investiții aveți pe cele trei platforme industriale?
– Avem o societate spaniolă care produce componente de plastic pentru producția auto, avem o societate germană care produce șuruburi, o societate cu capital maghiar care produce țiglă din beton, alte două societăți cu capital belgian, specializate în produse congelate, care vor să dezvolte noi investiții aici, avem o societate românească cu investiții în echipamente foto-voltaice. Cum vedeți, e un peisaj industrial cât se poate de variat, și ca investiții, și ca domenii de producție. Pe lângă aceste investiții, între 2014-2020, Câmpia Turzii a atras fonduri europene în valoare de 80 de milioane de euro. Am refăcut canalizarea din bani europeni. Avem și un proiect de mobilitate urbană, de 10 milioane de euro, care presupune asfaltări de trotuare, de străzi, achiziție de autobuze hibrid, care trebuie să vină în septembrie, înființăm piste și rasteluri de biciclete.
Mai avem un proiect foarte frumos de reabilitare a centrului orașului, a Palatului Cultural și a teatrului de vară, care e acum în paragină. Avem un proiect de complex polisportiv – skatepark, teren de volei, baschet, fotbal, iar iarna, patinoar – deja inaugurat, și un complex de servicii sociale pentru vârstnici și persoane cu handicap, de care ne apucăm în curând. Vom reabilita și cele două licee din municipiu, cu 3,5 milioane de euro.
Și, poate, cel mai frumos, chiar dacă nu neapărat cel mai scump proiect: 7 milioane de euro, pentru zona de agrement „Trei Lacuri”, prin care ne dorim să punem Câmpia Turzii pe harta turistică a României. Lumea vine la Salina Turda și stă chiar și câte o săptămână la tratament. În timpul ăsta, oamenii merg prin Cheile Turzii, se plimbă prin zonă și am zis să le oferim ceva și la Câmpia Turzii. Am recuperat trei lacuri de la o firmă care avea datorii la bugetul local. Am dezvoltat, la început, partea de pescuit, dar vom face și cel mai mare muzeu ihtiologic din țară. Va fi mult peste acvariul de la Constanța!
– Dincolo de investiții, care e viziunea dumneavoastră legat de stilul de viață în Câmpia Turzii? Care ar fi modelul ideal pentru acest gen de orașe mici? Ce le mai oferim oamenilor pe lângă locurile de muncă?
– La noi, locuri de muncă nu prea mai putem să oferim. Dacă în 2016 șomajul era de 8%, acum, practic, nu mai există. La noi în oraș, acum, numai cine nu dorește nu muncește. Am făcut un calcul, iar pe platformele noastre industriale sunt peste 2.500 de locuri de muncă nou create. Acum terminăm lucrările de apă-canal, am început asfaltările. Am vrut să fac lucrările de subteran la început, abia apoi asfaltările. Politic vorbind, asta nu dă bine, că e un pic de deranj în oraș, dar am făcut apel la oameni să înțeleagă, iar lumea a înțeles, dovadă că am luat al doilea mandat cu o majoritate confortabilă, cu un scor istoric. Vreau să continuăm cu asfaltările pe măsură ce se termină proiectul de canalizare și ne axăm, apoi, pe partea de turism. Eu zic că trebuie să profităm de zona asta. Munții Apuseni sunt o zonă superbă, care oferă o grămadă de oportunități. Lumea vine din toată țara și atunci am zis că trebuie să îi tragem pe oameni și spre Câmpia Turzii.
– Câmpia Turzii e înconjurată de sate prospere din Câmpia Transilvaniei. Există în zonă cazuri de oameni care muncesc la Câmpia Turzii, dar au și o mică gospodărie la țară? Poate fi el un model pentru orașele mici?
– Știu destule cazuri de oameni care au casă la țară și lucrează la Câmpia Turzii. Dar să știți că dezvoltarea economică a României merge deja spre sate, cel puțin în zona noastră. Dacă în 2016, eu luam ca model Clujul, investițiile au venit, între timp, spre Turda, iar acum au ajuns la Câmpia Turzii și se extind spre sate. Și prețurile terenurilor au crescut la țară, e evident că apar investiții acolo, știu firme care se extind spre zona de sate din Câmpia Transilvaniei. Acum vin locurile de muncă acasă la țărani!
– La Câmpia Turzii a fost creată o bază militară de elită, de nivel NATO. Cum se simte asta în viața orașului?
– Pentru oraș e extrem de benefică, atât prezența militarilor noștri, precum și a celor străini. Soldații americani care vin la bază își cheltuiesc, până la urmă, banii în oraș la noi, folosesc firmele de taxi, folosesc restaurante, săli de fitness, locuiesc în oraș, iar asta se simte în bunăstarea așezării. Pe de altă parte, pentru mine, faptul că suntem în proximitatea bazei militare îmi conferă și o siguranță în aceste momente complicate. Soldații de la Câmpia Turzii sunt cetățenii noștri. Locuiesc la noi în oraș, și-au făcut o viață aici, s-au căsătorit, au copii care merg la școală, sunt de-ai noștri. Îmi pun toată bază în ei, armata pentru asta îi pregătește, să ne putem baza pe ei la greu.