– E lucru știut că fructele și legumele reprezintă surse vitale de vitamine și minerale. Efectul este însă și mai mare, dacă apelați la sortimentele roșii. Ce le face atât de speciale și ce beneficii ne aduc? Aflați din rândurile care urmează –
Ridichile – ideale pentru slăbit

Legumele rădăcinoase au foarte puține calorii, doar circa 16 la suta de grame. Asta le transformă în niște legume perfecte, atunci când dorim să slăbim. Mai mult: ridichile au și un indice glicemic scăzut. Datorită acestui fapt, nivelul zahărului din sânge crește insesizabil când le mâncăm. Bulbii sunt de aceea foarte potriviți pentru a menține nivelul zahărului din sânge sub control. De acest lucru au de profitat atât diabeticii, când și cei care nu suferă de această boală.
Sfecla roșie – jos tensiunea arterială!

Hipertensiunea arterială este o boală extrem de răspândită. Dar nu este întotdeauna necesar să apelăm la medicamente pentru scăderea ei. Deoarece și sfecla roșie asigură tonusul corect al vaselor de sânge. Pe lângă cantitățile generoase de substanțe minerale și de vitamine, rădăcina conține și mult nitrat. Acest fapt conduce, în urma proceselor metabolice, la dilatarea vaselor de sânge. Iar astfel, tensiunea arterială scade. Cine bea zilnic 250 de ml de suc de sfeclă poate reduce valorile crescute cu până la 10 mmHg. Efectul se face simțit la scurt timp după ce sucul a fost băut.
Roșiile – medicament anticancer

S-a dovedit că roșiile scad riscul apariției anumitor forme de cancer. Substanța numită licopină pe care o conțin protejează țesuturile de substanțe dăunătoare. Studiile atestă acest efect de protejare a celulelor, mai ales în cazul cancerului de prostată, rinichi și plămâni. Pentru aceste legume, nu există o durată excesivă de fierbere. Cu cât le fierbem mai mult, cu atât eliberează mai multă licopină. O cantitate deosebit de mare se găsește în pasta de tomate.
Ardeii roșii – forță pentru sistemul imunitar

Aceste legume sunt deosebit de bogate în vitamina C. Ele ne întăresc puterea de apărare a organismului și împiedică astfel îmbolnăvirile. Într-un studiu realizat de Universitatea William Patterson din Statele Unite, ardeiul roșu nu a fost identificat doar ca fiind sănătos, ci drept cea mai sănătoasă legumă dintre toate – grație combinației de substanțe pe care le conține, ea a fost considerată mai valoroasă decât, de exemplu, broccoli, morcovii sau lămâile.
Coacăzele – amicii inimii

Coacăzele își datorează culoarea roșie mai multor substanțe diferite, cunoscute sub numele de antocianine. De pe urma acestora are de câștigat în special inima. Cauza: antocianinele combat depunerile de pe vasele de sânge (așa-numita ateroscleroză) și asigură un flux sanguin mai bun către mușchiul inimii. Doza zilnică recomandată este de 35 până la 40 de boabe. Aceste fructe deosebit de perisabile trebuie mâncate rapid, pentru că nu rezistă în frigider mai mult de două zile.
Prunele – stimulent digestiv

Când digestia întâmpină blocaje, nu e necesar să apelăm de îndată la laxative. În schimb, putem mânca zilnic opt până la douăsprezece prune. Fibrele pe care le conțin accelerează digestia. Ele se umflă în organism și stimulează astfel activitatea intestinului, fiind ideale pentru combaterea constipației. Și sorbitolul conținut în prune are un efect laxativ.
Ardeiul iute – rețetă anti-durere

Atunci când avem mușchii încordați și dureroși, ne poate ajuta un masaj cu ardei iute. Deoarece capsaicina pe care aceștia o conțin stimulează circulația sângelui și eliberează tensiunea acumulată în mușchi. Ingredientul activ blochează totodată transmiterea semnalelor de durere. Se procedează astfel: 3 linguri de ardei iute proaspăt dat prin răzătoare se călesc 10 minute în 250 de ml de ulei, se scurg și se lasă la răcit. Masați apoi zona tensionată. Folosiți însă neapărat mănuși! O alternativă este reprezentată de plasturii cu capsaicină de la farmacie.
Strugurii – piele frumoasă
Strugurii nu sunt doar gustoși și sănătoși, ci ne ajută să avem o piele frumoasă. Ei conțin grupul de vitamine B și alți compuși organici, precum flavonoidele și resveratrolul. Aceste substanțe vitale mențin elasticitatea pielii și împiedică îmbătrânirea ei prematură. Culoarea strugurilor joacă un rol decisiv: sortimentele de struguri negri și rosé conțin semnificativ mai multe substanțe sănătoase decât strugurii deschiși la culoare.
Rodiile – mușchii și nervii

Conținând circa 290 de mg de potasiu la 100 de grame fructe, rodia se numără printre fructele cele mai bogate în potasiu. De acest mineral beneficiază mai ales mușchii și nervii. Dacă, de exemplu, în sângele nostru se găsește prea puțin din acest mineral, ne putem confrunta cu perturbări ale ritmului cardiac. Adăugați în salatele dvs. semințe de rodie sau beți zilnic o jumătate de pahar de suc.
Căpșunile – formă maximă pentru creier

Căpșunile conțin substanța numită fisetin. Studiile științifice au demonstrat că ea stimulează creșterea celulelor nervoase, menținând astfel creierul în formă. Cel mai bine e să consumați zilnic aproximativ 150 de grame. Nici atunci când sezonul căpșunilor a trecut, nu trebuie să renunțăm la gustoasele fructe roșii, pentru că le găsim de-a lungul întregului an sub formă congelată. O veste încă și mai bună este că produsele congelate conțin uneori și mai mulți nutrienți decât fructele pe care le găsim pe rafturile magazinelor, ele fiind supuse procesului de congelare rapidă de îndată ce au fost culese.
Varza roșie – fântâna tinereții

Ar trebui să-și facă mult mai des apariția în farfuriile noastre: conține multă vitamina C, care ne protejează celulele de așa-numiții radicali liberi, având astfel efectul unei adevărate fântâni a tinereții. Pentru că vitamina C nu reacționează bine la căldură, din ea se pierde mult în timpul fierberii. De aceea, se recomandă să consumați varza sub formă de salată: tăiați-o mărunt, adăugați oțet de mere, ulei, piper și sare. Puteți apela și la varianta congelată. Potrivit organizației pentru consumatori „Stiftung Warentest”, ea conține de trei ori mai multă vitamina C decât majoritatea sortimentelor de varză care se găsesc la borcan sau la pungă.