Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ROȘUL bate tot

– E lucru știut că fructele și legumele reprezintă surse vitale de vitamine și minerale. Efectul este însă și mai mare, dacă apelați la sortimentele roșii. Ce le face atât de speciale și ce beneficii ne aduc? Aflați din rândurile care urmează –

Ridichile – ideale pentru slăbit

Foto: Shutterstock – 10

Legumele rădăcinoase au foarte puține calorii, doar circa 16 la suta de grame. Asta le transformă în niște legume perfecte, atunci când dorim să slă­bim. Mai mult: ridichile au și un indice glicemic scăzut. Datorită acestui fapt, nivelul zahărului din sânge crește insesizabil când le mân­căm. Bulbii sunt de aceea foarte potriviți pentru a menține nivelul zahă­rului din sânge sub control. De acest lucru au de profitat atât diabeticii, când și cei care nu suferă de această boală.

Sfecla roșie – jos tensiunea arterială!

Hipertensiunea arterială este o boală extrem de răspândită. Dar nu este întotdeauna necesar să apelăm la medicamente pen­tru scăderea ei. Deoa­rece și sfecla roșie asigură to­nusul corect al vase­lor de sânge. Pe lângă cantitățile generoase de substanțe minerale și de vitamine, rădă­cina conți­ne și mult nitrat. Acest fapt conduce, în urma pro­ceselor metabolice, la dilatarea vaselor de sânge. Iar astfel, tensiunea arterială scade. Cine bea zilnic 250 de ml de suc de sfeclă poate reduce valorile crescute cu până la 10 mmHg. Efectul se face simțit la scurt timp după ce sucul a fost băut.

Roșiile – medicament anticancer

S-a dovedit că roșiile scad riscul apa­riției anu­mitor forme de cancer. Substan­ța numită licopină pe care o conțin pro­tejează țesuturile de sub­stanțe dăună­toare. Studiile atestă acest efect de pro­tejare a celulelor, mai ales în cazul can­cerului de pros­tată, rinichi și plă­mâni. Pentru aceste legume, nu există o durată exce­sivă de fier­bere. Cu cât le fierbem mai mult, cu atât eli­berează mai multă licopină. O can­ti­tate deosebit de mare se găsește în pasta de tomate.

Ardeii roșii – forță pentru sistemul imunitar

Aceste legume sunt deosebit de bo­gate în vitamina C. Ele ne întăresc pu­terea de apărare a organismului și îm­piedică astfel îm­bol­năvirile. Într-un studiu realizat de Uni­versitatea William Patterson din Sta­tele Unite, ardeiul roșu nu a fost iden­tificat doar ca fiind sănătos, ci drept cea mai sănătoasă legumă din­tre toate – grație combinației de sub­stanțe pe care le conține, ea a fost considerată mai valoroasă decât, de exemplu, broccoli, morcovii sau lă­mâile.

Coacăzele – amicii inimii

Coacăzele își datorează culoarea roșie mai multor sub­stanțe diferite, cunoscute sub numele de anto­cianine. De pe urma acestora are de câști­gat în special inima. Cauza: antocianinele combat depunerile de pe vasele de sânge (așa-numita ateroscleroză) și asigură un flux sanguin mai bun către mușchiul inimii. Doza zilnică reco­man­dată este de 35 până la 40 de boabe. Aceste fructe deosebit de perisabile trebuie mâncate rapid, pentru că nu rezistă în frigider mai mult de două zile.

Prunele – stimulent digestiv

Când digestia întâmpină blo­caje, nu e necesar să apelăm de îndată la laxative. În schimb, pu­tem mânca zilnic opt până la douăspre­zece prune. Fi­brele pe care le con­țin accele­rea­ză di­ges­tia. Ele se umflă în organism și sti­mulează astfel activi­tatea intes­tinului, fiind ideale pentru com­baterea constipației. Și sorbitolul conținut în prune are un efect laxativ.

Ardeiul iute – rețetă anti-durere

Atunci când avem mușchii încordați și dure­roși, ne poate ajuta un masaj cu ardei iute. Deoa­rece capsaicina pe care aceștia o conțin stimu­lează cir­culația sângelui și eliberează tensiunea acumulată în mușchi. Ingredientul activ blo­chea­ză totodată transmiterea semnalelor de durere. Se procedează astfel: 3 linguri de ardei iute proaspăt dat prin răzătoare se călesc 10 minute în 250 de ml de ulei, se scurg și se lasă la răcit. Masați apoi zona tensionată. Folosiți însă neapărat mănuși! O alternativă este re­pre­zentată de plasturii cu capsaicină de la farmacie.

Strugurii – piele frumoasă

Strugurii nu sunt doar gustoși și sănătoși, ci ne ajută să avem o piele frumoasă. Ei conțin grupul de vi­tamine B și alți compuși or­ganici, precum flavonoidele și res­ve­ra­trolul. Aceste substanțe vitale men­țin elasticitatea pielii și împiedică îmbătrânirea ei pre­matură. Cu­loarea strugurilor joa­că un rol decisiv: sortimentele de struguri negri și rosé conțin sem­ni­ficativ mai multe substanțe sănă­toa­se decât stru­gu­rii des­chiși la culoare.

Rodiile – mușchii și nervii

Conținând circa 290 de mg de potasiu la 100 de grame fruc­te, rodia se numă­ră printre fruc­tele cele mai bogate în po­ta­siu. De acest mineral be­ne­ficiază mai ales mușchii și nervii. Dacă, de exemplu, în sângele nostru se găsește prea puțin din acest mi­neral, ne putem confrunta cu per­tur­bări ale ritmului cardiac. Adău­gați în salatele dvs. semințe de rodie sau beți zilnic o jumătate de pahar de suc.

Căpșunile – formă maximă pentru creier

Căpșunile conțin substanța numită fisetin. Studiile științi­fice au demonstrat că ea sti­mulează creșterea celulelor nervoase, menținând astfel creierul în formă. Cel mai bine e să consumați zilnic aproximativ 150 de grame. Nici atunci când sezonul căpșunilor a trecut, nu trebuie să renunțăm la gustoasele fructe roșii, pentru că le găsim de-a lungul întregului an sub formă con­gelată. O veste încă și mai bună este că produsele congelate conțin uneori și mai mulți nutrienți decât fructele pe care le găsim pe rafturile maga­zinelor, ele fiind supuse procesului de congelare rapidă de îndată ce au fost culese.

Varza roșie – fântâna tinereții

Ar trebui să-și facă mult mai des apariția în far­furiile noastre: conține multă vitamina C, care ne protejează celulele de așa-numiții radicali li­beri, având astfel efectul unei adevărate fântâni a tinere­ții. Pentru că vitamina C nu reacționează bine la căldură, din ea se pierde mult în timpul fierberii. De aceea, se recomandă să consumați varza sub for­mă de salată: tăiați-o mărunt, adău­gați oțet de mere, ulei, piper și sare. Pu­teți apela și la varianta congelată. Potrivit organizației pentru consu­matori „Stiftung Warentest”, ea con­ține de trei ori mai multă vitamina C decât majo­ritatea sortimentelor de varză care se găsesc la borcan sau la pungă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian