Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Veste mare: ZDOB si ZDUB la Arenele Romane

– Cea mai iubită trupă etno-rock din Republica Moldova, Zdob și Zdub, își cheamă fanii, a doua zi de Paşti, la Arenele Romane din București –

Foto: Zdob și Zdub

Roman Iagupov (voce), Mihail Gîncu (chi­tară bas), Sveatoslav Starus (chitară), Andrei Cebotari (tobe), Valeriu Mazilu (trompetă) şi Victor Dandeş (trombon) combină de ani buni, cu mare succes, stiluri muzicale diverse, cu folclor neaoș, basarabean. Originalitate la maxi­mum: ritmuri moderne, combinate cu triluri de fluier sau sunete de trompetă tradițională, îm­binate armonios în hituri precum: „DJ Vasile”, „Zdubii bateţi tare”, „Bunica bate doba” „Every­body in the Casa Mare”, „Videli noch”, „Mol­dovenii s-au născut” sau „Bună dimi­neața”, şlagăre ce nu vor lipsi nici de data asta, la Arenele Romane din București. Veți asculta și melodii noi de pe cel mai recent album al lor, „Bestiarium”, lansat în anul 2019. Dacă vreți să vă bucurați de un Paște liber de pandemie și fără măști pe obraz, Zdob și Zdub vă oferă ocazia ideală.

Pregătiri pentru Eurovision

Pentru muzicanții basarabeni, concertul de la Arenele Romane re­prezintă și o re­petiție generală pen­tru concursul Eurovision din acest an (Torino – Italia), unde se vor prezenta, alături de frații Vasile şi Vitalie Advahov, cu piesa de succes „Trenulețul”. Zdob și Zdub și Fraţii Advahov au câștigat prese­lecția națională din Republica Moldova, de la Chi­șinău, în care melodia lor s-a „bătut” cu alte 27 de piese. Melodia „Trenulețul” a fost lansată în luna decembrie a anului trecut, odată cu reluarea circu­lației trenului pe ruta Chișinău-București, și se bu­cură de aprecierea fanilor de pe ambele maluri ale Prutului. Patriotism și umor! Merge, când în spatele lor e talentul.

Pe Youtube, videoclipul oficial al piesei (filmat chiar în trenul de pe ruta Chișinău-București) nu­mără, până în prezent, peste 4,3 milioane de vizua­lizări! Se pare că versurile melodiei i-au mân­gâiat la suflet pe unioniştii din ambele ţări: „Merge trenul, parcă zboară/ Dintr-o țară-n altă țară/ Merge și nu poate pricepe/ Care țară? Unde-nce­pe?/ Țară veche, țară nouă/ Parcă-i una, parcă-s două/ Ba aparte, ba-mpreună/ Parcă-s două, par­că-i una/ Hey ho! Let’s go/ Folklore și Rock’n’roll/ Pleacă trenul! Unde eşti? Chișinău – București…”.

Zdob şi Zdub au mai reprezentat Moldova la Eurovision, în 2005 și în 2011. Prima participare, cu piesa „Boonika Bate Doba”, le-a adus locul 6 în clasamentul final, cea de-a doua, cu piesa „So Lucky”, pla­sând Moldova pe locul 12. Ca amănunt, de data aceasta, trom­bo­nistul formaţiei Zdob şi Zdub, Victor Dandeş, nu va urca pe scena concursului, cedând locul fraţilor Advahov. Regulamentul festivalului stipulează că numă­rul persoanelor aflate pe scenă la Eurovision nu trebuie să fie mai mare de şase.

Piesa „Trenulețul” va fi in­clusă pe viitorul album de studio al trupei Zdob și Zdub, ce va fi lansat anul acesta.

Cei doi frații Advahov – Vasile (42 ani) şi Vitalie (44 ani) cântă de mici şi sunt amândoi absolvenţi de Conservator. Împreună au pus mai întâi bazele unui taraf, apoi au ajuns să conducă o întrea­gă or­chestră, compusă din vechii lor colegi de şcoală. „Nu am creat o orchestră ca să concurăm cu cineva, ci pentru că suntem muzicieni, ne place să cân­tăm împreună și asta putem face cel mai bine”, declarau ei într-un inter­viu. Orchestra Fraţilor Advahov este extrem de cunoscută şi apreciată.

În ce-i privește pe Zdob şi Zdub, în turneul de mini-promovare a „Tre­nuleţului”, care s-a petrecut în Israel, pe 7 aprilie, şi la Amster­dam, pe 14 aprilie, ei s-au bucurat că au avut ocazia să cânte alături de membrii „Kalush Orchestra” din Ucraina, pre­zentă și ea la Eurovision tot cu o me­lodie cu iz folcloric, numită „Mama Stefania”. Tragedia ucrai­neană nu le este indiferentă. Artiștii îşi îndeamnă fanii să ajute cum pot mai bine: „Sute de mii de refugiați – femei, copii, bătrâni, încă mai au nevoie de ajutor. Nu lăsăm mâinile jos. Dar din dar se face rai. Fiecare poate ajuta cu ceva: timp, fapte sau surse finan­ciare… Ne alăturăm acțiunii internaționale «Glo­bal Citizen #StandUpforUkraine» (Să fie pace cât mai repede! https://bit.ly/3Jn3SVz)”, scriau ei pe pagina de Facebook. Şi însoțeau aceste rânduri cu un mesaj în limba română al solistului Roman Iagu­pov, care a interpretat la chitară şi o strofă din „Ima­gine”, melodia renumită a lui John Lennon. Roman s-a născut pe 13 septembrie 1973, în orașul Volgograd, din Rusia, dar a trăit din 1974 în Stră­şeni – Republica Moldova, de unde este originară mama lui, şi are acum dublă cetăţenie – moldo­ve­nească şi românească.

Concertul trupei Zdob și Zdub ce ar fi trebuit să se desfășoare în data de 25 aprilie, la Arenele Romane din București a fost suspendat și amânat până pe 22 mai când se mută la Grădina Urbană din Herăstrău!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian