Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Primăvara și criza de astm

– Se manifestă prin tuse, greutate în respirație și crize de sufocare. Primăvara, criza de astm poate fi declanșată și de polenul purtat de vânt. Pe lângă tratamentul de bază, prescris de medic, anumite remedii naturale pot să atenueze sau chiar să suprime crizele –

Restabilirea respirației în timpul unei crize

Foto: Shutterstock – 2

* Apelați la cofeină. Beți o cană mare de ca­fea tare sau două căni de Coca-Cola, în clipa când simțiți că se apropie o criză. Cofeina are pro­prie­tăți bronhodilatatoare, relaxează muș­chii bronhiilor și îi dilată.

* Străduiți-vă să rămâneți calmi, căci panica agravează dificultățile res­piratorii. Practicați, de pildă, urmă­torul e­xercițiu de vizualizare: închi­deți ochii și, în timp ce inspirați, ima­ginați-vă cum plămânii dvs. se umplu de aer și de o lumină albă. Păs­trați imaginea în minte, spunând: „Respir mai bine, respir mai bine, trece, tre­ce”. În două mi­nute, criza va trece definitiv.

Suplimente alimentare

* Ginkgo Biloba e folosită de se­cole în medicina tradițio­nală chine­ză, pentru trata­men­tul astmului. Luați 250 mg de Ginkgo Biloba pe zi.

* Magneziul dilată, și el, căile res­piratorii. Se recoman­dă adminis­trarea a 300 mg pe zi pentru bărbați și 270 mg pe zi pentru femei.

Jurnal alimentar

* Notați pe un carnet tot ceea ce mâncați, vreme de o lună. Notați și frecvența tulburărilor respiratorii. Deși alergiile alimentare sunt rareori o cauză a crizelor de astm, poate exis­ta o le­gătură. Urmăriți notele din car­net, pentru a vedea dacă există vreo legătură între crize și ce mân­cați.

Mai bine să previi decât să vindeci

* Nu fumați și evitați locurile unde se fu­mează. Fumul de țigară irită căile respiratorii.

* Nu vă așezați lângă un șemineu sau o sobă cu lemne, pentru că oxidul de azot conținut în fum poate să agra­veze astmul.

* Dacă frigul este un factor de­clanșator, protejați-vă nasul și gura cu o eșarfă.

* Evitați lucrurile ce pot declanșa o criză: un fel de mâncare foarte con­dimentat, aspirina sau testerele de par­fum din magazinele cosmetice.

* Nu mâncați înainte de culcare. Refluxul gastric care antrenează ar­suri de stomac poate să provoace o criză de astm.

Binefacerile respirației abdominale

Respirația abdominală diminuea­ză intensi­tatea și frecvența crizelor de astm. Apropierea lor e însoțită tot­deauna de panică, ceea ce accentuea­ză contracțiile bronhiilor. Respirația abdomi­nală vă ajută să vă regăsiți su­flul.

* Întindeți-vă pe spate și puneți o carte groasă pe abdo­men.

* Inspirați încet și profund, um­flându-vă burta, iar nu piep­tul. Cartea trebuie să se ridice ușor.

* Când ajungeți cu inspira­ția la maximum, încercați să mai tra­geți puțin aer în plămâni. Car­tea trebuie să se ridice din nou cam de un deget.

* Expirați progresiv, numărând până la cinci. Veți simți imediat o senzație de ușurare a res­pi­rației.

* Repetați exercițiul de cinci ori.

Rețete populare

Metoda Kunzle

A fost un vindecător elvețian celebru, care reco­manda în caz de crize de astm „baia de brațe”.

Rețeta: Se pun la fiert patru căni de oțet de mere cât mai vechi. Când dă în clo­­cot, se ia va­sul de pe foc și se înmoaie în li­chidul fier­binte câteva șer­vete cu­rate de bucătărie. Când se răcesc atât cât vor putea fi folosite, se storc și se pun, cât mai calde, pe brațe.

Rețetă italiană cu lămâie

Portul Amalfi, din Italia, este cunoscut drept „țara lămâilor”. Prin tradiție, locuitorii așezării fo­losesc un remediu pe bază de citrice pentru a se vin­deca de astm.

Rețeta: Beți în fiecare dimi­neață, pe sto­ma­cul gol, un pa­har de suc diluat de lămâie (1 lin­gu­riță la un pahar de apă). Între mese, se ia câte o lin­guriță de suc de lămâie nediluat.

Masaj japonez

În Japonia, adepții metodei shiatsu își masează anumite puncte de pe partea de sus a spatelui, pen­tru a atenua criza de astm.

Rețeta: Bolnavul trebuie să roa­ge pe cineva să-i ma­seze spatele, de-a lungul șirei spinării, pe am­bele părți.

Leac egiptean cu usturoi

Istoricul roman Plinius a men­ționat într-una dintre lu­cră­rile lui că preoții egip­teni foloseau us­tu­roiul crud pentru a trata tu­sea aso­ciată cu astm.

Rețeta: Radeți doi căței de usturoi și a­mes­­tecați-i în­tr-un pa­har ma­re cu suc de mor­cov și sfeclă. Beți o dată pe zi.

Leac rusesc din Crimeea

În marea tradiție de vindecare păstrată în satele ru­sești, crizele de astm se vindecă cu apă și respira­ție.

Rețeta: Bolnavul trebuie să in­spire și să expire foarte încet și, în­tre respirații, să bea, înghi­țitură de în­ghițitură, o ceașcă mică de apă călduță. Trata­mentul durea­ză 30 de minute, vreme în care bol­navul bea două pahare de apă.

Rețete monahale

– Hildegard van Bingen –

* Ceai de salvie – se bea trei săptămâni câte un litru de ceai de salvie pe zi. Se pun la fiert două linguri de plantă într-un litru de apă rece. Se lasă să clocotească trei minute, apoi se lasă la infuzat. Litrul de ceai se bea fracționat de-a lungul zilei.

* Zahăr candel – 50 de gra­me de zahăr candel se dau într-un singur clocot, într-o cană de apă în care au fiert cartofi (pentru piure). Se lasă să se răcească puțin și se bea cu înghițituri mici. Se repetă trei zile pe săptămână.

* Suc de ceapă cu mie­re – se toacă o ceapă, se pune într-un vas și se aco­peră cu un deget de miere. Se lasă 24 de ore la ma­cerat, cu capac. Din zeama care se lasă, se ia o lingură pe zi.

* Terci de lapte cu pâine – se pune pe foc un sfert de litru de lapte, împreună cu două chifle. După ce dau un clocot, se pre­sează cu o furculiță până ce se obține un terci. Se face o cata­plasmă care se aplică pe piept 20 de minute.

* Hrean cu măr – se curăță o rădăcină de hrean, se dă pe răză­toare și se amestecă cu o cantitate de patru ori mai mare de măr ras pe răzătoarea mică. Se iau câte 2 lin­gurițe, de trei ori pe zi.

* Usturoi cu miere – se zdro­besc bine doi căței de usturoi și se a­mestecă cu mie­re. Se iau 2-3 lin­gurițe pe zi, vre­me de o lună.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian