Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Anotimpul dietelor

– Vremea caldă se apropie cu paşi repezi, iar silueta subţire revine în prim-plan. Începe anotimpul dietelor de slăbit! Intrăm în joc și vă propunem câteva metode care leapădă kilogramele, fără înfometare și efort –

Reguli pentru toate dietele

* În afara alimentelor permise, se pot con­suma doar ceai și cafea fără zahăr.

* Se beau cel puţin 1,5 litri de apă pe zi, ori ceaiuri de plante.

Dieta farfuriei împărțite

Foto: Shutterstock – 3

Este folosită, în special, pentru mesele prin­cipale ale zilei: prânz și cină. Metoda constă în împărțirea farfuriei în trei părți, care sunt ocupate de trei categorii distincte de alimente: legume, alimente proteice și alimente bogate în carbohi­drați. Legumele ocupă jumătate din farfurie. Cealaltă jumătate se împarte în două părți. Într-un sfert vom așeza alimentele proteice, iar în celălalt sfert, alimentele bogate în carbo­hidrați.

Jumătate de farfurie – legume

Această jumătate este formată din legume fierte sau crude, sub formă de salată. Vorbim despre roșii, ardei, ceapă, salată verde, andive, spanac, fasole păstăi, sparanghel, broccoli, vinete, morcovi, dovlecel, conopidă, varză, sfe­clă, ridichi etc. Legumele gătite pot fi preparate în orice fel, dar este indicat să optați pentru cele la aburi, la grătar sau la cuptor.

Un sfert de farfurie – alimente bogate în carbohidrați

Partea din farfurie destinată alimentelor bo­gate în carbohidrați va fi ocupată în principal de cartofi, porumb (boabe de porumb fierte sau mămăligă), mei, grâu, orez, paste făinoase – macaroane, spaghete, pâine, pâine prăjită, griș sau cușcuș etc.

Un sfert de farfurie – alimente bogate în proteine

Porțiunea din farfurie ocupată de alimente cu proteine ​​va fi formată din carne, pește, ouă, pro­duse lactate sau leguminoase (linte, fasole boabe, mazăre). Celelalte pot fi carne slabă de pui, curcan, porc, vită la grătar, pește fiert, la cuptor sau la grătar, ouă fierte, cuburi sau felii de brânză sau cașcaval.

Important este ca proporțiile alimentelor să fie respectate. Printre alimentele care ocu­pă cele trei fracții ale farfuriei putem include și alte tipuri de alimente, cum sunt: nuci, fructe uscate, semințe, muguri etc.

Dieta „pe zile”

Se ţine 7 zile, în urma cărora slăbiţi până la 4 kg. Fiecare zi are câte „o grupă” de ali­mente din care vă este permis să mâncaţi, în cantităţi rezonabile.

Ziua 1: legume fierte sau crude (cu excepţia cartofilor), supă de legume – fără grăsime ori sare.

Ziua 2: lactate cu conţinut scăzut de grăsime – lapte, lapte bătut, iaurt, brânză de vaci, caşcaval.

Ziua 3: fructe (cu excepţia bananelor, strugurilor) – crude, sau sub formă de compot fără zahăr.

Ziua 4: carne slabă, la grătar sau fiartă – pui, vită, peşte.

Ziua 5: orez fiert, fără ulei şi sare.

Ziua 6: la fel ca ziua 1.

Ziua 7: câte puţin din toate alimentele permise în celelalte zile.

Dieta se poate repeta după două luni.

Dieta pentru intensificarea metabolismului

Iată cum se poate intensifica metabolismul:

* Nu vă înfometați încercând să slăbiți. Dacă scădeţi caloriile prea mult faţă de nevoile zilnice şi săriţi peste mese, aceasta semnalizează corpului să intre într-o stare de alertă, în care încetineşte metabolismul şi stochează grăsime pentru a se proteja de foame.

* Nu săriţi niciodată peste micul dejun. Când urmaţi o dietă de accelerare a meta­bolismului, micul dejun nu trebuie ne­glijat. Mâncaţi la două, cel mult trei ore de la trezire, pentru a declanşa metabolismul. Potrivit „Interna­tional Journal of Obesity”, un mic dejun sănătos ajută la con­trolul greutăţii.

* Mâncaţi la fiecare 3 pâ­nă la 5 ore. Mesele prea înde­părtate una de alta semnalizează organismului să încetinească ar­derea caloriilor şi să stocheze grăsime. Mesele luate la fiecare 3-5 ore ţin senzaţia de foame sub control şi furnizează constant ener­gia necesară pentru activităţile de zi cu zi.

* Mâncaţi alimente bogate în pro­tei­ne. Dintre toate alimentele care stimulează metabolismul, cele cu multe proteine sunt cele mai eficiente.

* Mâncaţi alimente integrale, neproce­sate. Alimentele cu mult zahăr, grăsimi saturate, aditivi şi conţinut scăzut de fibre vă fac să vă simţiţi moleşit, încetinesc digestia şi duc la creştere în greutate. Prin consumul de cereale integrale, legume, fructe, carne, brânzeturi slabe şi condimente, vă sunt asigurate proteinele, car­bohidraţii şi grăsimile care dau energie și ţin la nivel constant glucoza din sânge.

* Alegeţi fructe şi legume netratate cu pesticide. Mai multe studii au arătat că pes­ticidele pot declanşa creşterea în greutate. Ele influenţează procesul metabolic. Pe cât posibil, alegeți legume și fructe netratate cu pesticide, au pe ele etichetă „bio”.

* Fibre contra grăsime. Cercetările au arătat că femeile care consumă multe alimente bogate în fibre au luat în greutate mult mai puţin, în comparaţie cu cele cu o alimentaţie obişnuită. Trei porţii de fructe şi legume acoperă necesarul de fibre pe zi.

* Un mod simplu de a stimula meta­bolismul: exerciţii fizice. Activitatea fizică reprezintă aproximativ 30 la sută din metabo­lism. Puteţi să creşteţi acest procent prin antre­nament mai intens şi pe o durată mai mare. Me­dicii recomandă antrenamentul de rezistenţă, de 2 -3 ori pe săptămână.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian