Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

10 recomandări pentru tratarea cicatricilor

– Acoperită pe durata sezonului rece, pielea este expusă ve­derii primăvara și vara. Zgârieturile, tăie­turile, arsurile și alte leziuni pot lăsa urme vizibile și durabile: cicatrici inestetice. Din fericire, există remedii care le pot ameliora aspectul, făcându-le adesea insesizabile –

Gel vindecător

Foto: Shutterstock – 9

Pentru a se putea regenera, pielea are nevoie de substanțe nutritive și de umiditate. Altfel, țesutul se strânge și nu se poate vindeca așa cum ar trebui.

Gelul din frunzele de Aloe vera poate fi folosit cu succes în absolut toate afecțiunile pielii și poate fi ex­tras fără probleme. Se taie una din frunzele exterioare ale plantei, se pune – cu tăietura în jos – într-un pahar și se lasă o oră, până ce se elimină „rășina” galbenă cu saburul (aloina) iritant. Se îndepărtează apoi partea cu tăietura și se spală frunza. Se răzuiește stratul ex­terior cu un cuțit ascuțit și se scoate gelul cu o linguriță.

Rădăcină de păpădie

Rădăcina de păpădie conține o cantitate mare din vita­mi­nele A și C, dar și alți anti­oxi­danți care grăbesc anu­mite procese de vindecare în orga­nismul nostru, inclusiv vin­de­carea rănilor. Se pun pe foc 30 g de rădă­cină de păpădie și 500 ml de apă, se lasă să dea în clocot și se fierb apoi încet, la foc mic, 30 de minute. Se strecoară decoctul și se spală cu el rana de 2 ori pe zi. După care se tamponează ușor până ce se usucă.

Miere dulce

Mierea de calitate superioară este un „umidificator” natural și stimulează, cu substanțele sale active, vindecarea rănilor. Fiind lipicioasă, se recomandă doar pentru tratarea unor răni de dimensiuni mici, închise deja. Altfel, mierea se amestecă cu sângele și cu secreția rănii și împiedică închiderea acesteia.

Se aplică ușor, de două ori pe zi, pe locul afectat, se lasă să acționeze o oră și se clătește cu apă călduță.

Oțet de mere

Oțetul de mere este un remediu vechi și foarte a­pre­ciat împotriva cicatricilor. Aciditatea lui „blân­dă” înlătură pielea moartă și stimulează refa­cerea țesutului. Se aplică pe răni de 3 ori pe zi și se îndepărtează cu apă călduță după 15 mi­nute. Oțetul de mere este bun și pentru rănile cu suprafață mai mare. Pentru tratarea lor, se diluează oțetul cu apă, se toarnă într-un lighean sau o cadă mică și se înmoaie în el membrul cu rana respectivă.

Zeamă de lămâie

Cicatricile de culoare roșiatică sunt foarte vizibile pe pielea deschisă, dar nuanța poate fi atenuată cu zeamă de lămâie. Se aplică o felie de lămâie tăiată proaspăt pe locul afectat și se apasă ușor. Se lasă să acțio­neze circa 10 minute, după care se clătește zona cu apă și se șterge. Este, însă, nevoie de multă răbdare: „decolorarea” cicatricii poate dura mai multe săptămâni.

Bine de știut: De ce sunt vizibile cicatricile?

Foto: Dreamstime

Pielea sănătoasă e compusă din fibre elas­tice încrucișate și are glande sudoripare, glan­de seba­cee și melanocite responsabile pentru pig­men­tarea ei. Porii de la suprafață oferă o pro­tecție în plus. Toate acestea lip­sesc, însă, în ca­zul pielii cicatrizate. Fibrele de colagen sunt paralele și lipsite, practic, de elasticitate. În plus, țesutul cicatrizat nu se poate hidrata su­ficient și nici nu poate înma­gazina umezea­la. De aceea se dife­rențiază atât de evident de pielea sănătoasă.

Pentru a împiedica cicatrizarea pielii ar fi util ca rana închisă să se maseze ușor în fie­care zi. Masajul stimulează irigarea sanguină, des­tinde țesutul și descompune surplusul de colagen, pentru a nu se forma cheloide.

Mișcare moderată

În cazul cicatricilor mari de după operații sau răniri grave, sportul este interzis cel puțin 4 săptă­mâni. Nu doar fiindcă or­ganismul trebuie să se re­facă, ci și pen­tru că miș­cările bruște solicită țesu­tul, și cicatricea se poate deschide iar.

Din cauza vin­decării anevoioase, țesutul se poa­te ex­tinde ca un che­loid (o tumoră benignă cu aspect fibros). Deci: re­duceți ritmul. Plimbările sunt mai bune decât acti­vitățile sportive solici­tante.

Protecție solară

Țesutul cicatrizat nu conține celule pigmen­tare, astfel că zonele neprotejate se pot înroși ușor și pot duce la arsuri. Mai ales cicatricile de pe față, de pe decolteu și de pe brațe necesită o protecție solară sigură.

Membrele sunt ferite datorită hainelor sau pot fi apărate de soare – la fel ca fața – cu o cremă so­lară pentru piele sensibilă.

Castraveți

Cicatricile mici de coșuri sau de acnee se tratează cu felii de castravete, un ade­­vărat decolorant na­tural care, în plus, hidratează pielea.

Feliile de castravete stimulează și pro­ducerea de colagen, care face ca pielea să aibă un aspect mai neted, astfel că cicatricile sunt mai puțin vizibile.

Se aplică feliile de castravete pe fața cură­țită, se lasă să acționeze 20 de minute și se clătește pielea cu apă simplă, de la robinet. Alternativ, se pot aplica pe față și felii de roșii tăiate proaspăt.

Ulei de brusture negru

Brusturele negru se folosește mai ales în cazul rănilor greu vindecabile și al cicatricilor dureroase.

Pentru ulei: se taie felii subțiri 30 g de rădăcină proaspătă de brusture negru, se pun feliile într-un borcan și se acoperă cu 150 ml de ulei de măsline. Se încălzește pe baia de apă și se lasă să clo­cotească ușor 15 minute. Se scoate borca­nul din apă, se închide și se lasă uleiul să se pătrundă 3 zile la tempe­ra­tura camerei.

Se strecoară printr-un fil­tru de cafea într-o sticlă de cu­loare închisă și se masea­ză cu el zona afectată, de mai multe ori pe zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian